Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Post »

Eeeeee bo ja nie z wioski tylko ze wsi zabitej dechami ;:224 :;230
Nie no ale poważnie-pierwszy raz słyszę,a czemu to ma służyć??? znaczy po co to tak się robi???

Kasia no fakt- Jolka na żartach sie zna,ale moich tabletek tykać nie dam ;:224 ;:306
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Żeś mi klina wbiła z tym dymieniem Obrazek też pierwsze słyszę ....i czytam, choć też żem ze wsi ;:306

Witaj Izuś....szukasz jeszcze mirta?
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny tragedia---za chwile mam do kościoła jechać,bierzmowanie syna ,a ja cały czas wydymianą cebulę widzę ;:306 ;:306 i raz po raz parskam śmiechem..... Kasia jednak trza te tabletki zmienić ;:224 :;230

Druga Kasiu---szukam ,szukam :D
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Izuś...już nie szukaj ;:333
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:196 ;:196
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Ja swoje liliowe cebule , trzymam w lodówce , w pojemniku na warzywa.
Mam nadzieję , że wytrzymają do końca kwietnia , a może nawet krócej.
Chociaż pchają się z pędami bardzo.
Gdybym teraz posadziła do doniczek w ciepłym mieszkaniu , za chwilę byłyby na wierzchu.
I tak źle i tak niedobrze
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Joluś śliczne zakupy poczyniłaś w ulubionej forumowej kwiaciarni :uszy
U mnie również nie widziałam tej jasnej Kalatei. Jest naprawdę ładna, wyjątkowa ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolka pewnie, że mi się chciało. Dziś ja Tobie, jutro Ty mnie. Trzeba sobie pomagać. Dzieci dziękują? To skąd wiesz, że dobra była? One się z Tobą podzieliły, a Ty niestety nie możesz zrobić tego samego. ;:306 ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

U nas też się "dymi cebulę" i stąd nazwa - cebula dymka. Czyżby to było typowo podlaskie powiedzenie? No to jeszcze dodam, że my nie mówimy "szczepki" tylko plagierki(plagry) lub flance :D
szarotka66
1000p
1000p

Post »

U nas to mało kto wie o tym, że cebula dymka to od "dymienia" nazwana jest. Jak mówię co robię z cebulką przed sadzeniem to ;:oj
A flance to u nas też się mówi. Moje strony to straszna zbieranina ludności jest i różne nazwy się spotyka.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

No Joluś dzieje się u Ciebie ..oj dzieje :) nowości śliczne ale ,że jeszcze dostałaś calatee i to jakie ;:215 bo u mnie na ofertę poniedziałkową zawsze przywożą i wystawiają juz w sobotę albo niedzielę i w poniedziałek ,kiedy byłam to stała tylko jedna zielona i jeden kroton z żółtymi wąskimi liśćmi ,były gęste i zdrowe ale takich nie chciałam i nie wzięłam.
W hipeastrach masz widzę świetne niespodzianki i piękne kolorki i nawet pełny :roll: u mnie na 5 szt też różne i tylko jeden zgodny ale pełnego niet :) miałaś wyjątkowe szczęście ;:196

O tym odymianiu cebul też nigdy nie słyszałam ;:oj a na sadzonki znam też określenie z moich stron odnóżki, a potem poznałam szczepki ,odszczepki.
Flance to spotkałam się .że stosowane do sadzonek z bryłką ziemi i raczej w odniesieniu do krzaczków pomidorów ,paprych ,sałat i innych warzyw ale też i kwiatów jednorocznych ,czyli takie do posadzenia do grubtu,ale fakt ...co region to nazwy się zmieniają ,a ze ludność migruje to każdy wybiera nazwę co mu lepiej leży :) ot ... bogactwo naszego języka
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Za oknem u mnie,piękne słońce...ale czasem tak kurzy śniegiem,że ;:222 .Podobno zimno.Nie wychodziłam...
Mam już dość tej zimy...a przecież tak lubiłam ;:224
Robię dziś pizzę na obiad...taką ze swojskimi maślakami...Ale pachnie...

izabela14 pisze: Nie no ale poważnie-pierwszy raz słyszę,a czemu to ma służyć??? znaczy po co to tak się robi???

Kasia no fakt- Jolka na żartach sie zna,ale moich tabletek tykać nie dam
Dymi się,by cebula nie zakwitła.Jak zakwitnie-to jest do wyrzucenia(chyba,że chcesz mieć nasiona :wink: ).Po prostu się nie nadaje do jedzenia,bo jest tylko suchy badyl,a nie cebula...

