Jestem zawiedziony!! Ok, już podcięta ;)Violunia pisze: Te można ciąć one kotków nie mają![]()
Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wierzba skupiona - Hakuro Nishiki. Kiedy ciąć ?
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, tez tak myślałam, ze wypuści ale chciałam żeby mi ktoś zawtórowałel0021 pisze:Ja bym ją mocno przycięła,ogołociła wszystko cieńsze z grubszych gałęzi,na pewno część z tych grubszych gałęzi też nie jest zdrowa.Pooglądaj, one często podsychają.Nie martw się, po obcięciu wybije pięknie ze zdwojoną siłą.Zacznij od tego,a później ją pooglądaj i ewentualnie zrobisz korekte bo i tak w tym gąszczu nie wiele widzisz.

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Witam!
Czy nie jest za późno na cięcie wierzby? Czytam że większość już pociachała, czy mogę jeszcze przyciąć?
Jeżeli nie teraz to kiedy? dopiero w czerwcu?
Czy nie jest za późno na cięcie wierzby? Czytam że większość już pociachała, czy mogę jeszcze przyciąć?
- Violunia
- 200p
Można i tak wcześniej był mróz i nijak nie szło wyjść na ogród, ja też jestem dzisiaj dopiero po cięciu wierzby i brabantów.askap pisze:Witam!
Violka
Violka
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Wierzbę owszem można ciąć ale Brabanty w marcu? 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Violunia
- 200p
Prawie juz końcówka marcaNapoleon pisze:Wierzbę owszem można ciąć ale Brabanty w marcu?

Violka
Violka
- Napoleon
- 500p
Iglaste tnie się pierwszego dnia lata.Inaczej można łatwo pozbyć się roślin
Wcześniej tnie się jeżeli się musi.

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Violunia
- 200p
Hm...czytałam, że w kwietniu, mają już parę lat więc nie są "początkujące" a jakby mi jeszcze urosły to bym musiała z drabiny ciąć a nie jestem malutka
ale raczej bardzo bym nie chciała, żeby sobie zmarniały... ale to wątek o hakuro 

Violka
Violka
- Napoleon
- 500p
Tak to wątek o Hakuro które należy ciąć jak jest sygnał że duże mrozy ustąpili i nie wrócą.A brabanty tnie się 1 dnia lata aby nie narażać na grzyba.
- Violunia
- 200p
ie: Eric in SF / flickr)
Pielęgnacja tuji brabant
W sprawie pielęgnacji tego iglaka ważne jest jego regularne cięcie. Należy to robić przynajmniej raz w roku. Najlepiej, aby była to wczesna wiosna. Niektóre źródła podają również jesień, lecz nie należy jednak ciąć tuji brabant po miesiącu sierpniu, ponieważ wtedy pędy będą bardziej narażone na przymarzanie.
Nie tylko tutaj ale nawet w naszym forum jest napisane, że wczesną wiosną więc tylko tym sie sugerowałam ale dziękuję będę pamiętać, że wtedy są narażone na grzyby.
Pielęgnacja tuji brabant
W sprawie pielęgnacji tego iglaka ważne jest jego regularne cięcie. Należy to robić przynajmniej raz w roku. Najlepiej, aby była to wczesna wiosna. Niektóre źródła podają również jesień, lecz nie należy jednak ciąć tuji brabant po miesiącu sierpniu, ponieważ wtedy pędy będą bardziej narażone na przymarzanie.
Nie tylko tutaj ale nawet w naszym forum jest napisane, że wczesną wiosną więc tylko tym sie sugerowałam ale dziękuję będę pamiętać, że wtedy są narażone na grzyby.
Violka
Violka
- Napoleon
- 500p
Widać jest kilka szkół cięcia i przycinania
Mnie uczono inaczej.Należy szczególnie uważać na angielskie książki ogrodnicze.

- Violunia
- 200p
Dlatego trzeba wykorzystywać wiedzę z różnych zródeł i wyciągać wnioski a opierać sie konkretnie na swoich dobrych doświadczeniach i tyle w temacie, pozdrawiam 

Violka
Violka
- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Od dawna czytam forum, a teraz w oczekiwaniu na wiosnę postanowiłam się zarejestrować:-)
Posiadaczką ogródka jestem od lat pięciu.
Mam trzy wierzby hakuro ( 5-cio letnie), które przycięłam już trzy tygodnie temu (były u nas takie piękne dwa słoneczne i ciepłe dni-niestety tylko dwa) mam nadzieję,że nic im nie będzie,bo od trzech dni mrozy do -10 w nocy.Zabrałam się w rozpędzie za cięcie powojników,z których na szczęście zdążyłam obciąć tylko półtora,zanim nie ciachnęłam sobie opuszka palca sekatorem ;-P
No nic,podobno wraz z kwietniem ma się pojawić wiosna.
A co do szkodników na wierzbie ... tak,mogą występować na nich mszyce (ktoś wcześniej o to pytał). W ubiegłym roku miałam mszyce na wszystkich trzech hakuro.
Pozdrawiam serdecznie
Od dawna czytam forum, a teraz w oczekiwaniu na wiosnę postanowiłam się zarejestrować:-)
Posiadaczką ogródka jestem od lat pięciu.
Mam trzy wierzby hakuro ( 5-cio letnie), które przycięłam już trzy tygodnie temu (były u nas takie piękne dwa słoneczne i ciepłe dni-niestety tylko dwa) mam nadzieję,że nic im nie będzie,bo od trzech dni mrozy do -10 w nocy.Zabrałam się w rozpędzie za cięcie powojników,z których na szczęście zdążyłam obciąć tylko półtora,zanim nie ciachnęłam sobie opuszka palca sekatorem ;-P
No nic,podobno wraz z kwietniem ma się pojawić wiosna.
A co do szkodników na wierzbie ... tak,mogą występować na nich mszyce (ktoś wcześniej o to pytał). W ubiegłym roku miałam mszyce na wszystkich trzech hakuro.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam-Ewa
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Ktoś pytał o to czy można odcięte gałązki ukorzenić.
Moją Hakro kupiłam późną jesienią, więc na razie trzymam w domu.
Mimo tego obcięłam gałązki, w marcu. Dałam do wody - na wszelki wypadek i po 3 dniach!!!!!! zaczęła wypuszczać korzonki. Rosły szybko, niedawno dałam je do małych doniczek z ziemią i mają się nieźle. Chyba zrobię sobie z nich żywopłot
Moją Hakro kupiłam późną jesienią, więc na razie trzymam w domu.
Mimo tego obcięłam gałązki, w marcu. Dałam do wody - na wszelki wypadek i po 3 dniach!!!!!! zaczęła wypuszczać korzonki. Rosły szybko, niedawno dałam je do małych doniczek z ziemią i mają się nieźle. Chyba zrobię sobie z nich żywopłot

Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jak zaszczepić wierzbę HARUKO na podkładce wierzby zwykł.?
Przepraszam , że odkopię temat . Ale w tym roku szczepiłem swoją wierzbę . I widzę , że w niektórych przypadkach miejsca szczepień są czarne . Boję się , że wszystko poszło na marne i z mojego szczepienia nici . Podpowie ktoś
?

Pozdrawiam Patryk