Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Co to za roślinki?

- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsze to Crassula ovata cv. 'Hobbit', drugie to jakieś Astrophytum. Albo jest to forma A.ornatum z powyłamywanymi cierniami albo jakiś mieszaniec międzygatunkowy z tego rodzaju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Re: Co to za kaktus?
Ja obstawiam, że to Epiphyllum 
A tutaj masz jak się nim zajmować
http://www.swiatkwiatow.pl/epifilum-epi ... id630.html
A tutaj masz jak się nim zajmować
http://www.swiatkwiatow.pl/epifilum-epi ... id630.html
Tylko
1. Ten kaktus nie kwitnie
2. Od tych łodyg wyrastają korzenie
3. Te łodygi czy jak to nazwać nie są takie wytrzymałe żeby rosnąc w górę, tylko jak są za długie to opadają
Więc wydaje mi się jednak że to nie jest ten gatunek.
Jeszcze powiem dodam pewną informację - na zdjęciu pierwszym, na samym dole widać początek tego kaktusa, to kiedyś zamiast niego, na górze była taka czerwona kolka z kolcami, tylko że spadł mi kilka razy na ziemie, zaczął więdnąć i z boku zaczęło takie coś wyrastać.
3. Te łodygi czy jak to nazwać nie są takie wytrzymałe żeby rosnąc w górę, tylko jak są za długie to opadają
Jeszcze powiem dodam pewną informację - na zdjęciu pierwszym, na samym dole widać początek tego kaktusa, to kiedyś zamiast niego, na górze była taka czerwona kolka z kolcami, tylko że spadł mi kilka razy na ziemie, zaczął więdnąć i z boku zaczęło takie coś wyrastać.
-
SunshinePL
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 mar 2013, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Pomożenie mi rozpoznać moje kaktusy:
1.

jest to chyba jakaś mammillaria ale jakaś dziwna wygina się na wszystkie strony i ma mały system korzeniowy
2.

również chyba mammillaria, świeży, kupiony w niedziele w leroy merlin.
3.

prawdopodobnie Notocactus/Eriocactus leninghausii ale nie jestem pewien, kupione w 4 razem ale postanowiełem je rozsadzić ponieważ najmniejszy usechł.
Uploaded with ImageShack.us
1.

jest to chyba jakaś mammillaria ale jakaś dziwna wygina się na wszystkie strony i ma mały system korzeniowy
2.

również chyba mammillaria, świeży, kupiony w niedziele w leroy merlin.
3.

prawdopodobnie Notocactus/Eriocactus leninghausii ale nie jestem pewien, kupione w 4 razem ale postanowiełem je rozsadzić ponieważ najmniejszy usechł.
Uploaded with ImageShack.us
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hylocereus undatus, który służył za podkładkę jakiemuś innemu, martwemu już kaktusowi. Rośnie szybko, dlatego stosuje się jako podkładkę. Wody sporo, jak na kaktusy, ale do substratu kaktusowego go, a nie ziemii kwiatowej. Teoretycznie to roślina z której można uzyskać coś jak pitaja.Eliad pisze:Tylko
Mógł byś dokładniej wytłumaczyć o co ci chodziło z tym że potrzebuje sporo wody, ale do substratu kaktusowego go, a nie ziemii kwiatowej?, i też co to jest pitaja?
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ta czerwona kulka,jak piszesz.to była bezchlorofilowa ( bez zielonego barwnika ) forma Gymnocalycium mihanovichii :Eliad pisze:Jeszcze powiem dodam pewną informację - na zdjęciu pierwszym, na samym dole widać początek tego kaktusa, to kiedyś zamiast niego, na górze była taka czerwona kolka z kolcami, tylko że spadł mi kilka razy na ziemie, zaczął więdnąć i z boku zaczęło takie coś wyrastać.
http://www.eurocactus.nl/product/542161/geent+rood .
Jako,że jest to kaktus,to powinien być traktowany jak kaktus,czyli ziemia bardziej przepuszczalna i dużo słonka.Eliad pisze:Mógł byś dokładniej wytłumaczyć o co ci chodziło z tym że potrzebuje sporo wody, ale do substratu kaktusowego go, a nie ziemii kwiatowej?, i też co to jest pitaja?
W takiej skrzynce bez odpływu długo Ci nie pożyje.A z tą wodą to Marek trochę przesadził.
Można go oczywiście pędzić na siłę,jak każdą roślinę,ale czy to ma sens ?
Też mam pozostałość po zasuszonej " kulce ".Mój rośnie w ziemi dla kaktusów wymieszanej ze żwirem i piaskiem w stosunku 50/50.Na dnie doniczki drenaż.Podlać dopiero po 2 tygodniach po przesadzeniu.
Od pażdziernika do teraz ( bo jeszcze jest zima ) trzymam go bez wody i w chłodzie z temp. 10 - 12 *C.
A pitaja to jest owoc tego jegomościa,bo w naturze to potężny krzak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hylocereus_undatus
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Wpisz sobie w Google " Hylocereus ",wtedy będziesz miał co czytać !
Proszę o pomoc w identyfikacji moich kaktusików
Były one oddzielone od matki jakieś 3 lata temu (wyrosły z boku rośliny matecznej już z korzonkami), nigdy nie kwitły (pewnie dlatego że nie były nigdy zimowane) czy jak bym je przechłodziła kilka tygodni na strychu to mogło by to wywołać u nich kwitnienie ? Czy nie ma szans ?

- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pewno są to odrosty z rośliny z rodzaju Echinopsis, prawdopodobnie E.multiplex.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek