Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusia2 pisze: Chciałam zapytać, co z Twoimi Ladies in Red, z zeszłego roku. Pamiętam, że zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Mam nadzieję, że przetrwały zimę. Ja kilka dni temu kupiłam w OBI śliczne male hortensje ale boję się, że był to bardziej impulsywny niż przemyślany zakup, bo maja bardzo małe korzenie (są w malutkich doniczkach) i zbytnio rozwinięte części nadziemne. Oczywiście uwiodły mnie ich kwiaty, i zanim oprzytomniałam, już je miałam w koszyku. Obawiam się, że się nie przyjmą. Czy masz jakieś metody na takie małe roslinki z nadmiernie wybujałymi kwiatami?
Była mowa o Twoich zdjęciach. Oczywiście to pierwsze z sosnami, amforami i pasem trawnika jest piękne. Również wiele przyjemności mi sprawia jedno ze zdjęć wcześniejszych, z tulipanami na pierwszym planie. W ogóle Twoje zdjęcia i ogród są niezwykle i zawsze mi się podobaja. Serdeczne pozdrowienia. Bogusia.
Niestety , posadzone w donice "Lady in Red" nie przetrwały zimy, co jest dla mnie zagadką , biorąc pod uwagę ,że w tym roku była ona łagodna, a okryte donice stały w osłoniętym miejscu...:( - trudno, choć żal mi ich bardzo.Ale nie brakuje u mnie innych HORTENSJI, bo bardzo je lubię , a poza tym to akurat rośliny , które u mnie dobrze rosną.
Mam - HORTENSJE OGRODOWE - 4 krzewy
- II PIŁKOWANE - 6 krzewów
- II PNĄCE - 2 krzewy
- II DRZEWIASTĄ - 1 krzew nabyty niedawno
Niebawem wkleję zdjęcia ogrodowych (pnące już były) , bo zaczynają się już wybarwiać .

Bogusiu, sądzę ,że swoje hortensje powinnaś po prostu posadzić do donic z kwaśnym torfem zmieszanym ze żwirem i na razie nie zasilać nawozem. To powinno je zmusić , by rozwijały sie korzenie w poszukiwaniu składników odżywczych. Może na jesieni przekorzenią się już na tyle ,że będziesz mogła je wkopać na stałe miejsce w ogrodzie . Wiosną dobrze by było dać porcję kompostowanego obornika , a gdy "ruszą " normalnie nawozić odżywką do kwaśnolubnych. Wzrostowi korzeni sprzyja też fosfor.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Hanko ! Oj, Ty poetko nasza ! Dzięki za miły omiozgłoskowiec , chwalący pod niebiosy , a zarazem sympatyczny i zabawny ;:196 Oprawię w ramki i powieszę na ścianie :) :) :)
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Cześć Ewelinko !
Dawno u Ciebie nie byłam, ale jak zobaczyłam skalniak - dech mi zaparło, cudny jest !
W ogrodzie jak zawsze pięknie, wypielęgnowany każdy skrawek.
Piękne również zdjęcia z wycieczki, zazdroszczę Ci tego wyjazdu :wink:
Na jednym ze zdjęć przedstawiasz swoją córę, aż nie mogę w to uwierzyć, wyglądasz jak nastolatka a tu proszę, jaka duża, pewnie juz dorosła córa ! Gratuluję !
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Awatar użytkownika
plomba31
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 21:45

Post »

Ja chcę już mieć takie wielgachne drzewa jak u Ciebie .................... :cry: :cry: :cry: , macie może jakiś sposób jak to zrobić? :wink:

Zamęczam mojego męża i każę mu oglądać zdjęcia Twojego ogrodu i przenosić wszystko na nasze włości :lol: :lol: :lol:

Piszecie o hortensjach ja mam trzy lata temu posadzone hortensje, i krzaki urastają mi do wysokości 30 cm i dalej nic, nie miały jeszcze ani jednego kwiatka ............co to może być?
Pozdrawiam PATI
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twój ogród Ewelino jest doskonały uwielbiam fotki oddające perspektywę całego ogrodu i poszczególnych zakątków ( jeśli o mnie chodzi - mogłabys mnie nimi zasypać :P ). Aż trudno uwierzyć , że tylko jedna osoba go pielęgnuje.
Dodatkowo przyciąga mnie jak magnes sunia, jest taka podobna do mojej nieodżałowanej Kamci, ten charakterek... :D

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź Ewelino. Zrobie jak radzisz. Nie mam zwiru, za to mam nieograniczoną ilość piasku (ziemia w moim ogrodzie to prawie czysty piach). Dziś wioeczorem wymieszam kwasny torf z piaskiem i wsadze hortensje do dużych doniczek. Mam siarczan potasu i fosforu firmy Police. Może podsypać nim ziemie w doniczkach pod koniec lipca? Żal mi Twoich czerwonych hortensji, ale te nowe, które pokazywałaś też są śliczne. Ja czekam na zakwitnięcie hortensji bukietowych. Mam dwie grandiflory, z wiosennego sadzenia, które uginają się od kisci kwiatów (jeszcze w pączkach) i 3 tardivy z zeszłego roku, z których dwie zakwitna a trzecia nie - dlaczego nie wiadomo. O wszystkie trzy dbałam tak samo i mają takie same stanowisko.
Serdeczne pozdrowienia Bogusia
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wipka pisze:Cześć Ewelinko !
Dawno u Ciebie nie byłam, ale jak zobaczyłam skalniak - dech mi zaparło, cudny jest !
W ogrodzie jak zawsze pięknie, wypielęgnowany każdy skrawek.
Piękne również zdjęcia z wycieczki, zazdroszczę Ci tego wyjazdu :wink:
Na jednym ze zdjęć przedstawiasz swoją córę, aż nie mogę w to uwierzyć, wyglądasz jak nastolatka a tu proszę, jaka duża, pewnie już dorosła córa ! Gratuluję !
Cieszę się ,że do mnie zajrzałaś :) Dziękuję za miłe słowa, tak , ja rzeczywiście wyglądam jak nastolatka :;230 :;230 :;230 , a za to moja córka ...jakoś tak ...staro :wink: Zdradzę ,że właśnie dziś skończyłam 18lat , więc jestem już pełnoletnia :wink: Na urodziny dzieci zrobiły mi kawał - kupiły krasnala ogrodowego ! Na dodatek postawiły go, nic mi nie mówiąc ,na skalniaku. Zauważyłam go wyjeżdżając rano z domu i ...omal nie wjechałam z wrażenia w płot sąsiada !!!
Ludzik jest nietypowy, jak na przedstawiciela swojego gatunku, bo cały zielony . I co ja mam z nim teraz zrobić?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

