Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Dark_Reaver pisze:Czytałem gdzieś wcześniej, że dobrze i szybko kiełkują gdy się je postawi na czymś ciepłym
A tego przypadkiem nie czytałeś ?
W celu utrzymania równomiernej wilgotności do czasu pierwszych wschodów należy przykryć skrzynki folią polietylenową lub szkłem. Do wschodów trzeba utrzymać temperaturę 24?25°C. Następnie po wschodach zalecana jest temperatura 20?22°C w dzień pochmurny i 22?25°C w dzień słoneczny oraz 16?18°C w nocy. Temperatura podłoża przez cały okres produkcji rozsady powinna wynosić 20?25°C.
Dopowiem jeszcze, że przekonałem się sam, na swoich pomidorach wysianych w lutym, jak niezwykle istotne jest utrzymanie odpowiednio niższej temperatury nocą.
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JA też mam to "coś" ;:138 Najszybciej kiełkująca, największa i najładniejsza ze wszystkich moich chili! Widać, że wprost z tropików :tan Również od Sandry :)
Dziś padła mi jedna, jedyna medusa :( Echh, te nasiona od początku były trefne ..
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mix wysiewów - od największych (12.02 waciki) do najmniejszych (27.02 waciki)
Obrazek
Amarylka i jej ciemna nóżka :)
Obrazek

Mulatek EE - tydzień od ostatnich zdjęć na FO :)
Obrazek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Witam ! Oglądam te wasze piękności i aż ciut ciut zazdroszczę że takie już duże.. moje to maleństwa :oops: W dodatku chyba za mocno je na początku przelałam! Ale.. znalazłam w końcu zastępczy czytnik i mogę wkleić parę fotek. Papryczki (akurat te) są siane wprost do gruntu, między 21-25 lutego (przez tą zimę to ciągle jakieś opóźnienia :;230 ). Siane były w podłożu do wysiewu Sterlux z Hollasu, podlanym previcurem (1,5ml na 1 L wody, z tego co wyczytałam z opisu). Sadzonki grzały się pod sztucznym oświetleniem w ofoliowanej półce 12h/dobę, ostatnie pikowanie miały zdaje mi się 19 marca. Poza tym używam wody z kranu, ale odstanej minimum 8 godzin, stawiam ją na parapecie więc też się ciut ogrzewa, do temp. pokojowej, a w pokoju mam 24 stopnie minimum :0) Fakt że przy oknie bywa o pare stopni chłodniej. Po świętach przeniosę je do większego pokoju gdzie jest chłodniej, będą sobie rosły własnym tempem.
Myślę, że do późnej wiosny się pozbierają.. zwłaszcza, że jeszcze drugie tyle zaczyna się dopiero wychylać po podkiełkowaniu na waciku (fantastyczny pomysł, szkoda że nie posłuchałam wcześniej ;:14 ) ale to już w innej kuwecie.
Moje słoneczka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tym papryczkom chyba za bardzo od serca wody dałam przy pikowaniu .. albo i nawet przy wschodach je uszkodziłam niechcąco :oops: Ciągle się uczę ;:131 Obrazek Obrazek
No i bardzo ciekawi mnie ta papryczka, Serrano.. taka włochata ;:306 Obrazek
Jak uważacie, czy papryczki pozbierają się w tunelu do kwitnienia? W gruncie będzie ich chyba nie wiele.. :roll:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Myślę,że w tunelu dadzą radę - ja w ubiegłym roku ostre wysiewałam w marcu razem z pomidorami i te w gruncie nie dały obfitych plonów, ale te w namiocie urosły po pas i owoców było nie do przejedzenia :)
grzes13
50p
50p
Od: 24 mar 2013, o 17:54

