Pidżama pisze:Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji moich lilii. Kupiłam je jesienią ubiegłego roku, cebule były ogromne (ponad 30cm), wypuściły po 4-5 pędów. Kwiaty nie są duże, ok 8 cm, wysokość 150 cm. Martagon?
Hej
a mogła byś zdradzić gdzie kupiłaś te piękności?
Niespełna dwa tygodnie temu pokazałem kilkanaście odmian lilii azjatyckich. Dziś kilkanaście zdjęć różnych odmian lilii od Pana Waldemara, który przygotowuje się do wystawy lilii w Królewskich Łazienkach w Warszawie na początku lipca.
Na pierwszym zdjęciu Pan Waldemar przy swoich orientpetach, znacznie wyższych od niego. Na pozostałych zdjęciach lilie różnych odmian. Znam tylko nazwę lilii na zdjęciu trzecim i czwartym - to First Crown.
Teraz trochę mi wstyd... bo nie znam nazwy swoich lilii Ale i bez tego lubię sobie na nie popatrzeć - tym bardziej, że w tym roku wyrosły naprawdę duże. No i ślimaków ciągle nie ma...
Kari,mogę Cię zapewnić ,że i bez nazwy są równie piękne
Mnie też sprawia ogromną przyjemność zaglądanie do tego wątku i ich oglądanie.Taka jest mnogość ich odmian,że niestety, nie można mieć wszystkich!!!!Ale co się człek naogląda,to jego