Jestem laikiem w ogrodnictwie a mam kilka pytań odnośnie drzew owocowych i prosiłbym o pomoc.
Zakupiliśmy działkę pod budowę domu gdzie poprzedni właściciele mieli mały sad - śliwy, wiśnie, czereśnie i jabłonie
Cześć drzewek niestety musiała zniknąć ale po budowie domu zostały 2 stare czereśnie i jedna stara jabłoń.
1) Jabłoń
rodzi masę małych, ale smacznych owoców. Niestety nie wiem co to za odmiana. Chyba dość późna, bo dojrzałe owoce są w na przełomie września i października.
Poniżej zamieszczam jej zdjęcie i pytam, czy warto ją trzymać i co zrobić aby poprawić wielkość owoców. Może należy przyciąć. Tylko jak mocno.

2) Czereśnie
Drzewa są olbrzymie, sięgają 8 metrów. Zbiór owoców bez drabiny niemożliwy. No i niestety są to późne odmiany, więc głównie korzystają z owoców much i osy
Owoców jest sporo i całkiem duże.

Chciałbym zapytać czy jest jakaś możliwość walki z muchami ? Jeszcze zanim był dom powiesiłem żółte karteczki, przykryłem czarną agrowłókniną ziemię pod całą koroną. Niestety bez skutku.
Larwy much wszystko zjadły.
Kolejne pytanie czy nie należy przerzedzić korony. Tylko z tego co przeczytałem na forum lepiej to zrobić w lecie a nie teraz.
Jak widać na zdjęciu jedna czereśnia z jednej strony trochę podeschła i mam wątpliwości czy ją ratować czy może wymieć na wcześniejszą odmianę ?
Czy jeszcze jakieś zabiegi są wymagane przez te drzewa ? Nawożenie ? Okopanie ? Malowanie ?