Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion
Wczoraj pikowałam dalie i wyszło mi 20 szt.w wielodoniczkach a 28 po 2,3 szt.do czego sie dało(kubki po śmietanie itp). Nasiona świetne,chyba 100% wykiełkowało i sporo w paczce jeszcze zostało.Gdzie ja to wszystko posadzę?
Pozdrawiam,Basia
A co do uszczykiwania to... po prostu mam oberwać parę drugich listków? Boję się, że zrobię coś nie tak i uschnie mi roślinka, a wcale za dużo to ich nie mam. Dlatego taki ze mnie trzęsi-portek 

Pozdrawiam, Ogoonek 

Uszczykiwanie też przede mną i również,trochę trzęsę portkami
.Sieję pierwszy raz,więc posłucham doświadczonych i uszczyknę jak mają dzięki temu lepiej rosnąć.

Pozdrawiam,Basia
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lepiej rosnąć nie będą, będą rosły tak samo, tylko zamiast do góry to na boki - rozkrzewiać się będą. A co za tym idzie, zakwitną później. Ja nigdy nie uszczykiwałem, a efekty można zobaczyć w moim wątku - kilkanaście kwiatów jednocześnie na jednej rośliniebasiabar pisze:...mają dzięki temu lepiej rosnąć.

Czy uszczykiwane będą niższe tylko na początku,a później podgonią do tych nie uszczykiwanych?
Pozdrawiam,Basia
Powiedzcie mi proszę, jaka doniczka wystarczy, by sadzonki mogły się swobodnie rozrastać do momentu wysadzenia do gruntu?
Pierwszy raz wysiałam dalie, czas pikować, a ja zupełnie nie mam rozeznania.
Zaskoczyły mnie szybkością i wschodzenia i wzrostu
Pierwszy raz wysiałam dalie, czas pikować, a ja zupełnie nie mam rozeznania.
Zaskoczyły mnie szybkością i wschodzenia i wzrostu
Dorota
Zaglądałam już wcześniej, ale bardziej skupiałam się na fotkach dynipatasko pisze:Lepiej rosnąć nie będą, będą rosły tak samo, tylko zamiast do góry to na boki - rozkrzewiać się będą. A co za tym idzie, zakwitną później. Ja nigdy nie uszczykiwałem, a efekty można zobaczyć w moim wątku - kilkanaście kwiatów jednocześnie na jednej roślinie

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje uszczknęłam, bo wolę, żeby były niższe a bardziej rozrośnięte.
madorka Nie wiem jaka to pojemność doniczki, bo ja swoje pikuje do doniczek po ubiegłorocznych sadzonkach i tak na wielkość to mniej więcej mały kubek śmietany tylko troszkę wyższy.
madorka Nie wiem jaka to pojemność doniczki, bo ja swoje pikuje do doniczek po ubiegłorocznych sadzonkach i tak na wielkość to mniej więcej mały kubek śmietany tylko troszkę wyższy.
Pozdrawiam, Agnieszka
Z moich dalii karłowych zamierzam zrobić klomb kwiatowy,na środku mieczyki,później myślę dalie lub szałwię błyszczącą,tylko nie wiem jak dalie rosną wysoko w rzeczywistości.
Pozdrawiam,Basia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieszanki siewne nie rosną zbyt wysokie z tego co pamiętam, pół metra na pewno.
-
- 200p
Z kupnych dalii co mam co roku, to właśnie są takie niziutkie 30 cm maks, dlatego swoje uszczykuję, bo lubię takie niskie. I ładnie też w domu na parapecie wyglądają 

Pozdrawiam, Agnieszka
Dziękuję Agnieszkoblondinez pisze:madorka Nie wiem jaka to pojemność doniczki, bo ja swoje pikuje do doniczek po ubiegłorocznych sadzonkach i tak na wielkość to mniej więcej mały kubek śmietany tylko troszkę wyższy.

postawiłam na wielodoniczki. Masa tego, łatwiej mi będzie manewrować sadzonkami

Dorota
-
- 200p
Przy dużej ilości sadzonek na pewno są najwygodniejsze w użyciu. Ja do pojedynczych doniczek mam takie paletki specjalne gdzie się po 10 mieści i też spokojnie można przenosić razem.
Pozdrawiam, Agnieszka