plomba31 pisze:Ja chcę już mieć takie wielgachne drzewa jak u Ciebie .................... :cry: :cry: :cry: , macie może jakiś sposób jak to zrobić? :wink:
Trudno mieć od razu na pustej działce wielkie drzewa, chociaż ... są firmy , które specjalizują się sprzedaży i sadzeniu takich okazów . To cała "operacja", z pewnością dość droga... W Poznaniu zajmuje się tym m. in.przedsiębiorstwo Lasy Komunalne. Sądzę jednak ,że powinnaś uzbroić się w cierpliwość i posadzić na początek szybkorosnące gatunki , choćby brzozy , klony i sosny. Z czasem, , gdy ogród się już rozrośnie , w najgorszym razie się ich pozbędziesz. Ogród potrzebuje czasu.Myślę ,że jeśli urządza się działkę "od zera" to dopiero po 5-8 latach nasadzenia są wystarczająco duże, rozrośnięte i w naturalny sposób wtopione w otoczenie , by efekt był ciekawy. Na to nie ma rady, no chyba ,że sadzi się duże okazy, ale to i kosztowne i często bez gwarancji przyjęcia się rośliny.Obserwowanie , jak założenie ogrodowe rozwija się i z sezonu na sezon ładniej, okazalej wygląda, pielęgnowanie małych drzewek, krzaczków , które staja sie drzewami i krzaczorami - to prawdziwa frajda ( przynajmniej dla mnie) :)

Gagawi, Bogusiu - dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie - no chyba ,że przestraszyłam Was wspomnianym krasnalem :wink:
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Ewelino, wszystko mogę sobie u Ciebie wyobrazić, ale nie krasnala :lol: Wstaw zdjęcie jak stoi na skalniaku, taki widok to jest coś :D . Mają dzieci poczucie humoru i wiedzą czym Mamę zaskoczyć , a to ważne.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ech, sama nie wiem , co z nim zrobić ...Nie przepadam za takimi "ozdobami". Może wzorem Amelii ( z filmu) wyślę go w podróż? Ale , choć to miał być ewidentnie kawał , nie wiem ,czy moim żartownisiom nie będzie mimo wszystko trochę przykro , jeśli go eksmituję.Póki co przestawiłam w mniej eksponowane miejsce - w krzaczki... No i mam problem .
Jutro go sfotografuję .:)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wyszłam rano do ogrodu... miałam nadzieję ,że może krasnoludek odszedł w świat daleki... Nie odszedł! Trwał w krzakach , tam, gdzie go postawiłam. Oto on w całej okazałości :

Obrazek Obrazek

Obrazek

A skoro został, trzeba by nadać mu jakieś imię - macie jakieś propozycje ? Czy ktoś chce zostać ojcem/maka chrzestną krasnoludka ? :wink:
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Rew

Post »

jak dla mnie mistrzostwo swiata...sliczny ogrod,a fotka z donicami pod drzewem przecudna:) jak wy to robicie ze trawka jest tak soczyscie zielona?:( moj maz sie zalamuje jak oglada takie foty:)pozdrawiam cieplo i będę tu wpadac:)
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Ten krasnoludek jest świetny. On mi wygląda na Pana Mietka :)
Monika
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Ewelina to całkiem ładny krasnoludek :D . Myślałam, że będzie taki jaskrawy z gipsu i do tego wielki. To malutki subtelny krasnoludek, wygląda jak z ceramiki angabowanej ,całkiem fajny. Zostaw Go , nadaj mu imię jakieś ogrodowe może jak był wśród krasnali Męderk to może niech będzie krasnoludek - Ogrodniczek :lol: . Nie wysyłaj Go w podróż, jemu bardzo się podoba tu gdzie jest.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

mora1 pisze:Ewelina to całkiem ładny krasnoludek :D . Myślałam, że będzie taki jaskrawy z gipsu i do tego wielki. To malutki subtelny krasnoludek, wygląda jak z ceramiki angabowanej ,całkiem fajny. Zostaw Go , nadaj mu imię jakieś ogrodowe może jak był wśród krasnali Męderk to może niech będzie krasnoludek - Ogrodniczek :lol: . Nie wysyłaj Go w podróż, jemu bardzo się podoba tu gdzie jest.
Krasnoludek rzeczywiście nie jest zbyt duży ( jak to krasnoludek :wink: )Jest ceramiczny , ale to nie angobowana glina , nie.
Jemu się może i podoba tam , gdzie jest...
Dzięki za pierwsze propozycje imienia - mamy nadzieję ( krasnal i ja ) ,że będą kolejne ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”