Ogród Andzi cz.2
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi cz.2
Aniu moje pomidorki też za gęsto wysiane ale miałam swoje nasionka i nie byłam pewna jak zejdą teraz będę przerywała.
- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem folii aluminiowej przy siewkach, moje się wyciągają ,bo nie wytrzymałam i za szybko wysadziłam, trzeba posłuchać rad ...
Aniu, odwiedziłam Twój ogród, chyba najbardziej kolorowy w jakim do tej pory byłam. Dużo kamieni, przepych barw..śliczny
Pozdrawiam, Bogusia

Pozdrawiam, Bogusia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona ''swoje'' często bywają lepsze od kupnych. Pietruszki nie kupuję od lat. Nigdy mnie nie zawiodły. A jak za dużo przeciąć można . 

Jolka
pomidory u mnie zeszły, nie wiem czy wszystkie ale i tych co zeszło będzie za dużo...sąsiadkę sadzonkami obdzielę, na pewno weźmie. Odmian nie podpisałam, osobno siałam do kubeczków po serkach. Kupiłam wielodoniczki do przepikowania...powinno być ok.
Jutro zrobię fotki...tylko mam problem z powiększaniem fotek, będą troszkę mniejsze.
Bogusiu witaj
folia naprawdę pomaga, siewki troszkę się wyciągają ale minimalnie...papryka jest już większa, wydaje mi się że rośnie normalnie...nie jest w żadną stronę przechylona. Koniecznie wypróbuj na swoich siewkach...w kilku miejscach na forum widziałam takie odblaski. Ogród jest jak papuga wszędzie coś kwitnie i gryzie się kolorami...w tym roku też tak będzie.
Zapraszam do ogrodu w sezonie
Tadziu
z pietruszki wykorzystuję zazwyczaj tylko natkę...o ile dobrze pamiętam żeby były nasiona pietruszki, trzeba zostawić pietruszkę i nie wykopywać na zimę
Pochwalę się nasionami dyni...przypadkiem wpadły mi w łapki
Dynia bez łupinowa Miranda, dynia olbrzymia Karowita, dynia Piżmowa, dynia Makaronowa.
Jeszcze trawkę kupiłam

Jutro zrobię fotki...tylko mam problem z powiększaniem fotek, będą troszkę mniejsze.
Bogusiu witaj

Zapraszam do ogrodu w sezonie

Tadziu

Pochwalę się nasionami dyni...przypadkiem wpadły mi w łapki

Dynia bez łupinowa Miranda, dynia olbrzymia Karowita, dynia Piżmowa, dynia Makaronowa.
Jeszcze trawkę kupiłam

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
a o co chodzi z tą folia i odblaskami? Jakieś foto poglądowe może masz...?
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Szczęściara ta sąsiadka
Moje pomidory wysiane na początku lutego jeszcze nie raczą wschodzić
Nie mam ich "pod ręką",więc podlewanie jest,jak mi się przypomni
I jak tu winić nasionka 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Beatko chodzi o folię spożywczą, taką do pieczenia... umieszcza się ją od strony pokoju, folia odbija światło roślin nie trzeba przekręcać w doniczkach. Zrobię fotkę to zobaczysz
Mirko sąsiadka też mi nieraz jakieś flance do warzywnika podrzucała, w tamtym roku też nadwyżki dostała...prognozowali w domu że nic z pomidorów nie będzie, za małe krzaczki były. Nie wiadomo kiedy urosły, owocami cieszyła się aż do późnej jesieni.
Moje wysiałam 15 marca, stoją na południowym oknie...mają ciepło. Podlewam jak ziemia zaczyna przesychać. Nawet nasiona bylin przemrożonych w doniczkach w ogrodzie, zeszło kilka sztuk. Siedzą bardzo mikre, mam nadzieję że się poprawią przed posadzeniem w ogrodzie.

Mirko sąsiadka też mi nieraz jakieś flance do warzywnika podrzucała, w tamtym roku też nadwyżki dostała...prognozowali w domu że nic z pomidorów nie będzie, za małe krzaczki były. Nie wiadomo kiedy urosły, owocami cieszyła się aż do późnej jesieni.
Moje wysiałam 15 marca, stoją na południowym oknie...mają ciepło. Podlewam jak ziemia zaczyna przesychać. Nawet nasiona bylin przemrożonych w doniczkach w ogrodzie, zeszło kilka sztuk. Siedzą bardzo mikre, mam nadzieję że się poprawią przed posadzeniem w ogrodzie.
- Norbitka
Aniu, dzięki chyba pojęłam jak to zrobić. Będę testowała.
Widok z okna, zaczyna wiać
Klikając na zdjęcie, zdjęcie się powiększa...nie wiem jak wstawiać od razu większe zdjęcia...znowu jest coś pozmieniane w kodach.

