Wysiewanie kaktusów cz.1
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów
A weź lampkę ze starego typu żarówką, trochę uszczelnij dookoła i będziesz mieć i 30 stopni (tylko uważać, żeby nie przegrzać dla odmiany), bo przecie stare żarówki to większość energii w ciepło zamieniają. Dodatkowo, siewki będa doświetlone, czyli mimo że obecnie jeszcze mało słonka, to parę luxów dostaną gratis. A na noc od razu będą wahania temperatur, ponoć pozytywne dla wysiewów.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ferocactus to jeden z najprostszych do wysiewu rodzajów
kiełkuje dobrze jak są nasiona dobrej jakości
schody zaczynają się później.... ale warto fajne kaktusy 

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
To może pokażę co na razie wychodzi z "wysiewu eksperymentalnego" mieszanki "Kaktus Mix" 

Większość to chyba ten sam rodzaj. Widzę, że zaczęły też kiełkować jakieś inne ale jak na razie tylko dwa i niestety za małe by je złapać na zdjęciu
To co widać myślę, że kiełkuje na tyle charakterystycznie by móc coś podpowiedzieć co to może być za rodzaj?
Nasiona wysiałem w pojemniku na kanapki z zamykanym wieczkiem
Lepiej to wieczko trzymać zamknięte, by woda skraplała się na jego powierzchni czy je ściągnąć?

Większość to chyba ten sam rodzaj. Widzę, że zaczęły też kiełkować jakieś inne ale jak na razie tylko dwa i niestety za małe by je złapać na zdjęciu

Nasiona wysiałem w pojemniku na kanapki z zamykanym wieczkiem

-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 50p
-
- 50p
Dzięki - czasami taka sztuczka sie udaje.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Dlaczego piszesz że czasami?
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
-
- 50p
Trochę z przekory - siewka była bardzo mała i nie bardzo wierzyłem, że uda się trafić wiązkami przewodzącymi.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Maju sieweczki piękne
chyba że coś przeoczyłam.
Ja siewki odkrywałam stopniowo, po wyrośnięciu cierni zrobiłam małe dziurki w folii którą były okryte.
Po kilku dniach zrobiłam więcej otworków i były one większe. Po około miesiącu zdjęłam folię ale wtedy trzeba pamiętać o nawadnianiu. Takie maluchy kochają wodę
- pomimo tego że to kaktusy.
Chyba niewiele jest takich które trzeba szybko wietrzyć m.in astrophytum.
Ostatnie moje wysiewy rosną w woreczkach strunowych i nie wyjadą z nich zbyt prędko bo zależy mi na szybkim wzroście.
Odkryte siewki "chudną w oczach"
Jeśli siałaś astro, sclero lub coś innego co nie przepada za wilgotną atmosferą to zignoruj to co napisałam.
Powodzenia

Moim zdaniem za małe jeszcze na odkrycie. Z tego co wiem odkrywamy dopiero jak się pokażą pierwsze ciernie a tych nie widzęMaja100 pisze:Mogę ich już nie przykrywać ?

Ja siewki odkrywałam stopniowo, po wyrośnięciu cierni zrobiłam małe dziurki w folii którą były okryte.
Po kilku dniach zrobiłam więcej otworków i były one większe. Po około miesiącu zdjęłam folię ale wtedy trzeba pamiętać o nawadnianiu. Takie maluchy kochają wodę

Chyba niewiele jest takich które trzeba szybko wietrzyć m.in astrophytum.
Ostatnie moje wysiewy rosną w woreczkach strunowych i nie wyjadą z nich zbyt prędko bo zależy mi na szybkim wzroście.
Odkryte siewki "chudną w oczach"
Jeśli siałaś astro, sclero lub coś innego co nie przepada za wilgotną atmosferą to zignoruj to co napisałam.
Powodzenia

Wysiałam mix nasionek
Dzięki za radę
w takim razie jeszcze ich nie będę odkrywać ;)

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
A kto mówił że astro nie lubią wilgotnej atmosfery?Martada pisze:Jeśli siałaś astro, sclero lub coś innego co nie przepada za wilgotną atmosferą to zignoruj to co napisałam.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Qrcze czyli namięszałam
W ubiegłym roku siałam 22 maja astrophytum myriostigma i jakiegoś kundelka z czerwonym kwiatem od p.Piotra M.
Wzeszły całkiem przyzwoicie :myriostigma 5 na 8 wysianych
kundelek 6 na 12 wysianych.
Potem im dalej tym gorzej pomimo chemii wypadały jeden po drugim.
Zostały tylko 3 sztuki
i ocalałe to kundelki.
Bodajże z forum bydgoskiego wyczytałam że ktoś w podobnej sytuacji odkrył i przesuszył bo astro woli mieć suszej jak już ma pierwsze ciernie.
Z moich uratowałam tylko jednego.
Nie będę się upierać że racja jest moja tym bardziej że wyniki w sianiu astro mam bardziej niż mierne jak widać po załączonym opisie.
Nie miałam takich problemów z gymnocalycium, turbinicarpus, matucana, sulcorebutia ani żadnym innym które siałam.

W ubiegłym roku siałam 22 maja astrophytum myriostigma i jakiegoś kundelka z czerwonym kwiatem od p.Piotra M.
Wzeszły całkiem przyzwoicie :myriostigma 5 na 8 wysianych
kundelek 6 na 12 wysianych.
Potem im dalej tym gorzej pomimo chemii wypadały jeden po drugim.
Zostały tylko 3 sztuki

Bodajże z forum bydgoskiego wyczytałam że ktoś w podobnej sytuacji odkrył i przesuszył bo astro woli mieć suszej jak już ma pierwsze ciernie.
Z moich uratowałam tylko jednego.
Nie będę się upierać że racja jest moja tym bardziej że wyniki w sianiu astro mam bardziej niż mierne jak widać po załączonym opisie.
Nie miałam takich problemów z gymnocalycium, turbinicarpus, matucana, sulcorebutia ani żadnym innym które siałam.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziwne. Siałem jakieś 2 lata temu troszkę Astrophytum, prawie wszystkie dostępne czyste gatunki i nie miałem najmniejszych problemów z ich uprawą. Kiełkowały super, rosły szybko i zdrowo. Ja generalnie nie cackam się z siewkami. Czyste astro rozwijały bez problemu w warunkach identycznych jak lobiwki, echinopsy i rebucje. Może dlatego były problemy, bo to hybrydy i przez to delikatniejsze?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek