Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Tyle, że 'Marmande' jest ustalona a ja podpytuję o zmiany genetyczne, obiektywne, na etapie siewek odmian nieustalonych, które mają dopiero liścienie.
I rozumiem, że nikt na tym etapie nie selekcjonuje to ja też poczekam.
I rozumiem, że nikt na tym etapie nie selekcjonuje to ja też poczekam.
Jeśli można to i ja poproszę nasionka
a może ktoś ma chociaż 1-2 nasionka Albenga xCopia za duzo i mógłby się podzielić 

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te nasionka o których pisze Ania kozula to nr 41?
Tak, to :
K/41 Albenga x Black Zebra
K/41 Albenga x Black Zebra
- Maraga
winterek
Dziękuję.Dostałam w tym roku nasionka,ale tej akurat nie.Mam nr.40 i nr.42.A szkoda.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję.Dostałam w tym roku nasionka,ale tej akurat nie.Mam nr.40 i nr.42.A szkoda.
Pozdrawiam Maria.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu,jak nie masz,to może u mnie uda się zebrać nasionka jesienią.,bo dostałam 3 szt i 2 ładnie wzeszły.Do tej pory nie pokazał się tylko 42.
- Maraga
Zuziu!
Dziękuję Ci.
Mam już na wierzchu nr 42 2 szt.W razie czego nasionka będę zbierać.
Dziękuję Ci.

Mam już na wierzchu nr 42 2 szt.W razie czego nasionka będę zbierać.
A dlaczego taka cisza w 'Krzyżówki Kozuli - odnowienie pełnej listy - opisy + zdjęcia'
W sezonie to już nikt z Was nie będzie mieć czasu..

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tez tam zaglądam i się zastanawiam.monika pisze:A dlaczego taka cisza w 'Krzyżówki Kozuli - odnowienie pełnej listy - opisy + zdjęcia'![]()
Cierpliwości
, to raczej teraz nie ma czasu, bo wszyscy sieją
.

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Myślę, że po nadchodzącym sezonie temat się ożywi 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Tamten wątek sygnalizuje potrzebę zbierania konkretnych informacji, a pojawią się one zapewne dopiero późnym latem. Teraz jest czas wysiewów.
Mam kilka odmian pomidorków kozulowych i przewiduję że coś konkretnego będę mogla napisać gdzieś koło sierpnia- września najwcześniej.
Mam kilka odmian pomidorków kozulowych i przewiduję że coś konkretnego będę mogla napisać gdzieś koło sierpnia- września najwcześniej.
a potem będą sadzić, a potem w nieskończoność obrywać wilki..Kasencja pisze:Cierpliwości, to raczej teraz nie ma czasu, bo wszyscy sieją
.

Ale to też jakby znaczy, że nikt nie prowadził na swój użytek drzewa że się tak wyrażę genealogicznego co by potem kopiuj/wklej
Comciu Ty chyba, jak i ja, dopiero startujemy, to wiesz, my dzielnie po sezonie
I robić zdjęciamonika pisze:a potem będą sadzić, a potem w nieskończoność obrywać wilki..![]()

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Zbyt poważnie podchodzę do odmian kozuli.
Pierwszy rok uprawiałam przypadkowe odmiany pomidorów, w kolejnym roku trochę bardziej świadomych wyborów dokonywałam. W kolejnym wybrałam 3-4 odmiany i dopiero jak poczułam się pewniej, spróbowałam kilka ciekawych odmian z akcji, ale jeszcze nie kozulowych ( poza megagroniastym ).
Teraz czuję się na siłach by cokolwiek porównywać i wyciągać wnioski z własnej uprawy. I nie boję się że zmarnuję czyjąś pracę.
Jest trochę odmian zaginionych, które trzeba odtworzyć, zbyt często trafiały do forumowiczów, którzy nie potrafili ich uszanować, osób dla których pomidor jest czerwony, czarny, żółty albo w paseczki, a reszta się nie liczy.
Pierwszy rok uprawiałam przypadkowe odmiany pomidorów, w kolejnym roku trochę bardziej świadomych wyborów dokonywałam. W kolejnym wybrałam 3-4 odmiany i dopiero jak poczułam się pewniej, spróbowałam kilka ciekawych odmian z akcji, ale jeszcze nie kozulowych ( poza megagroniastym ).
Teraz czuję się na siłach by cokolwiek porównywać i wyciągać wnioski z własnej uprawy. I nie boję się że zmarnuję czyjąś pracę.
Jest trochę odmian zaginionych, które trzeba odtworzyć, zbyt często trafiały do forumowiczów, którzy nie potrafili ich uszanować, osób dla których pomidor jest czerwony, czarny, żółty albo w paseczki, a reszta się nie liczy.