Modrzew japoński czy europejski?Identyfikacja,różnice.

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Modrzew Pendula japoński czy europejski ?

Post »

Bartoszu - marrcin pyta konkretnie o modrzew, a nie o formy płaczące, więc niepotrzebnie przekierowujesz go na buki.

Mam nisko szczepiony modrzew europejski 'Pendula' o malowniczo zwisających gałązkach. Pięknie znosi zimy, nie zabezpieczam go, przycinam w razie potrzeby.
Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aniawoj pisze:
Mam nisko szczepiony modrzew europejski 'Pendula' o malowniczo zwisających gałązkach. Pięknie znosi zimy, nie zabezpieczam go, przycinam w razie potrzeby.
A jakie ma roczne przyrosty ?

Do celowo ma być na środku w tym miejscu :

Obrazek

myślę że fajnie bedzie wyglądał, żona jest za wierzbą hakuro na to miejsce.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Oba modrzewie ( europejski , japoński ) są prawie takie same . O tym czym się różnią możesz poczytać tu : http://tnij.org/inw8

Jedynym problemem , który pojawia się w uprawie tych modrzewi to ochojnik świerkowo-modrzewiowy . Poza tym rośnie bez problemów , pod warunkiem , że jest posadzony w słonecznym miejscu i w przepuszczalnej glebie .
To mój okaz

Obrazek
marrcin
200p
200p

Post »

No a jak to jest z tym świerkami posadzonymi w okolicy modrzewia ? Czytałem że nie powinno się sadzić koło siebie tych drzew. Mam na działce : świerka kującego , conica, nidifrmisa.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Wszystko jedno czy masz obok świerki czy nie . Ochojnik i tak kiedyś się pojawi , a wtedy oprysk i po kłopocie ( mam nadzieję ) .
marrcin
200p
200p

Post »

A powiedzcie mi jeszcze na ile korona zwiększa wysokość od miejsca szczepienia?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moim zdaniem miejsce szczepienia to jest wys.całego drzewka.Większe już nie będzie.Dlatego kupując drzewko szczepione na pniu wybieramy taką wysokość jaką chcemy mieć docelowo.Pendula jak widzisz na zdjęciach wypuszcza pędy w dół.
lawia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Modrzewia jeśli masz szczepionego nisko możesz zwiększyć jego wysokość, przywiązując pęd do tyczki
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Lawio to pewnie jest jakiś sposób na podniesienie go .Pewnie wymaga trochę czasu,bo ta gałązka zdrewnieć i musimy utworzyć na niej nową koronkę.Tak? opisz bliżej ,może jakieś zdjęcie.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Bardzo ładne te duże pendule, ciekawe kiedy mój też taki będzie, mam go dopiero 3 lata, ale nie narzekam, oby tak dalej.
Nie znam nazwy, ale ponoć niebieski.

pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

marrcin pisze:A powiedzcie mi jeszcze na ile korona zwiększa wysokość od miejsca szczepienia?
Odświeżam temat. Planuję kupić modrzew japoński 'Diana', szczepiony na wys. 50cm i jestem ciekawa jak duża urośnie korona. Chciałabym, żeby ten modrzew był mały .. bo będzie rósł wśród niskich traw, żurawek i bylin. Maryla
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Modrzew japoński Diana to odmiana o koronie typowej, stożkowatej, jedyna chyba różnica to powyginane pędy. Widywałem osobniki zaznaczam - dość młode o wysokości około 4-5 metrów, więc nie będzie to małe drzewko. Mały to nie jestem pewien ale może być 'Pit Van Geet' albo 'Hortsmann Recurved', choć ten drugi też ma tendencje żeby iść w górę. Albo po prostu 'Little Bogle' - sylwetka jak modrzew, stożkowata, ale karłowy, rocznie przyrasta 5-10 cm.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

A może sprawdź tego ancymonka: Modrzew japoński 'Stiff Weeper'.

U mnie niezniszczalny.... nic go nie je ani nie mrozi.
Pozdrawiam
Olenka
mucha-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2013, o 16:18

Post »

"diana" ma ok 2m po 10 latach
ladybird86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2013, o 14:18

Post »

Odświeżam temat. Planuję kupić modrzew japoński 'Diana', szczepiony na wys. 50cm i jestem ciekawa jak duża urośnie korona. Chciałabym, żeby ten modrzew był mały .. bo będzie rósł wśród niskich traw, żurawek i bylin. Maryla[/quote]

Jeśli zależy Pani na dość małym okazie to zdecydowanie odradzam odmianę 'Diana'. Rośnie ona stosunkowo silnie, koronę ma mniej lub bardziej stożkową. Pio 10 latach osiąga mniej więcej 5m wysokości; początkowo owszem rośnie umiarkowanie ale później jakieś 25 cm rocznie. Jeśli szuka Pani odmiany o poskręcanych pędach to proszę poczytać o odmianie Larix kaempferi 'Cruwys Morchard'. Ma dużo słabszą siłę wzrostu,ale pędy nie są już tak atrakcyjne jak u 'Diany' lecz jedynie łagodnie powyginane.
Powyginane pędy ma również Larix decidua 'Horstmann Recurved'. Tworzy nieregularną koronę z rozpostartymi i powyginanymi pędami bocznymi. Wysokość zależy od miejsca szczepienia, ale ze względu na charakter wzrostu rozpościera się głównie na boki.Roczny przyrost to ok.30-40 cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”