Post »

kurcze wróciłem do domu i patrzę na moich wypieszczonych papryczkach pojawiły się jakieś paskudztwa. Nie wiem czy to przędziorki czy mszyce. mam kilka preparatów ale czy tak małe papryczki można opryskać Obrazek
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

termic88 pisze:Witam ! Oglądam te wasze piękności i aż ciut ciut zazdroszczę że takie już duże.. moje to maleństwa :oops: W dodatku chyba za mocno je na początku przelałam! Ale.. znalazłam w końcu zastępczy czytnik i mogę wkleić parę fotek. Papryczki (akurat te) są siane wprost do gruntu, między 21-25 lutego (przez tą zimę to ciągle jakieś opóźnienia :;230 ). Siane były w podłożu do wysiewu Sterlux z Hollasu, podlanym previcurem (1,5ml na 1 L wody, z tego co wyczytałam z opisu). Sadzonki grzały się pod sztucznym oświetleniem w ofoliowanej półce 12h/dobę, ostatnie pikowanie miały zdaje mi się 19 marca. Poza tym używam wody z kranu, ale odstanej minimum 8 godzin, stawiam ją na parapecie więc też się ciut ogrzewa, do temp. pokojowej, a w pokoju mam 24 stopnie minimum :0) Fakt że przy oknie bywa o pare stopni chłodniej. Po świętach przeniosę je do większego pokoju gdzie jest chłodniej, będą sobie rosły własnym tempem.
Myślę, że do późnej wiosny się pozbierają.. zwłaszcza, że jeszcze drugie tyle zaczyna się dopiero wychylać po podkiełkowaniu na waciku (fantastyczny pomysł, szkoda że nie posłuchałam wcześniej ;:14 ) ale to już w innej kuwecie.
Mmm... piękne :D Widać, że o nie dbasz i robisz to z sercem! ;:138 Cieszą oko i oby dalej tak ślicznie rosły. Nie martw się tymi, co wolniej się rozwijają od przelania, pochorują troszkę i pewnie odbiją :) Moje to dopiero małe smyki :D

Obrazek Obrazek
SandraABC pisze:Myślę,że w tunelu dadzą radę - ja w ubiegłym roku ostre wysiewałam w marcu razem z pomidorami i te w gruncie nie dały obfitych plonów, ale te w namiocie urosły po pas i owoców było nie do przejedzenia :)
U mnie właśnie te w gruncie miały wysyp :)
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Te małe białe maleństwa na papryce wyglądają podobnie do mszyc, ale niech się wypowie ktoś, kto zna ten temat :wink: :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Grześ, zetrzyj to palcami albo bagietką z wacikiem.
Sama nie wiem co to jest ale od razu bym tak zrobiła.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Można dodać płynu do naczyń ewentualnie, żeby dobrze zeszło - przynajmniej moja mama tak robi :)
Pozdrawiam, Teresa.
grzes13
50p
50p
Od: 24 mar 2013, o 17:54

Post »

Niestety te małe białe robale umiejscowiły się w wyrastających małych listkach dlatego ingerencja ręczna chyba odpada. Ale dzięki za radę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bym nie wytrzymała i spróbowała je zmyć choćby pod bieżącą wodą.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tylko zastanawiające jest skąd się wzięły, bo nie przyleciały z powietrzem ;:224 . Popatrz na inne rośliny jakie masz w domu, pewnie przelazły. Niestety obawiam się, że musisz opryskać je trutką ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

termic88 pisze:Te małe białe maleństwa na papryce wyglądają podobnie do mszyc, ale niech się wypowie ktoś, kto zna ten temat
Albo mszyce albinosy albo mączliki albo coś jeszcze innego.
U mnie się pojawiły po przeniesieniu w październiku donic do domu.
Pomaga na to wywar tytoniowo-czosnkowy.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

grzes13 pisze:Niestety te małe białe robale umiejscowiły się w wyrastających małych listkach dlatego ingerencja ręczna chyba odpada. Ale dzięki za radę.
Jeśli białe, to mogą być wełnowce. I wtedy masz problem. U mnie zadziałały dopiero środki owadobójcze o działaniu układowym.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”