Na pocieszenie szczypiorek posadzony w pojemniku po jajkach.

Wysiewy powoli rosną.

Byliny

Pomidory

Trawa cytrynowa, papryka, szałwia muszkatołowa.

Na pocieszenie szczypiorek posadzony w pojemniku po jajkach.

Wysiewy powoli rosną.

Byliny

Pomidory

Trawa cytrynowa, papryka, szałwia muszkatołowa.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
U mnie tak samo zimowo i nic nie chce poszczać,wiosna się gdzieś zgubiła nam
Wysiewy fajniutkie,i niech tak rosną

Wysiewy fajniutkie,i niech tak rosną

- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu ładne zasiewy..... szałwię masz dużą ,swoją dopiero przepikowałam ...jak będzie z tą którą wysiałam jesienią do gruntu zobaczę na wiosnę...
Pozdrawiam... Alina .
- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Jejku, przypomniałaś mi Aniu o papryce
Urośnie jeszcze, czy sobie odpuścić?
Bogusia

Bogusia
Aniu dopiero po świętach ma się ocieplać...chyba to już najwyższa pora, zima każdemu się uprzykrzyła. Sadzonkami bardzo się cieszę, szczególnie bylinami. Mam nadzieję że nie padną...zostawiłam po troszku nasion tak na zaś gdyby coś wypadło z doniczek.
Alinko moja muszkatołowa w ogrodzie miała zielone liście, myślę że może przetrwa całą zimę bez uszczerbku...nowo wysiana ma być w białym, kolorze ale jaka będzie to dopiero zobaczę jak zakwitnie.
Bogusiu na sianie papryki to już chyba jest za późno, kilka sadzonek można kupić na wiosnę...ale takie zakupy są w ciemno...nie wiadomo czy papryka jest pod folię czy do gruntu.
Moją wysiałam wcześniej bo idzie na pole, mam nadzieję że zdąży się wybarwić do pierwszych przymrozków. W tamtym roku zebrałam w zielonym kolorze ale w smaku była ok.
Alinko moja muszkatołowa w ogrodzie miała zielone liście, myślę że może przetrwa całą zimę bez uszczerbku...nowo wysiana ma być w białym, kolorze ale jaka będzie to dopiero zobaczę jak zakwitnie.
Bogusiu na sianie papryki to już chyba jest za późno, kilka sadzonek można kupić na wiosnę...ale takie zakupy są w ciemno...nie wiadomo czy papryka jest pod folię czy do gruntu.
Moją wysiałam wcześniej bo idzie na pole, mam nadzieję że zdąży się wybarwić do pierwszych przymrozków. W tamtym roku zebrałam w zielonym kolorze ale w smaku była ok.
- Norbitka
Wielkie dzięki za pomysł z folia aluminiową.
Założyłam folię wczoraj popołudniu, roślinki były mocno pochylone w kierunku okna (mam niezbyt widne pomimo że południowe) i rano rośliny stały prawie na baczność
Teraz myślę nad patentem, by ta folia lepiej stała .

Założyłam folię wczoraj popołudniu, roślinki były mocno pochylone w kierunku okna (mam niezbyt widne pomimo że południowe) i rano rośliny stały prawie na baczność

Teraz myślę nad patentem, by ta folia lepiej stała .
Beatko
Alinka z forum wykorzystała folię po waflach...ta folie jest sztywniejsza od tej spożywczej. Paprykę mam posadzoną w wielodoniczkach, doniczki włożyłam do niskiego tekturowego pudełka, wyłożonego workiem foliowym...żeby pudełko nie przemiękało. Pomiędzy doniczkę a pudełko postawiłam kawałek tekturowego pudełka ubranego w błyszczącą folię. Takie doświetlanie naprawdę pomaga...moje sadzonki też prosto stoją. Podczas mycia okien odwróciłam doniczki, papryka była tylko minimalnie pochylona. Co roku przekręcałam doniczki żeby siewki się nie wyciągały, było to troszkę uciążliwe...teraz jest spokój.