Moje marzenia realizuję pomału cz. 3
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje marzenia realizuję pomału cz. 3
Krysiu nie mam pojęcia, napisane było lukrecja i tyle 

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale u Ciebie stromo,to się nabiegasz kobieto
Ale to ma tez swój urok takie murki,obrośnięte trzmielina i jakieś trawki ja bym tak to widziała

Ale to ma tez swój urok takie murki,obrośnięte trzmielina i jakieś trawki ja bym tak to widziała

- iwona0042
Trawki tam ponoć jakieś są, żubrówka i jakieś siwe 

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Iwonko popieram ,bądz cierpliwa,zobaczyszco z ziemi wyjdzie,a potem możesz działać 

- iwona0042
Ale ja wiem co tam rośnie 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja mam żubrówkę, strasznie się rozrasta.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko
aleś się uparła
to przez to że tak się cieszysz tą działką, no to rób jak chcesz

to przez to że tak się cieszysz tą działką, no to rób jak chcesz

Pozdrawiam, Agata.
- iwona0042
Dziewczynki kochane, wiem bo wszystko mi opisała i rozpisała poprzednia właścicielka, a po za tym muszę z tej działki pozabierać rośliny swoje, bo za chwilę zostanie zabrany mi klucz i tu nie wejdę i to jest mój kłopot 

-
To" inklus :"- jak mówił mój dziadzek

- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Iwonko jeśli zechciałabyś usunąć te dwa krzaki świerków? Tak świerków?
Wtedy zyskałabyś dodatkowe miejsce na rośliny wiadomo iglaki ziemia kwaśna cień nie wszystkie rośliny to lubią. Po wycięciu możesz wykopać korzenie, które wykorzystasz do dekoracji rabatek ( często tak robię wykopuje ze swojej działki ;) ) Rozebrać możesz również te jakby piaskownice i stworzyć rabaty różnokształtne. A jeśli zależałoby Ci na iglakach możesz posadzić coś miniaturowego lub oryginalnego np. świerk inversa, sosna idealna do formowania, jakieś jałowce do tego byliny typu: żurawki, hosty, wrzosy i uzupełnieniem mogą być jeżówki.
Z jednej strony można również poprowadzić malutki żywopłot, który dodaje zawsze trochę intymności w ogrodzie! Dobrze by było wiedzieć co nieco o glebie na działce w miejsca podmokłe można posadzić liliowce, a obok wkopać formę oczka wodnego do którego bardzo namawiam!! Po pierwsze zmieni mikroklimat w ogrodzie, po drugie ptaki będą miały nie banalne miejsce do kąpieli, a sama Właścicielka odpocznie sobie w otoczeniu wody co doda jej energii do dalszej pracy!
Na pierwszym zdjęciu dodałaś małą rabatkę tu widziałabym róże i lilie. Delikatnie zmieniłabym kształt wyspała korą i wspaniała rabata bez pracy do końca lata.
Albo pod jednym świerkiem można by było zrobić miejsce do relaksu i odpoczynku. Posadzić obok budleje, lawendę, hyzop i do tego jednoroczne ustawić stoliczek i krzesła. Miejsce idealne do budlei przylecą motylki i inne owady, a lawenda i hyzop odstraszą komary taki mały prywatny kącik do odpoczynku.
Działka z tego co widzę nie jest duża więc chyba chcesz wykorzystać miejsce maksymalnie? Dlatego jakiś mały trawniczek, ale nie taki wychuchany tylko taką łąkę na, której będzie można po obcować z naturą
Więc co Ty na to Iwonko?
-- 25 mar 2013, o 20:17 --
A i jeszcze jakby co to na tą trawę żubrówkę byłabym chętna

Z jednej strony można również poprowadzić malutki żywopłot, który dodaje zawsze trochę intymności w ogrodzie! Dobrze by było wiedzieć co nieco o glebie na działce w miejsca podmokłe można posadzić liliowce, a obok wkopać formę oczka wodnego do którego bardzo namawiam!! Po pierwsze zmieni mikroklimat w ogrodzie, po drugie ptaki będą miały nie banalne miejsce do kąpieli, a sama Właścicielka odpocznie sobie w otoczeniu wody co doda jej energii do dalszej pracy!

Na pierwszym zdjęciu dodałaś małą rabatkę tu widziałabym róże i lilie. Delikatnie zmieniłabym kształt wyspała korą i wspaniała rabata bez pracy do końca lata.
Albo pod jednym świerkiem można by było zrobić miejsce do relaksu i odpoczynku. Posadzić obok budleje, lawendę, hyzop i do tego jednoroczne ustawić stoliczek i krzesła. Miejsce idealne do budlei przylecą motylki i inne owady, a lawenda i hyzop odstraszą komary taki mały prywatny kącik do odpoczynku.
Działka z tego co widzę nie jest duża więc chyba chcesz wykorzystać miejsce maksymalnie? Dlatego jakiś mały trawniczek, ale nie taki wychuchany tylko taką łąkę na, której będzie można po obcować z naturą

Więc co Ty na to Iwonko?

