Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Aha,nie chcę się cieszyć za wcześnie,ale po podlaniu previcurem dzisiaj rano nie było żadnej siewki padniętej...więc może to zadziała, przynajmniej mam taką nadzieję.
pozdrawiam Monika
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Torf ma jeszcze jeden plus - ładnie widać jak zmienia barwę gdy trochę przeschnie.
Dla mnie to znak że trzeba podlać.
Dla mnie to znak że trzeba podlać.
- cydynka
- 100p
Aha forumowicz powiedz mi kiedy teraz mam powtórzyć zabieg previcurem, bo w sklepie pan powiedział mi że po tygodniu ponowić.
Mam się tego trzymać czy zastosować wcześniej?
Mam się tego trzymać czy zastosować wcześniej?
pozdrawiam Monika
Uciekaj z tego podłoża pikując te odratowane siewki i dopiero w tym nowym podłożu, po pikowaniu, powtórnie podlejesz Previcurem choćby to miało być już jutro. I to wystarczy.
- cydynka
- 100p
kupiłam już podłoże torfowe więc zastosuję się do Twoich rad i przepikuję te pomidorki już dzisiaj. 

pozdrawiam Monika
Tylko trzeba pamiętać o nawożeniu - gotowe podłoże do wysiewu i pikowania już ma startową dawkę nawozu.cydynka pisze:Czyli nie zadna ziemia do wysiewania nasion i rozsady tylko torf...?Dobrze zrozumiałam? Taki torf pod warzywa?
- cydynka
- 100p
No tak,ale torf chyba również jest bogaty w składniki odżywcze?
pozdrawiam Monika
cedynko
Po przepikowaniu, w pierwszej kolejności, każdą roślinkę podlej bezpośrednio przy łodyżce dając 1 łyżeczkę od herbaty roztworu tego Previcur'u, a dopiero potem podlej wodą.
Nie , torf jest jałowy dla roślin. Musisz potem podlać roślinki nawozem płynnym wg instrukcji na opakowaniu. I do torfu przed pikowaniem domieszaj albo 1/4 czystego piasku albo perlit. I litr perlitu, którego cena jest w granicach 1,50 zł starcza na ok 50 l torfu.
Po przepikowaniu, w pierwszej kolejności, każdą roślinkę podlej bezpośrednio przy łodyżce dając 1 łyżeczkę od herbaty roztworu tego Previcur'u, a dopiero potem podlej wodą.
Nie , torf jest jałowy dla roślin. Musisz potem podlać roślinki nawozem płynnym wg instrukcji na opakowaniu. I do torfu przed pikowaniem domieszaj albo 1/4 czystego piasku albo perlit. I litr perlitu, którego cena jest w granicach 1,50 zł starcza na ok 50 l torfu.
W torfie potrafią się znajdować mikro jajeczka mikro ślimaczków
a mikro ślimaczki potrafią być głodne
można ich nie zauważyć, także trzeba być czujnym jak ktoś ma czysty torf

- cydynka
- 100p
Dzięki forumowicz,jak mi te siewki przeżyją to bedzie między innymi Twoja zasługa 

pozdrawiam Monika
Myślisz Monika, że wszystkie nieszczęścia spadły akurat na cedynkę ?
ech forumowicz mam po prostu ogromne praktyczne doświadczenia z torfem, Cedynka ma podłoże torfowe to już mniejsza sznsa na lokatorów
- cydynka
- 100p
He he widzę,że im dalej w las tym więcej drzew...hmmm mówisz Monika,że mogą być ślimaczki? No cóż zobaczymy.
pozdrawiam Monika
Te mikro ślimaki wcale nie są takie mikro. Ja, jak żyję nie widziałem ich w kupnym torfie.Więc czemu akurat miałyby się znaleźć u cedynki.
Ta już nie stresujmy dziewczyny .
Ta już nie stresujmy dziewczyny .