Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

whitedame pisze:Mam kilka krzaków North Country. Owocowały pierwszy raz w zeszłym roku, tzn. miały po kilka jagód. Owoce były dużo mniejsze niż typowych borówek amerykańskich a smak mierny tzn. kwaskowy i bez aromatu.
Warunki warunkami, ale może też fakt, że to pierwsze owocowanie. Krzew nie zakorzeniony, nie zaaklimatyzowany itp. itd.
Ja po pierwszym roku narzekałem tak na malinę jesienną. Na drugi rok zmieniłem zdanie.
Może u Ciebie też tak będzie?
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam kilka odmian borówki średniej. Z tego co pamiętam to jedna miała owoce wielkości borówki amerykańskiej. Pozostałe mniejsze, ale za to bardziej przypominają w smaku nasze jagody. Więcej napiszę za kilka miesięcy jak im się przyjrzę w trakcie owocowania:). Pomyśl o j. kamczackiej- polecam odmiany Karina i Leningradskij Velikan i odmiana 1-17-59. Są słodkie i duże-typowo deserowe.

-- 15 mar 2013, o 18:38 --

O borówkach średnich- odmianach poczytasz tutaj:
http://www.in-vitro.pl/oferta.php?p=9
Dereń jadalny(cornus mas)
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy posadzoną w ubiegłym roku borówkę mogę na wiosnę przesadzić i czy trzymane w workach trociny sosnowe też się przekompostują?Ja kupiłam trzy lata temu teraz to już czwarty borówkę Herbert ze sprzedaży wysyłkowej,rośnie bardzo powoli ,w tamtym roku miała tylko 1jagódkę.

POZDRAWIAM, Teresa :wit
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzić, jak najbardziej można. Myślę, że już po świętach.
Wykop z większa bryłą.
A z marnym owocowaniem, to nie wiem. Czy kwiatów też ma mało?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ekspertem od borówki nie jestem, ale mam ją od kilkunastu lat i przekonałam się, że podstawą jest utrzymywanie odpowiedniej kwasowości gleby.
U praktyce w moim wypadku polega to na tym, że staram się przynajmniej raz w roku podlać albo podsypać roślinkę odpowiednim preparatem (teraz mam taki konkretnie do borówek).
Z owocowaniem jest tak, że u mnie żaden młody krzaczek dobrze nie owocowal i dopiero 5-6 letnie pokazywały na co je stać.
Ponieważ oszczędzałam kasę, kupowałam maleńkie sadzonki i musiałam czekać. T ;:108
Warto przeczytać wątek dokładnie. :wit
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za odpowiedż. Właśnie w tamtym roku miała dopiero może z 5 kwiatków.Czy podlewanie borówek chlebem jest dobre ,przeczytałam o tym w przepisie na ogród i w ubiegłym roku stosowałam ,inne borówki rosną dobrze więc może to wina sadzonki

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko! Podlewanie chebem pewnie ma na celu zakwasznie gleby (mam nadzieję), ja tego nie stosowałam, używam preparatów zakwaaszających w odpowiednich dawkach (czasem o tym zapominam :oops: ), ale jeśli działa... Nauczyłam sie już nie oceniać pochopnie innych metod, choć czasem są naprawdę zaskakujące... ;:224
Może być faktycznie wina sadzonki (młodszy krzaczek, inna odmiana, a może jakaś choroba...) napisałam co wiem z mojego doświadzenia, a bardzo lubię borówki :tan więc interesuje mie ich owocowanie... :;230
Kilka lat temu planowałam je już wykopać i przypadkied porozmawiałam o nich z gospodynią na wakacjach, darowałam im i słusznie. ;:333
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Renatko ,ja rownież lubię bardzo borówkę i nie mogę się doczekać kiedy zaczną owocować tak na całego .Chyba w tym roku skuszę się na nawóz do borówek.

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tencia pisze:.....Czy podlewanie borówek chlebem jest dobre ...
Ja tak robię i planuję nadal. Istotnie chleb zakwasza wodę. Mierzyłem papierkiem lakmusowym.
Suchy chleb do kubła, zalewam wodą i po kilku dniach gotowe.
Złych objawów nie widziałem, a że woda kwaśna, to i pH niskie trzyma.

Na nawóz do borówek ..... skuś się ;:333 .
lukaszp2201
50p
50p
Od: 15 paź 2012, o 17:43

Post »

Ja kupiłem dwa lata temu 4 krzaki borówki amerykańskiej odmiany Bluecrop i Chandler wys. 30-40cm po 14 zł/sztuka. Ilu letnie nie mam pojęcia ale owocowały po wsadzeniu w grunt i to dość mocno :D
Czy to normalne, że nie mają one zbyt dużej ilości liści? W zeszłym roku łodygi były obsypane owocami a liści na krzaku ledwo z 20 :(
Niestety muszę je w tym roku przesadzić no i pewnie nie zaowocują obficie :(

O podlewaniu chlebem nie słyszałem :roll: ja używam nawozu do borówek i od czasu do czasu dodatkowo podleję wodą z dodatkiem innego nawozu.
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku jeden z moich krzaczków (odmian nie znam) miał podobnie, tylko że owoce mniejsze niż zwykle. Musze go obserwować w tym roku i szczególnie zadbać tj. podlewanie, nawóz, a może bedzie potrzebny jakiś oprysk :?: Nigdy ich nie musiałam opryskiwać (czasem załapały się przypadkiem).
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Ja nawożę na wiosnę i na początku lata (max. do końca czerwca) siarczanem amonu(opłaca się kupić bo tańszy niż typowy nawóz do borówek), zakwasza a jednocześnie azot pobudza wzrost krzaków. Staram się też ze 2x w tygodniu podlać krzaki. Ładnie rosną i co roku mają coraz więcej owoców:) U sąsiada posadzone w tym samym okresie praktycznie stoją w miejscu.
Dereń jadalny(cornus mas)
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Mam pytanie co do tego siarczanu amonu, gdyż też go zakupiłem. W jakich proporcjach go stosujesz i jak często podlewasz rośliny?
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Na tym forum w tym wątku wszystko jest opisane,ale powiem w skrócie od początku maja zasilamy na przemian siarczanem amonu i siarczanem potasu w ilości(pudełko od zapałek) na 10 l wody i tym podlewamy jeden krzak.Zasilanie siarczanem amonu tylko do konca czerwca.
soluton
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2012, o 22:47

Post »

Mikoryza szczepionka do Borówki Borówek co otym myslicie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”