Ogród Edyty1
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Edyty1
Edytko to wszystko jest bardzo piękne .Też bym chciała umieć takie ładne rzeczy robić. 

- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Ewo-Rozalko, nauczyłam się tego niedawno na warsztatach. Technika decoupage'u okazała się zaskakująco prosta, chociaż wymaga pewnej precyzji wykonania. Jest to ostatnio bardzo modne i jeśli się rozejrzysz w okolicy to z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz miejsce, gdzie będziesz mogła również się nauczyć
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Wydaje mi się że do tego trzeba jednak mieć trochę talentu.
,którego u mnie ma. 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edytko ale zdolna dziewczyna z Ciebie,ta technika jest cudna 

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też dołączam się do podziwu dla Twoich rękoczynów
i poddałas mi zapomniany pomysł, żeby poszukać, kto organizuje takie kursy. Ja nawet z rok temu się zapisałam, ale nie poszłam, bo coś mi wypadło...może jednak powtórzę próbę?

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Wcale nie wiem, czy hortensje w domu się ukorzenią, ale nie zaszkodzi spróbować 

- Edyta1
Ewo-Rozalko, Aniu i Ewo, dziękuję za miłe słowa i szczerze namawiam do własnych poczynań w tym zakresie
.
Ewomaj, moje patyczki wyglądają przyzwoicie. Chciałam nawet wyciągnąć jeden, aby sprawdzić co sie dzieje, ale ostatecznie powściągnęłam te zapędy. Jednak, kiedy ściągałam pokrywę to jakoś niefortunnie zawadziłam i jeden wypadł
. Miał na końcu patyczka, takie białe zgrubienia, wyglądało to jak zaczątki korzeni
.
Tak prezentują sie dzisiaj:

I hortensje w zbliżeniu:

Zobaczymy, co będzie dalej, na razie jestem pełna nadziei
.
A jak już wstawiam moje parapetówki, to dorzucę jeszcze lobelię:

Ponadto, wzeszło mi 5 (z sześciu nasion kobei białej) i 2 szt. (z tej samej ilości nasion) kobei niebieskiej. Jeszcze czekam na resztę.

Ewomaj, moje patyczki wyglądają przyzwoicie. Chciałam nawet wyciągnąć jeden, aby sprawdzić co sie dzieje, ale ostatecznie powściągnęłam te zapędy. Jednak, kiedy ściągałam pokrywę to jakoś niefortunnie zawadziłam i jeden wypadł

Tak prezentują sie dzisiaj:
I hortensje w zbliżeniu:
Zobaczymy, co będzie dalej, na razie jestem pełna nadziei

A jak już wstawiam moje parapetówki, to dorzucę jeszcze lobelię:
Ponadto, wzeszło mi 5 (z sześciu nasion kobei białej) i 2 szt. (z tej samej ilości nasion) kobei niebieskiej. Jeszcze czekam na resztę.
Pozdrawiam - Edyta
- ewamaj66
Faktycznie wygląda to zachęcająco
Lobelie możesz jeszcze podzielić na pół-nożem. Będziesz miała więcej ładnych sadzonek.

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Lobelia piękna! Ja posiałam dzisiaj nastepną partię na miejsce tej w krążkach, któraą wyrzuciłam razem z krążkami... 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Czy lobelia jest już po zrobieniu rozsady ?
Pierwszy raz będę to robić i nawet nie wiem po ile tych sadzonek
posadzić do jednej doniczki.

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Jeszcze nie siałam lobelii bo zawsze sieję w szklarni , jak dłużej potrwa zima to po świętach chociaż część posieję w domu abym miała co wsadzać w doniczki , resztę sieję w szklarni i od razu do gruntu pomiędzy cebulowe później ładnie zasłaniają rabatę .
- Edyta1
Lobelia faktycznie szaleje i nawet już najgęstsze sadzonki rozdzieliłam w ręku na 2-3 części bo miałam parę wolnych otworów w wielodoniczkach przy siewkach szałwii. Jak uważacie, czy nie są za gęste? Siałam je 1-szy raz i nie jestem pewna jak powinno być
. Na pewno następnym razem będę sypać po mniej nasion. Cała paczka to na jeden pojemnik zdecydowanie za dużo
.
Janinko, siej w domu, bo pogoda jest taka, że zaczynam się obawiać, czy kwiatki posiane do gruntu zdążą zakwitnąć
.
Maju411, ja od razu siałam lobelię w wielodoniczki, nie pikowałam. Nie przewidziałam jednak, że tak dobrze powschodzi. Myślę, że jest ich jednak za dużo
.
Ewo- Gajowa, trzymam kciuki za powodzenie w uprawie
.
Ewomaj66, swoją lobelię podzieliłam trochę rozdzielając w dłoniach zbyt duże kępy. Rozumiem, że masz doświadczenie z tą rośliną. Sadzonek na dzień dzisiejszy mam w nadmiarze i nie potrzebuję już więcej. Powiedz jednak, czy nie mają za gęsto, żeby zdrowo rosnąć. Czy powinnam je dzielić ze względów sanitarnych i do jakiej wielkości jeśli tak

Janinko, siej w domu, bo pogoda jest taka, że zaczynam się obawiać, czy kwiatki posiane do gruntu zdążą zakwitnąć

Maju411, ja od razu siałam lobelię w wielodoniczki, nie pikowałam. Nie przewidziałam jednak, że tak dobrze powschodzi. Myślę, że jest ich jednak za dużo

Ewo- Gajowa, trzymam kciuki za powodzenie w uprawie

Ewomaj66, swoją lobelię podzieliłam trochę rozdzielając w dłoniach zbyt duże kępy. Rozumiem, że masz doświadczenie z tą rośliną. Sadzonek na dzień dzisiejszy mam w nadmiarze i nie potrzebuję już więcej. Powiedz jednak, czy nie mają za gęsto, żeby zdrowo rosnąć. Czy powinnam je dzielić ze względów sanitarnych i do jakiej wielkości jeśli tak

Pozdrawiam - Edyta
- ewamaj66
Wystarczy do 10 sadzonek, żeby stworzyły ładną kępę
Nie pozbywaj się pochopnie nadmiaru, skoro się pojawił, lobelia doskonale rośnie w gruncie, możesz z niej porobić obwódki wszystkich rabat. Ładnie to wygląda u Kasi-robaczka, nie chwaląc się-moja dróżka do warzywnika też obsadziła się lobelią. Ona się w gruncie rozsiewa 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie bardzo słabo się rozsiewa.
Ale jako obwódka wygląda pięknie.
Wesołego Alleluja
Ale jako obwódka wygląda pięknie.
Wesołego Alleluja
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Twoje hortensjowe sadzonki faktycznie rokują bardzo obiecująco
. U mnie - w wodzie - gorzej niż rok temu, ale coś może będzie, Bobo już mają pierwsze korzonki