Różane impresje 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różane impresje 2

Post »

Ale tu wesoło u Ciebie Justynko ;:224
Ja też jestem uzależniona od prądu,jak mi ostatnio wyłączyli na kilka godzin to nie wiedziałam co mam ze sobą począć ;:222
Róże skąd przybywają? ;:224
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jakoś samo wyszło tak wesoło offtopicowo. ;:173

Dzień jest pogodny, pierwszy dzień wiosny, nie pada śnieg - co już jest sukcesem 8-)

Ania, róże z Rosen Stange.
Majutku, ja słyszałam, ze powinno się przesadzać doniczkowe w Wielkim Tygodniu, to najlepiej rosną. ;:131 takie powiedzenie, chyba ludowe :?:
Franci, nenko, wszystko jasne. ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Justynko czytam że piszecie o bukszpanie ja mam kilka sztuk na samym końcu ogrodu i nie poświęcam mu żadnej uwagi rośnie od maleńkiej sadzonki już 20 lat, przycinam go raz na 3 lata. Jest zdrowy.Wydaje mi się że wszystko zależy od ziemi i warunków gdzie rośnie i nie lubi zbytniej pielęgnacji. Chciałam jeszcze zapytać bo wyczytałam że mas posadzone czekoladki,domyślam się że chodzi tu o kolor róży. Mogłabyś zdradzić jej nazwę szukam takich kolorów róż na razie do zaznajomienia.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tez mi zabrali prad na jeden dzien, bo kable wymieniali i u mnie taka sama bryndza. Piec nie chodzi, zimno sie pomalu robilo, nawet kawy nie mozna bylo zrobic, bo wszystko na prad. Ale poszlam sobie do sasiadow na kawe, bo kuchenke gazowa maja i normalne weglowe ogrzewanie.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry ponownie,

Witam Danusię, nowego gościa :wit
Te dwie czekolady, to ' Hot Chocolate', a "do kompletu" zarezerwowałam 'Cinco de Mayo' tego samego hodowcy Carruth'a.
Bukszpan jest w naszej rodzinie od zawsze, zawsze tez trzeba mu poświęcać sporo czasu. U mnie jest dość mokro, może dlatego :wink:

Jule,
Już wszystko wróciło do normy. Na szczęście nie muszę chodzić do kuchenki gazowej, mam u siebie :wink: , ale to nie to samo, co z ekspresu ;:173

A teraz nowości.
1. Śnieg pada. ;:223
2. Przyszły róże.
Czekałam, czekałam i się doczekałam. Dostałam przesyłkę, róże już się moczą. Jakość różna.
Zamiast 3 przyszło 5 róż, czyli dwie odmiany dodatkowo. Angielka 'Queen of Sweeeden' i 'Aquarell'.
Jestem ogólnie zadowolona :uszy. Chociaż na początku widząc nie te odmiany, byłam totalnie zdezorientowana, czy to moje zamówienie. Po rozpakowaniu wszystko się wyjaśniło ;:173
Zdjęcie później, bo dalej nie mogę odpalić kompa.
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ciekawe dlaczego dodali te dwie nie zamówione róże, może że jakość sadzonek licha to w rekompensacie :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Justynko mam Aquarell.
U mnie bezproblemowa i nie choruje.
Mnie się podoba i całkiem dobrze kwitnie, posadż ją tylko w słonku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę Majutku, że rzeczywiście o to chodzi ;:173 , oj tam...ale nie to jest najistotniejsze. Teraz zastanawiam się, gdzie wpakować te kolejne róże ;:306 szczególnie 'Queen of Sweeden' , hmmm, pewnie pójdzie do mojej mamy ;:173

Grażynka :wit dziękuję za informację ;:196
Zawsze mi się podobała, pewnie powinnam ją posadzić przy czekoladach. Czy ona spora będzie?

