Żywopłot z ałyczy,śliwy wiśniowej(Prunus cerasifera)

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Żywopłot ałycza

Post »

No to czekam na fotki :) Warto zrobić teraz i potem jak będzie bujniej dla porównania. Zastanawiam się tylko jak z tym przycinaniem na początku, bo ponoć powinno się przyciąć od razu, tylko tak: Można kupić młode sadzonki już przycięte, no to wtedy chyba już nie przycinamy po posadzeniu, można kupić nie przycięte ok 80cm i co potem. Posadze i na drugi dzień mam zciąć do 20cm żeby się odpowiednio zagęściły a potem w czerwcu znów przyciąć i w sierpniu znów? Jak dużo? Przecież nie za każdym razem do 20cm... Tak sięzastanawiam bo nie mam zabardzo doświadcznia z przycinaniem a już na pewno nie Ałyczy.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kup już przycięte. My wsadzaliśmy w ziemię takie patyki:

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Saskja pisze:Niestety za późno tu zajrzałam, nie mam żadnego zdjęcia sprzed ciachnięcia - a teraz już ciachnięta cała, dosłownie przedwczoraj była "kończona".
A po co i czemu tak wysoko?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie rozumiem pierwszej części pytania. Po co ciachnięta?

Dlaczego tak wysoko - na tej wysokości ciachnięte są te najgrubsze, środkowe pędy. Niższe, cieńsze gałązki cięliśmy oczywiście niżej. To są mocno rozgałęzione roślinki, nie widzę powodu, aby co roku ciąć całość bardzo nisko, skoro już od dołu się ładnie zagęściło.
A moim celem jest mieć dość wysoki żywopłot, aby zasłonić to zielone ogrodzenie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo ja odmładzałem żywopłot z ałyczy i trzeba to zrobić przy ziemi- a Ty go normalnie strzyżesz...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

No strzygę. Chcę, aby się zagęścił, potem już nie zamierzam go tak mocno ciąć, tylko nadawać mu kształt, a raczej go utrzymywać. Znam kilka osób, które tak robią.
Nie wyobrażam sobie cięcia co roku tuż nad ziemią - po co? dlaczego? Przecież chcę mieć żywopłot, być już od wiosny 'zasłonięta', a nie co roku zaczynać od nowa.

Tutaj link do artykułu o strzyżeniu takich żywopłotów:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,1372084.html
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Saskja też mi się wydaje ścinanie całego żywopłotu do zera jakimś absurdem. Kolega chyba coś pokiełbasił, może wytłumaczy po co do ziemi aż ciąć?
Cięcie odmładzające przecież nie polega strzyżeniu roślin do ziemi? Kto Ci tak dradził? A po co a czemu ;) :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze:Bo ja odmładzałem żywopłot
Też tak myślałem i ściąłem go pół metra nad ziemią- licząc na szeroki rozrost pędów. Ale one wyrosły tylko na czubkach, w góre i dół nadal prześwitywał- jeszcze gorzej jak dawniej. Więc rok później ściąłem wszystko pięć cm nad ziemią i prowadzę go jak mi sie podoba- przede wszystkim chodzi o szerokość- stary miał miejscami z metr i na wysokości głowy był skrajnie niewygodny do strzyżenia.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Czyli wniosek jest taki że po posadzeniu np. 80cm sadzonek warto zrobić mocne cięcie prawie do ziemi, a kolejne ścinanie?
Przecież nie znów do zera tylko ileś tam no i właśnie pytanie ile proponujecie mniej więcej ścianać w kolejnych cięciach pierwszego sezonu i kolejnych...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja obserwowałem tempo wzrostu i cięcia na całości dokonywałem kilka cm poniżej najwolniej rosnących odcinków żywopłotu. Następnym razem wyżej i wyżej... Grubość od początku trzymałem taką jak mi pasuje- najwęziej, jak sie dało.
Awatar użytkownika
Therran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2013, o 10:07

Post »

@ Marek-BB
Witaj :)
To może mniej techniczne podejście, lecz niedawno nabyłem niewielką broszurkę: Ekologiczny Poradnik Księżycowy 2013 > Zbigniewa Przybylaka. Podpowiada, jak w korelacji z fazami księżyca prowadzić różne prace ogrodnicze (siew, sadzenie, zbiór i m.in. cięcie) aby uzyskać zdrowe rośliny i dobre zbiory :) Jest do kupienia w necie > zerknij - może się przyda :)
Początkiem kwietnia i ja będę "walczył" ze swoim żywopłotem (tuje). Muszę uzyskać nieco więcej słonka w ogródku. Do tej pory żywopłot przycinałem na "zbyt wysoki". Chciałbym obniżyć go o min. 0,5m. Na tym poziomie gałązki są już zbyt grube dla el. nożyc i musiałem się zaopatrzyć w el. piłę łańcuchową. Zatem będzie to już "prawdziwa walka" - prawie jak na miecze ;)

Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Janusz.
Spokój jest oryginalnym stanem ducha :)
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Z tym cięciem to jest trudna sprawa.... wymyśliliśmy żywopłot, podjęliśmy decyzję , kupiliśmy rośliny, z dużym trudem je posadziliśmy.... i jak tu je ciäć? Niejednego serce boli.... a ałyczę trzeba przyciäć po posadzeniu naprawdę nisko. Jeśli serce zaboli i zostawimy zbyt długie pędy żywopłot będzie na dole bardzo.... ażurowy. Te pierwsze 2-3 cięcia sä wyjätkowo ważne. Görę, jak coś nam nie wyjdzie można z czasem poprawić. A dolna część żywopłotu już taka zostanie.
Ałycza rośnie bardzo szybko. Warto o tym pamiętać w momencie zawahania....
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj Therran :wit A może orientujesz się gdzie w naszym mieście można kupić sadzonki Ałyczy, bo przyznam szczerze że jako iż to miasto u stóp gór posiada masę szkółek leśnych i niestety niewielką lość sklepów ogrodniczych to nigdzie w tym miesiącu bynajmniej nie znalazłem. Zostaje Łallegro. I ok, tylko wiadomo jak to rośliny kupowane na odległość, transport itd. Gdzie u nas do diaska kupię Ałyczę? Wiesz coś na ten temat?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No własnie, cięcie ałyczy... To jest takie twarde drewno, że to ciężko idzie. Mam u siebie taki "zabytek", który się przewrócił i trzeba było ściąć, to była misja specjalna, nasza piła nie dała rady, pożyczyliśmy od brata taką "kobyłę" i dopiero tym mąż dał radę. Oczywiście to było grube stare drzewo, ale nawet odrosty z niego są twarde i tępią sekatory.
Bea
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Przypuszczam nie dotyczy to chyba pierwszych dwóch lat. Kiedy oczywiście zadbany i podcinany żywopłot staje się tak trudny do podcięcia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”