Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu :wit Właśnie Plectranthusa Amboinicusa mam w domu w celach leczniczych 2 szt - na razie małe ale przetrwały zimę to dużo ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu ja obstawiałbym dziki nikt nie zamknął bramy to i się dostać łatwo dostały, a w dodatku rabata z ziołami była blisko bramy, to pierwsze co to się do nich dorwały
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to dziki miały szczęście, gdzie w naturze o takie cudeńka jak zioła, ale straty współczuję.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

mewa - Ewciu dziękuję. Zauważyłam,że odłożenie na jakiś czas prowadzenia swego watku daje mnóstwo wolnego czasu i dzięki temu można bywać w bardzo wielu ogrodach każdego wieczoru jeśli mamy na to ochotę... zazdraszczam ;:168

ewamaj66 - Elzbietko ale trzeba jeszcze czuć to i mieć z tego radość tak jak my.

gajowa - Ewciu część moich zdjęć jest u zaprzyjaźnionych ludzi, którzy potrzebują tego typu prac i maja na to moją pisemną zgodę ale żeby kasę brać .... nie pomyślałam ;:131
Z nasionami pomidorów sprawa wygląda tak - kupione w sklepie są zaprawiane ale ja mam z akcji wymiany nasion i własne więc nie mają zabezpieczenia.
Można nic nie robić i zawsze coś wzejdzie bo siejemy więcej niż trzeba.
iwona0042 pisze:Krysiu, a czy można mlekiem spryskać, albo podlać pomidorki skiełkowane?
Podlać teraz skiełkowane ... raczej ;:185 ;:185 ;:185
Swoje moczyłam tak na wszelki wypadek na ewentualność chorób grzybowych ...i stąd to mleko choć można w nadmanganianie potasu , rożnej chemii ze sklepu itd

Mleko to świetna pożywka dla rozwoju pożytecznej mikroflory (głównie bakterii kwasu mlekowego). Rozwój pożytecznych mikroorganizmów zabezpiecza przed rozwojem mikrobów szkodliwych a jak się zacznie od zabezpieczenia nasionka to może lżej będzie z roślinką.
Poczytaj o niekonwencjonalnych środkach ochrony roślin ale najwięcej tam piszą forumowicze o pomidorkach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=254

Ewiczka52 - Ewciu cieszy mnie,że masz Plectranthusa Amboinicus - to skarb nazywany w niektórych krajach "matką ziół" Uważam,że dobrze znosi okres zimy bo az tak bardzo nie potrzebuje słońca, ładnie sie rozrasta i ma piękne duże liście. sadzonek mnóstwo ale jeszcze ciut poczekam aby były większe bo chcę całość przyciąć i odmłodzić.

przemo1669 - Przemku oj to przykro ... dziki faktycznie potrafią narobić szkody. Wczesna jesienią na działce u znajomej ryły wzdłuż rzędu porzeczek , goniła, zastawiała i nic ... ciekawe co wiosna z tych krzewów ?

Bufo-bufo - Olu świetnie to określiłaś - rarytasy i jeszcze o tej porze roku ...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

O widzisz...to ja nareszcie wiem, po co to mleko ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale już cala rodzina nauczyła się, że bramy się zamyka. Wystarczyło orzec, że od dzisiaj obiady zapiekanki i pizze będą bez ziół, to od wtedy brama zamykana jest codziennie ;:306 porzeczki te krzaczaste, to są bardzo dzielne moje były tyle razy przekopywane, podkopywane itp... a jeszcze żyją ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dzięki Krysiu, poczytam, tylko pytanie odnośnie mleka wzięło się, bo pamiętam jak dawno temu, kiedy to mleko sprzedawane było w szklanych butelkach, mama podlewała rośliny płukając tę butelkę, jaki to miało cel, zawsze myślałam, że właśnie jakieś składniki roślinie dostarczać ;:108
Tinuleczka
50p
50p
Od: 19 lut 2013, o 09:26

Post »

