Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozsada 2013r. Pomysły na doświetlanie i podlewanie
Kochani znalazłem u siebie oprawki T5 21W. Ilość hmmm troche ich jest.
Jak można je wykorzystać. Myślę o zmianie samych świetlówek na coś o innej barwie.
Grzebie w necie i niewiele widzę. Podpowiecie czy coś o barwie dobrej dla roślin w tym rozmiarze i mocy znajde ?
Jak można je wykorzystać. Myślę o zmianie samych świetlówek na coś o innej barwie.
Grzebie w necie i niewiele widzę. Podpowiecie czy coś o barwie dobrej dla roślin w tym rozmiarze i mocy znajde ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- ANalfabeta
- 200p
Długość całkowita wrac z "bolcami" czy sama bańka ?
EDIT
Sama bańka ma ok. 847mm z bolacami ~863mm
EDIT
Sama bańka ma ok. 847mm z bolacami ~863mm
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- ANalfabeta
- 200p
Wydaja sie byc elektroniczne. Nie maja starterow, a przy odpaleniu nie migocza. Na pomaranczowo zapala sie jedynie jedna z koncowek i po chwili swiatlosc. Służyły kiedyś jako oświetlenie gablot sklepowych. Nie piszczą itd... 

- ANalfabeta
- 200p
A coś o barwie najlepszej dla rozsady ? Bo obecnie są w komplecie świetlówki, ale może coś lepszego ? Teraz barwa to raczej chlodna/niebieska.
- ANalfabeta
- 200p
Znalazłem 840 na innych oznaczenie marne bo T5 21W/D
Więc mam póki co 2x840. Kupować 865 ?
Więc mam póki co 2x840. Kupować 865 ?
- ANalfabeta
- 200p
Światło w dzień to okno południe/południowy wschód. Doświetlać chce po 15-16.
Oznaczenie OSRAM COOL DAYLIGHT 765:)
i mam jeszcze jedno pytanko wszyscy ustawiacie lamy poziomo nad roślinkami w odległości 15-20 cm nad "krzakami"
ja mam regał z czterema półkami na które wchodzi mi po jednej dwie paletki z sadzonkami i czy ktoś stosował doświetlanie lampami ustawionymi w pionie przykręconymi do boków regału powiedzmy z dwóch stron od N i S tak że światło pada z jednej świetlówki 120cm na te cztery półki?
i mam jeszcze jedno pytanko wszyscy ustawiacie lamy poziomo nad roślinkami w odległości 15-20 cm nad "krzakami"
ja mam regał z czterema półkami na które wchodzi mi po jednej dwie paletki z sadzonkami i czy ktoś stosował doświetlanie lampami ustawionymi w pionie przykręconymi do boków regału powiedzmy z dwóch stron od N i S tak że światło pada z jednej świetlówki 120cm na te cztery półki?

Witam serdecznie!
Moja rozsada pomidorów miała się kiepsko, głównie za sprawą małej ilości światła (niestety zima nie odpuszcza a do tego słońca na niebie nie widziałem od tygodnia) i niskiej temperatury. Jak już pisałem moim pomidorom zaczęły żółknąć liścienie i zatrzymały się we wzroście (na etapie pojedynczych liści właściwych) , po przepikowaniu jest zasadniczo jeszcze gorzej, niektóre siewki padły reszta walczy.
Nie mogłem patrzeć jak to wszystko postępuje wiec wiałem się do roboty, kupiłem:
- 2 świetlówki FLUORA T8 L 36 W/77
dane techniczne:
Strumień świetlny [lm] 1400
Barwa światła 77
Wymiary [mm] 26x1200
Temperatura barwowa:8500K
-gotową obudowę z całym osprzętem (statecznikiem itp.)
na razie prowizorycznie (bo chciałem jak najszybciej zacząć doświetlanie) wygląda to tak:

świetlówki znajdują się na wysokości ok.30cm nad roślinami (postaram się je zbliżyć bardziej aby nie tracić energii)
temperatura obecnie to ok. 22-25st.C
planuje doświetlać 18h/dobę
w takim stanie są przepikowane (4dni temu) pomidory:

Będę wdzięczny za jakieś uwagi , spostrzeżenia.
Może powinienem wysiać nową rozsadę a tą spisać na straty? (chodź szkoda mi tych roślinek)
Pozdrawiam!
Moja rozsada pomidorów miała się kiepsko, głównie za sprawą małej ilości światła (niestety zima nie odpuszcza a do tego słońca na niebie nie widziałem od tygodnia) i niskiej temperatury. Jak już pisałem moim pomidorom zaczęły żółknąć liścienie i zatrzymały się we wzroście (na etapie pojedynczych liści właściwych) , po przepikowaniu jest zasadniczo jeszcze gorzej, niektóre siewki padły reszta walczy.
Nie mogłem patrzeć jak to wszystko postępuje wiec wiałem się do roboty, kupiłem:
- 2 świetlówki FLUORA T8 L 36 W/77
dane techniczne:
Strumień świetlny [lm] 1400
Barwa światła 77
Wymiary [mm] 26x1200
Temperatura barwowa:8500K
-gotową obudowę z całym osprzętem (statecznikiem itp.)
na razie prowizorycznie (bo chciałem jak najszybciej zacząć doświetlanie) wygląda to tak:

świetlówki znajdują się na wysokości ok.30cm nad roślinami (postaram się je zbliżyć bardziej aby nie tracić energii)
temperatura obecnie to ok. 22-25st.C
planuje doświetlać 18h/dobę
w takim stanie są przepikowane (4dni temu) pomidory:

Będę wdzięczny za jakieś uwagi , spostrzeżenia.
Może powinienem wysiać nową rozsadę a tą spisać na straty? (chodź szkoda mi tych roślinek)
Pozdrawiam!
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
konar55 Wydaje mi się że przy takim ustawieniu roślinki mogą wyciągać się w stronę świetlówek, możesz spróbować ale wnętrze regału musi być białe. Ja odradzam zwykłą folię aluminiową, nie rozumiem czemu ludzie jej używają. Zmierzyłam światło światłomierzem wbudowanym w lustrzankę i przy białym kartonie było jaśniej. Najlepsze srebrne odbłyśniki mają specjalną tłoczoną powierzchnię (ziarno lub diament). Zwykła folia aluminiowa posiada załamania (bo ciężko jej nie pognieść) i cały efekt odbicia jest zniweczony.
Chrysalis Uważaj z nadmiernym podlewaniem. Może dlatego żółkną liścienie. Ja podlewam bardzo umiarkowanie, jak moje były wielkości twoich pomidorów to może raz na tydzień podlałam. Nie sugeruję się tym że ziemia z wierzchu jest sucha.
Jeśli chodzi o odbicie światła, jak masz biały karton to załóż go tak aby jedna krawędź dotykała obudowy. Całe światło zostanie sprowadzone na rośliny. Myślę że będzie jaśniej niż teraz przy folii aluminiowej. Mogę zrobić zdjęcie jak jest u mnie jak chcesz.
Jeśli chodzi o twoje sadzonki to daj im szansę, obserwuj co się dzieje. Takie lampy super regenerują roślinę i pobudzają do wzrostu.
Chrysalis Uważaj z nadmiernym podlewaniem. Może dlatego żółkną liścienie. Ja podlewam bardzo umiarkowanie, jak moje były wielkości twoich pomidorów to może raz na tydzień podlałam. Nie sugeruję się tym że ziemia z wierzchu jest sucha.
Jeśli chodzi o odbicie światła, jak masz biały karton to załóż go tak aby jedna krawędź dotykała obudowy. Całe światło zostanie sprowadzone na rośliny. Myślę że będzie jaśniej niż teraz przy folii aluminiowej. Mogę zrobić zdjęcie jak jest u mnie jak chcesz.
Jeśli chodzi o twoje sadzonki to daj im szansę, obserwuj co się dzieje. Takie lampy super regenerują roślinę i pobudzają do wzrostu.
pilosula jeśli możesz, to będzie miło zobaczyć Twoje stanowisko
jeśli dobrze zrozumiałem, sugerujesz ze od tych ekranów z foli aluminiowej były by lepsze białe kartonowe ściany po samą obudowę lampy?
niestety nie mam białych kartonów
podlewam ok raz na 4-5dni
po moich karczochach już widzę efekty naświetlania, w oczach rosną, pomidorki będę uważnie obserwował może jeszcze wydobrzeją
cebula exhibition jeszcze trochę podrośnie i pójdzie na parapet (ok15st.C) a jej miejsce zajmie rozsada papryki
jeśli dobrze zrozumiałem, sugerujesz ze od tych ekranów z foli aluminiowej były by lepsze białe kartonowe ściany po samą obudowę lampy?
niestety nie mam białych kartonów
podlewam ok raz na 4-5dni
po moich karczochach już widzę efekty naświetlania, w oczach rosną, pomidorki będę uważnie obserwował może jeszcze wydobrzeją
cebula exhibition jeszcze trochę podrośnie i pójdzie na parapet (ok15st.C) a jej miejsce zajmie rozsada papryki
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Ja nie sądziłam że pod lampami tak szybko rosną rośliny, pomidory mam z przeznaczeniem do szklarni ale i tak będą musiały poczekać ok tygodnia jak nie więcej w doniczkach. Pogoda jest okropna i ziemia nawet w szklarni nie nagrzeje się do co najmniej 14 stopni.
Ja mam po prostu karton oparty o odbłyśnik, tworzy się kawałek zamkniętej przestrzeni i tak cenne światło nie ucieka. Tylko im większa zabudowa to istnieje ryzyko wzrostu temperatury i trzeba pilnować.

Ja mam po prostu karton oparty o odbłyśnik, tworzy się kawałek zamkniętej przestrzeni i tak cenne światło nie ucieka. Tylko im większa zabudowa to istnieje ryzyko wzrostu temperatury i trzeba pilnować.

- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Co zrobić aby pomidory miały takie grube łodygi w tak wczesnej fazie? Nawozić , obniżyć temperaturę , doświetlać??
Pozdrawiam Krzysiek
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Ja myślę że najważniejsze jest światło, jeśli światło jest słabe trzeba obniżyć temperaturę.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Wystarczy rozszczelnić okno ?
Pozdrawiam Krzysiek
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Jak pomidory są na parapecie to uważaj aby nie było przeciągu, Jeśli pod parapetem jest kaloryfer to raczej nie tędy droga.
Najlepszy jest nieogrzewany pokój lub przykręcone kaloryfery. Jeśli ogólnie w domu masz bardzo ciepło to najlepiej doświetlać.
forumowicz ma ładne rozsady co roku i z tego co wiem nie doświetla, może on Ci coś poradzi.
Najlepszy jest nieogrzewany pokój lub przykręcone kaloryfery. Jeśli ogólnie w domu masz bardzo ciepło to najlepiej doświetlać.
forumowicz ma ładne rozsady co roku i z tego co wiem nie doświetla, może on Ci coś poradzi.