A co,takie dobre te Twoje prochy ;:219 ?
mrinwestor pisze:Ja swoje liliowe cebule , trzymam w lodówce , w pojemniku na warzyw...
Gdybym teraz posadziła do doniczek w ciepłym mieszkaniu , za chwilę byłyby na wierzchu.
I tak źle i tak niedobrze
Też myślałam o lodówce,ale bałam się ,by nie zmarzły...
W końcu posadziłam w długą skrzynkę,oznaczyłam i wyniosłam do nie ogrzewanej sieni.Nic nad ziemię nie wystaje i nie powinny zmarznąć.Opatulone ziemią.Może się nawet zakorzenią w ''międzyczasie''.
elcia1974 pisze:Joluś śliczne zakupy poczyniłaś w ulubionej forumowej kwiaciarni.
U mnie również nie widziałam tej jasnej Kalatei. Jest naprawdę ładna, wyjątkowa.
;:306 To moja ulubiona kwiaciarnia...bo w prawdziwych,to zwykle tylko wieńce u nas :evil: .A jak już się coś zielonego trafi,to cena jeszcze lepsza niż w Obi :shock:
Liczę na to,że ta kalatea(druga z resztą też :wink: )-będzie u mnie ślicznie rosła...
szarotka66 pisze:Jolka pewnie, że mi się chciało. Dziś ja Tobie, jutro Ty mnie. Trzeba sobie pomagać. Dzieci dziękują? To skąd wiesz, że dobra była? One się z Tobą podzieliły, a Ty niestety nie możesz zrobić tego samego.
Alez mogę się z nimi podzielić....cebulą ;:306 .Tylko wątpię by chciały :;230
Monika kazała mi kupić sobie kwiatek ''od niej''-więc mam 2 kalatee(1 od siebie,druga od niej).Ale coś czuję,że będzie chciała się nimi opiekować...
Zachyliła sobie ''dziurawca'',od Ciebie ;:224 ...boję się o jego życie,bo chce codziennie podlewać ;:223
Nolinka pisze:U nas też się "dymi cebulę" i stąd nazwa - cebula dymka. Czyżby to było typowo podlaskie powiedzenie? No to jeszcze dodam, że my nie mówimy "szczepki" tylko plagierki(plagry) lub flance
A u mnie się mówi ''oblagry'',lub odnóżki.Szczepki-to tu na fo się nauczyłam.Z resztą jest to nazwa niepoprawna...bo z sadownictwa.Szczepki-do szczepienia...nie sadzenia są.Owszem kwiaty też można szczepić,ale to raczej rzadkość...

Co do ''dymki'',to na warzywniczym się tu sprzeczałam z jednym forumowiczem(z Polski gdzieś,więc raczej nie regionalny zabieg :wink: ).On twierdził( z tego,co pamiętam),że wystarczy przyciąć odpowiednio suchy szczypior z kawałkiem cebuli-a ona nie zakwitnie...Nie wierzę w to.Bo zawsze przycinam szczypior,jednakowo.A jak teściowa mi za krótko dymiła cebulę,to część wykwitło.Nam obu ,z resztą :wink:

szarotkau nas też się mówi flance.Na sadzonki z korzeniami.

IkaD,Iwonko.U mnie podobnie z nazwami.
Co do Biedronki,to mi się poszczęściło.Bo byłam w innym mieście niż zwykle.W B.wystawiają kwiaty często wcześniej niż w ofercie jest.Po prostu nie chcą trzymać w magazynie,by marniały...do poniedziałku.Zależy,kiedy im przywiozą...
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Ta Twoja Monika to jest super dziecko. A takie kupowanie sobie kwiatka w prezencie od dziecka to jest świetna wymówka dla zakupów. ;:306 Też to przerabiałam. ;:224
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Nooo,kazała mi kupić storczyka ;:224 ..więc jej mówiłam,że nie ma.Zajeżdżam,a tam pełne półki ;:224 .Ale wstrzymałam się,bo za 20 zł-2 kalatee kupiłam.A storczyków mam kilka i nie planowałam powiększać kolekcji.Z resztą nic ciekawego nie było...

Kiedyś była z nami na zakupach i jak nie chciałam kupić kwiatka ''od niej'',to beczała ;:131 ;:219 .Ale akurat nic ciekawego nie było...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A ja na samym szarym końcu...się witam w nowej części ;)
Masz bardzo szerokie parapety - zazdroszczę.
Śliczne nowości i piękne kwitnienia hipeastrów ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”