kasica123 ale to co nazywasz "zabrązowieniem" a co według mnie bardziej wpada w fiolet (

) To nie jest żadna choroba

To barwnik w liściu

Może storczyk ten ma fioletowe kwiaty? U mnie nawet storczyki z białymi kwiatami mają takie zabarwienie liści

Choroba grzybowa rozwijałaby się gdyby storczyk miał rozłożone podłoże, które nie przesychałoby, miał jakieś świeże rany, duża wilgotność w powietrzu, niską temperaturę.. No i choroba taka ma zupełnie inne objawy

a ze liście są zimne to dobrze, takie mają być, nawet w lecie... dlatego sprawdza się je bo gdy są ciepłe to znaczy, że trzeba storczykowi zmienić miejsce na mniej nasłonecznione. Wydaje mi się, ze Twój storczyk wygląda naprawdę zdrowo i nie ma się co doszukiwać ;)
Czasami liście storczyków przybierają kolor czerwonawy od spodu, świadczy to o tym, ze mają za dużo bezpośredniego światła, może tak samo jest w Twoim przypadku? Chociaż światła tej zimy nie mamy za wiele, moje storczyki też mają taki pigment w liściach i powiem szczerze, ze nigdy się tym nie przejmowałam, super rosną, kwitną, nic im się nie dzieje

Dla mnie to było zawsze normalne, ludzka skór też nie jest idealnie beżowa, każdy ma jakieś plamki, znamiona, więc czemu liść miałby być idealnie zielony?