:wit Witam, przysłowia świetne, oprawa piękna..
Pozdrawiam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KRYSIU :wit Właśnie zauważyłam ,że tam gdzie miał mniej słońca jest większy i bardziej zielony - no i ten zapach :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna fotorelacja narodzin rącznika .Widzę Krysiu ,że robiłaś eksperyment z Rosahumusem .Ja jesienią opryskałam nim cały ogródek i dodatkowo roślinki ,które akuratnie wsadzałam to podlałam .Jestem ciekawa czy będzie różnica między wzrostem kolorem i zdrowotnością koleusów tych z i bez .Moje pomidorki moczyłam w rumianku a siałam 22 marca tak samo jak nasionka majeranku ,sałaty lodowej, kolendry .Ciekawe wszystko podlewam bardziej rozcieńczonym Rosahumusem niż pisze na ulotce .Miałam je wysiać na ogródku ,ale cóż pogoda pokićkała nam wszystkie plany
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Krysiu, poczytam, tylko pytanie odnośnie mleka wzięło się, bo pamiętam jak dawno temu, kiedy to mleko sprzedawane było w szklanych butelkach, mama podlewała rośliny płukając tę butelkę, jaki to miało cel, zawsze myślałam, że właśnie jakieś składniki roślinie dostarczać
Iwonka, byleby nie przedobrzyć, bo mleko zakwasza glebę. Ale do lubiących kwaśny odczyn, np. paproci - super sprawa. Wiele pasożytów ginie w niskim pH i stąd takie dobre działanie mleka na nasiona i siewki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

gajowa -Ewciu ot widzisz ile to wiedzy trzeba opanować przy naszym kochanym hobby...

przemo1669 - Przemku masz dobry sposób na dotracie do rodzinki.
Jedno zdanie wystarczy za cały wykład ... :;230

iwona0042 - Iwonko Jacek już Ci odpowiedział.
Sporo czytam na temat ekologii i postępowania na działce bez użycia chemii choć sama wiem,że czasami trzeba wytoczyć " ciężkie działo" bo inwazja owadów czy tez nasilenie chorób grzybowych występują wyjątkowo silnie w niektórych okresach. Z ciężkim sercem to robię bo niszcząc złe przy okazji te pożyteczne też giną.
O mleku czytam i sporo koleżanki piszą o swych obserwacjach na naszym forum. W tym roku postaram się przy pomidorach mieć je pod ręką - zobaczymy.

Tinuleczka ktoś nowy ... ;:oj
Witam nowa koleżankę i zapraszam do częstszych odwiedzin aby bliżej sie poznać.

Barabella - Barbaro bardzo dziękuję - taka cenzurka to zachęta do większej pracy.
Ciągle ślęczę nad rożnymi tematami bo tyle rzeczy jeszcze mnie ciekawi, tyle roślin chciałabym poznać a to co wiem to dopiero wierzchołek ogromnej góry .
Szkoda,że życie jest tylko jedno ...

Ewiczka52 - Ewciu notuj swe obserwacje i jesienią porównamy.

JAKUCH - Jadziu cieszę się,że nie tylko ja przekonuję sie do korzystania z Rosahumusa. Dwa sezony u mnie na działce dały spore rezultaty w strukturze gleby - to widać gołym okiem.
Córka wykopywała kilka krzewów na placu przed domem bo licho rosły. Wymieszała podłoże swoje z substratem kokosowym pół na pół, zlała to wszystko rosahumusem, pogłębiła dołki i od nowa wkopała krzewy. W sezonie efekt był niesamowity ... sporo pracy fizycznej ja kosztowało ale warto było.

JacekP - Jacku a ja chyba bałabym sie podlewać mlekiem - oprysk to co innego . W bardzo wilgotnym podłożu chyba by to pleśniało ...Niższe pH można osiągnąć innymi sposobami.

Dziś 27.III i nadal WIOSNY nie widać ....
Imieniny :Ruperta, Lidii, Ernesta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jak to wiosny nie widać? Dziś miałam tylko -8 :D Znalazłam fioletowe pąki wczesnych krokusów, może to już bliżej niż dalej :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

KOchana wiosne widać,ja miałam w dzień +5
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu na samą myśl, że mogli by jeść zupy i całą resztę bez takiego smaku jak dotąd, to mama aż kupiła do domu cząber ;:306
Oo imbiru to ja nie wiedziałem, że w Polsce można hodować
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”