No chyba czujecie, że jeszcze nie doszłam do siebie po przyjściu tej paczki. To moje pierwsze, aczkolwiek spontaniczne zamówienie zagraniczne :;230 :wink: w sumie pewnie na jakiś czas ostatnie, bo mnie załatwili tą ilością ;:306
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Jeśli mogę się wtrącić to z tego co zauważyłam bukszpany nie lubią jak maja za mokro ani zbyt kwaśnej ziemi; lepiej rosną w półcieniu niż na pełnym słońcu
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie ma jakieś 80 cm, ale rośnie na glinie.
Docelowo powinna dorastać do metra wg helpa.

U mnie bukszpany rosną na mokrej glinie i w kwaśnej glebie bez problemu.
To pewno tylko kwestia czasu i aklimatyzacji.
Żle rosną sadzonki przenawożone i sadzone w zbyt suchym miejscu, zwłaszcza latem.
Grażyna.
kogro-linki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justi, piszesz o nowościach... chciałabym sprostować tę o śniegu - przecież sypie non-stop. Oj, zła jestem... gdybym teraz dostała przesyłkę z roślinami, to wściekłabym się jeszcze bardziej... uff, tylko spokojnie.
Pomoczysz teraz te róże, a potem do donic?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga,
I tak przekladalam przesyłkę....nie da się ukryć, ze pogoda do sadzenia super, a padało u mnie od jakiejś 16... Rankiem było nawet fajnie, teraz masakra.
Wróciłam z normalnych zakupów + dwa wory ziemi do róż.
Na mieście ślisko i korki;:131

Grażynka, dziękuję Ci, "trochę" czasu mi zaoszczędziłaś ;:173 taka wysokosć dla mnie może być.
Większy problem z angielką. Juź w tej chwili po sadzonce widać, że to będzie potężny krzew. Albo tylko sadzonka potężna ;:173
...idę zanurzyć się w otchłanie netu ;:173 A pamiętam skrajne opinie.

Anastazja,
U mnie rosną bukszpanowe kule, w półcieniu - a właściwie bardziej jeszcze w słońcu....
Ale u rodziców rosną na wystawie wschodniej, teraz mają po 30 lat może....źywopłot. I ciągle pryskane...po tamtej zimie dwa potężne krzewy wypadły, beznadziejnie to wyglądało.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Justi, Queen of Sweden ma drapakowaty pokrój; jest wąska i dorasta do ok. 1-1,1m. Ma natomiast piękny, niepowtarzalny kształt kwiatów :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania,
To dobrze, spojrzałam też na przeróżne jej zdjęcia...i te super i te mniej...i pamiętam też, co pisała Wandzia.....w sumie....to niech ona będzie i chuda i drapakowata, ktoraś z nas musi :;230 .
Zmiana opcji. Jestem zachłanna i nie oddam jej. Posadzę przy Elżbiecie - 'Queen of England' :;230
Wydaje mi się w ogóle, że te róźe przysłali mi pod moje preferencje.
Najsłabszą sadzonką, jedyną z mieszanymi uczuciami, niestety jest moja upatrzona Mary Ann.
W tej chwili nawet nie mają jej i spekuluję, że chyba dali mi ostatnią.... :;230
Ale zawsze coś jest po coś.
Teraz mam 2, słownie dwie, fajne królewny więcej. ;:173 A tej mojej upatrzonej zejdzie się z rok na rozbudowę. No i dobra i żyje się dalej. Jakoś łatwo im ze mną poszło :;230
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Justi to będziesz miała dwie królowe obok siebie ;:215 a może pokusisz się o powiększenie orszaku koronowanych różyczek ;:306
np taka miniaturka Queen Parade http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.24764.1
bo do tych wielgaśnych typu Queen of Denmark nie namawiam :;230
Znalazłam jeszcze jedną śliczną królową Silver Queen http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.23882
A może taka Snow Queen inaczej znana jako Frau Karl Druschki http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.204288
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”