Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Gdzie ta wiosna? :( Koniec marca, a wszędzie śnieg. Słońce mi się pokazuje, ale ciepło raczej nie będzie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

masz szczęście, że biała pierzynka okrywa roślinki- u nas mróz i bez śniegu obawiam się o moje kwiaty ;:131
Będę podejmowała latem próby wiankowe, pewnie będzie mi żal klwiatów bo jeszcze nie są tak rozrosniete ale to koszty kształcenia :wink:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

A ja napiszę, że piękne te zimowe grafiki...
A patrząc na to z praktycznej strony, widać,że warto zostawić byliny jesienią - tworzą takie ładne rysunki z suchych i powyginanych łodyg.
Nie mówiąc już o pożytkach z tego płynących dla samych roślin i różnych stworzonek.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
radcamedyczny
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2013, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzień dobry, bardzo ładne zdjęcia i jakże nastrojowa rzeka. :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochana Mufeczko Marysiu, trzymam fason i udaję, że jest piękna pogoda :heja :heja :heja ;:170
Hihihi...hi pogadać zawsze i chętnie.... kiedyś się zorganizujemy :;230
Dziś jest cudnie na dworku, to białe szybko się roztopi. Przecież w maju kwitą bzy ;:215
Buziaczki dla Was i dla Kasi. ;:196
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Kochani w sobotę przesuwamy zegarki - to niepodważalny znak, że naprawdę mamy kalendarzową wiosnę :heja
A w związku z tym, rzeczywiście Majeczko masz rację, niedługo zakwitną bzy ! Oglądałam wczoraj bardzo skrupulatnie pąki kwiatowe na forsycjach i.....aż boję się o tym głośno mówić, chyba po raz pierwszy mają szansę zakwitnąć ;:oj Ale ciiii..... żeby nie zapeszyć :lol:

Pacynko każdy wyjazd na działkę, to prawdziwa radość. To bieganie od krzaczka do krzaczka, sprawdzanie jak się miewają, czy wszystko w porządku, czy czegoś im nie potrzeba... To trochę jak pogaduchy z najlepszym przyjacielem, niewidzianym od dawna... :roll:
A, że jeszcze biało, trudno, ja nie jestem zwolenniczka poganiania natury - widocznie w tym roku musi tak być i kwita.
Jeszcze nam dopieką letnie upały, wtedy Wam przypomnę obecne nastroje :;230

Ewo majowa wiem, że maj to najpiękniejszy miesiąc - też go kocham. Nawet tak się zdarzyło, że urodziłam się w tym ślicznym miesiącu. :D Ale wytrzymajmy jeszcze troszkę i zobaczysz, już za moment będą śpiewały słowiki, zaś wieczorem koncertowały żaby ... ;:173

Ewo w masz rację, biała pierzynka chroni wyśmienicie, ale może i u Ciebie nie będzie tak źle, miejmy nadzieje. ;:333
Co do wianuszków, radzę Ci zacząć od suszenia na próbę pojedynczych kwiatków, by sprawdzić jak trzymają kolor i kształt. A dopiero potem, gdy będziesz zadowolona, zrywać większe ilości by tworzyć z nich jakieś kompozycje. Te pojedyncze też Ci się przydadzą, chociażby do bukietów, a nie będziesz się niepotrzebnie martwiła, że ogołacasz ogrod z kwiatów. Bo przecież nie wszystkie udaje się ładnie zasuszyć :roll:

Tamaryszku, wiesz ja już tradycyjnie nie robię zbyt radykalnych porządków na rabatach jesienią, by potem zimą móc cieszyć się pięknymi zasuszonymi pędami czy kwiatostanami. Może też dlatego tak chętnie się u mnie wysiewają ;:131
Masz rację, zima też umie pięknie czarować, nie tyle kolorem, co kształtem i fakturą...

Witam serdecznie Radcęmedycznego Kłaniam się nisko i zapraszam w moje ogrodowe progi ;:180 Rzeczka doprawdy sielska i nawet zamieszkała. Bo i rybki czasem pluskają i bobry grasują, wycinając niestety co piękniejsze drzewa. A wczoraj spłoszyliśmy niechcący stado dzikich kaczek.

Majeczko, zuch dziewczyna - tak trzymać ;:138 Wielkie dzięki za buziaki, też przesyłamy serdeczności ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:3

Na biały początek wiosny, kilka różanych fotek : Bonica. W środku tytoń, który sam się wprosił, a w tle chmurka eragrostis trichodes

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Przepiękne zestawienie! Nie miałam pojęcia, ze tytoń jest taki efektowny, chyba nigdy go nie widziałam "na żywo".
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Dzięki za przypomnienie o przestawieniu czasu, zupełnie zapomniałam :wink: Wianek lawendowy uroczy, zrobiłabym sobie taki, ale chyba nie uzbieram tyle ziela z moich 6 krzaczków :wink: Mufko, czy tytoń tak sztywno się trzyma jak widać na zdjęciu czy ma tendencję do pokładania się?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ja dopiero teraz wyczytałam u Ciebie o zmianie czasu :D właściwie lubię tę zmianę - i tak wcześnie wstaję, a za to po południu i wieczorem dłużej jest jasno - bardzo mnie to ucieszyło, bo zapomniałam, że to już :D

A napisz mi jeszcze, Marysiu, słówko o tym tytoniu (bo naprawdę ,mnie urzekł, zwłaszcza wtym kolorze) - on jest jednoroczny, tak? I potem sam Ci się wysiewa?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Patrząc na te piękne roślinki nie chce się wierzyć, że na piasku wszystko rośnie :) , musisz je dokarmiać cały czas. Jedynie chyba trawki lubia piasek?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

W ostatnich czasach miałam zwyczaj wycinania wszystkiego na jesień, ale być może rzeczywiście warto zostawić. We floksach choćby będzie sporo nasionek, którymi skrzydlaci mogliby się pożywić.
A na przedłużającą się zimę właściwie wcale nie narzekam! :D Tak naprawdę jest mi ona troszkę na rękę, ponieważ daje mi więcej czasu na pewne przygotowania :wink:
Rozmowy i indywidualne podejście do każdej roślinki rozumiem doskonale ;:108 Przecież to także istoty żywe, które trzeba zrozumieć i otoczyć opieką :]
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Właśnie na tym polega mistrzostwo Marysi ;:138.
Nie kombinuje z egzotycznymi roślinami, sadzi to, co się na piaskach dobrze czuje, nie walcząc z przyrodą, bo wiadomo, że to daremny trud. A to co potrzebuje lekkiego wsparcia - Marysia wspiera. A efekt, jaki jest - każdy widzi ;:oj.

Marysiu, po raz kolejny ;:180 - Jagoda
PS. Ech, że też nie mieszkasz bliżej... ;:224.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Marysiu, rośliny wychwalone przeze mnie wielokrotnie ale co za biblioteka ;:224.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

No cóż....jak ja bym chciała żeby u mnie tytoń sam się rozsiał.
W rzeczce są bobry...nie zalewa Was czasami?
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”