Rozmnażanie wegetatywne (przez sadzonki) różnych gatunków

Drzewa ozdobne
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sztorby puszczają listki

Post »

Do jakiej nieogrzewanej szklarni :shock: ? W jakim celu ? Nocami tam również jest grubo poniżej zera ! Jeśli chcesz te sztobry ukorzenić , to wsadzaj do ziemi w doniczki . Temp. co najmniej 15-18* . Listki juz wypuściły , więc trzeba też zadbać o dobre oświetlenie . Po wsadzeniu można na czas ukorzeniania nakryć roślinkę woreczkiem nylonowym ( spożywcza reklamówka ) . Pare patyków możesz wstawić zwyczajnie do butelki ( lub słoja ) z wodą . Wiele takich roślin właśnie w wodzie pięknie wypuszcza korzenie ... Potem oczywiście też do doniczki . No i tak to widze :wink:
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: zimowe przygotowania do sadzonkowania krzewów

Post »

Moje patyki włożone do ziemi puszczają listki. Widok cieszy oko, ale póki co to pozory. Delikatnie wyjęłam z ziemi dwa patyki, choć mają listki - nie mają żadnych korzonków. Czyli liście wypuszczają pod wpływem ciepła i wilgoci ziemi. Ciekawe, czy coś z tego będzie. Może jednak spróbuję kolejne do wody. Lorrie, a u ciebie w wodzie coś się dzieje?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

A może byś jednak z ciekawości poszukała co to za krzew.
Halina
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Re: zimowe przygotowania do sadzonkowania krzewów

Post »

Moje Derenie wypuściły małe listki - cudny widok na tle jasnych żółtych i ciemnych bordowych gałęzi. W wodzie mają takie jasne wypustki - ale korzonków jeszcze nie widać.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

halino dawidbanan napisał nazwę żylistek. Być może jeden jest właśnie nim. Juz nie pamiętam dokładnie, bo widziałam te krzewy jak kwitną w zeszłym roku (jeden nad zalewem, drugi przy przystanku autobusowym ;) ) Teraz tylko w styczniu je ścięłam.
Zrobiłam tak jak radziliście tzn: część od wczoraj jest w nieogrzewanej szklarni okryte folią (dziś byłam sprawdzić czy coś złego się stało przez noc: na razie listki są ok) część znalazła się w wodzie w domu.
Zobaczę co z tego wyjdzie. Jak się nie uda, to zrobię na wiosnę zdjęcia tym krzewinkom, zidentyfikuję i kupię w ogrodniczym. 8-)
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Zimowe przygotowania do sadzonkowania krzewów

Post »

żylistek to jeden z tych krzewów,który nie powinien Ci przysporzyć kłopotów w rozmnożeniu. Równie łatwe są:tamaryszek,krzewuszka,jaśminowiec.A derenie to jak wierzby;wystarczy aby leżała gałązka na ziemi i już będzie puszczał korzonki.
Halina
tomcio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 20:27

rozmnażanie wegetatywne przez sadzonki różnych odmian gatunk

Post »

Witajcie,mam pytanie czy w sytuacji gdy np. uda mi się ukorzenić sadzonki danych odmian iglastych( wyhodowanych w szkólkach, czyli np. miniaturek albo o jakimś ciekawych pokroju) to otzrymam taką samą roślinę jak tę z mateczniika, czy tylko uda mi się "skopiować" gatunek jednak dzrewko będzie całkiem inne niż matecznik??
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: rozmnażanie wegetatywne przez sadzonki różnych odmian gatunk

Post »

Powinna być identyczna jak matecznik.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rozmnażanie wegetatywne przez sadzonki różnych odmian gatunk

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Re: Rozmnażanie wegetatywne (przez sadzonki) różnych gatunków

Post »

Czy wyszło coś wam z tego rozmnażania derenia poprzez włożenie gałązek do wody? Chciałbym rozmnożyć swojego derenia, ale nie wiem czy już pora na podcinanie krzewu jak za oknem mrozy...
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
ardas
50p
50p
Od: 20 sty 2013, o 22:33

Post »

U mnie w domu pierwsze sadzonki wsadzone do wody w lutym wypuściły korzenie po około miesiącu. Większość trzyma się do tej pory, ale też kilka po wypuszczeniu liści uschła. Pora jest jak najbardziej odpowiednia na cięcie. Praktycznie cała zima jest odpowiednia, bo chodzi o to żeby ciąć dopóki nie ruszyły soki w roślinie.
Dodam jeszcze, że najlepiej przyjęły się te gałęzie które miały mniej więcej grubość ołówka (czyli polecana tradycyjna grubość), ale i sporo grubsze (takie brane z pnia) wypuściły korzonki i nowe gałązki. Cieńsze poschły.
pzdr, andrzej
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

To moje badyle derenia:

Obrazek

nie wiem czy dobrze robię wsadzając je do wody, ale nie mam innej opcji, ziemia zmarznięta i pokryta śniegiem więc jak tu sadzonki robić Pani Halinko? ;:131 Czy jest szansa, że wypuszczą korzenie za jakiś czas?
Ministerstwo Książki
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymaj dalej we wodzie, nawet ze względu na warunki za oknem.Derenie się dobrze ukorzeniają.A ile już stoją w tej wodzie,może za krótko.Powinno coś z tego być,a jak nie, to będziesz ukorzeniał z sadzonek,przecież my tu wszyscy robimy experymenty,więc się tak nie przejmuj.
Halina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Derenie są w wodzie zaledwie kilka dni, jak się zrobi cieplej to wsadzę je bezpośrednio do gruntu :tan
Ministerstwo Książki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”