-- 25 mar 2013, o 20:17 --
A i jeszcze jakby co to na tą trawę żubrówkę byłabym chętna

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- iwona0042
Tu na pierwszym planie choinka, która zostanie obcięta w połowie, a na nię puszczę powojnik, obok jest druga z którą zrobię to samo, nie chcę aby mi zacieniały z tej strony działkę, a tu gdzie widać kamienie, myślę obsadzić je jakimiś rozchodnikami, rojnikami i innymi skalniakami, no i ściana, na którą może dać wisterię, albo inne pnącze?

To na razie tyle, potem dalsze pytania, a mam, albo będę miała do dyspozycji róże, dalie, liliowce, funkie, żurawki, skalniaki wszelakie, budleje, sporo jednorocznych, krzewuszki, hortensje, więcej nie pamiętam
[/quote]
Ewciu, tych choinek wykopać w całości nie mogę, bo już przepisowo za duże, dlatego myślałam o przycięciu ich i puszczeniu powojników na nie coś jeszcze, alb w ogóle jakieś niższe iglaki, albo jałowce
Gleba jest żyzna, ale nie podmokła, woda jest w wielu punktach w ogrodzie, na co drugim tarasie
Ta jakby piaskownica to warzywnik i część truskawki posadzone są i czosnek, tak mam rozpisane
Zostaną też te choinki z przodu przy wejściu i tam są nieduże rabaty, dlatego pytałam czy jakieś hosty, no w donicach zadołowanych, żurawki czy
Ale na oczko raczej miejsca nie ma, jedyny równy teren, to ten z warzywnikiem, a reszta to tarasy
Na pierwszym zdjęciu na rabacie rosną już piwonie, jest ich masa i bardzo różnych, kocham te kwiaty i chcę je mieć, ale chcę dosadzić coś bliżej płotu i poniżej piwonii, czyli przed piwoniami
To na razie tyle, a do dyspozycji są te rośliny które podałam
A co do żubrówki, zobaczymy jak porośnie, to nie ma sprawy

To na razie tyle, potem dalsze pytania, a mam, albo będę miała do dyspozycji róże, dalie, liliowce, funkie, żurawki, skalniaki wszelakie, budleje, sporo jednorocznych, krzewuszki, hortensje, więcej nie pamiętam

Ewciu, tych choinek wykopać w całości nie mogę, bo już przepisowo za duże, dlatego myślałam o przycięciu ich i puszczeniu powojników na nie coś jeszcze, alb w ogóle jakieś niższe iglaki, albo jałowce

Gleba jest żyzna, ale nie podmokła, woda jest w wielu punktach w ogrodzie, na co drugim tarasie

Ta jakby piaskownica to warzywnik i część truskawki posadzone są i czosnek, tak mam rozpisane

Zostaną też te choinki z przodu przy wejściu i tam są nieduże rabaty, dlatego pytałam czy jakieś hosty, no w donicach zadołowanych, żurawki czy
Ale na oczko raczej miejsca nie ma, jedyny równy teren, to ten z warzywnikiem, a reszta to tarasy

Na pierwszym zdjęciu na rabacie rosną już piwonie, jest ich masa i bardzo różnych, kocham te kwiaty i chcę je mieć, ale chcę dosadzić coś bliżej płotu i poniżej piwonii, czyli przed piwoniami

To na razie tyle, a do dyspozycji są te rośliny które podałam

A co do żubrówki, zobaczymy jak porośnie, to nie ma sprawy

-
Iwonko ,to masz co planować i co robić

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ta budowla jest na Twojej działce?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Eeeee tam, musimy to zobaczyć kiedy śniegi zejdą.
Bo na żywo Iwonka to wszystko wie, a my nie.
A z tym roślinkami to rzeczywiście Iwonko będziesz się musiała pośpieszyć, żeby to nie przepadło.
No ale teraz to nie polecisz z kilofem na śnieg

Bo na żywo Iwonka to wszystko wie, a my nie.
A z tym roślinkami to rzeczywiście Iwonko będziesz się musiała pośpieszyć, żeby to nie przepadło.
No ale teraz to nie polecisz z kilofem na śnieg

Pozdrawiam, Agata.
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Trawa żubrówka jest gorsza niż perz .Może znów się komuś narażę ,ale trawa żubrówka jest brzydka i nie poleciła bym jej nikomu .Tyle jest pięknych roślin ,jak już ma się rozrastać to niech będzie ładne.