Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Dlatego, kolego forumowicz, napisałem : moim zdaniem.
Zmieniaj więc sobie nazwę na jaką chcesz, masz niby prawo.
My tutaj, zostaniemy przy oznaczeniach Kozulki.
Zmieniaj więc sobie nazwę na jaką chcesz, masz niby prawo.
My tutaj, zostaniemy przy oznaczeniach Kozulki.
Taki już urok jest mieszańców, że każdy kto wyhoduje z pokolenia np F5 nasiona jest autorem pokolenia F6. I gdyby kozula puściła w świat nasiona odmiany ustalonej to od początku do końca byłaby to Jej odmiana. I taki np 37/2 od jakiegoś X to nie jest 37/2 od innego Y. I będą krązyć w akcji pomidory oznaczone 37/2 a de facto każdy będzie inny nawet w pokoleniu F10
Jak już to Mendel jest winny a nie ja
Jak już to Mendel jest winny a nie ja

- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chłopaki kocham Was!!!! 

Popieram... i przypominamwinterek pisze:Po to są nazwy, nadane przez hodowcę, żeby te odmiany rozróźniać.

krzyżówka 37 Kozuli
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Czy ktoś powie, jak traktował K178 z przeznaczeniem do tunelu? Bo nie wiem, co z nim zrobić. Dwie opinie-obie różne. Proszę o pomoc 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Wiem,że Kozula sadziła wszystko w tunelu-a po Waszych doświadczeniach z krzyżówkami możecie polecić,które radzą sobie dobrze w gruncie,a które lepiej dać do folii?
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

Uprawiałam w gruncie 141, 139, 137, 127, 172, 133, 125, 68, 131, 178, 14 i in. wszystkie dobrze rosły i plonowały.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie po to Ania kozula zadała sobie tyle pracy abyśmy teraz wrzucili wszystko do jednego worka.
Mimo,że nie ma takich odmian zarejestrowanych oficjalnie,to jednak w obrocie są.I z tego powinniśmy być dumni!
Mimo,że nie ma takich odmian zarejestrowanych oficjalnie,to jednak w obrocie są.I z tego powinniśmy być dumni!
Pelasiu te charakterystyczne promienie na pewno występują u 37 mek. Widziałam to na moich owocach jak i na owocach pokazywanych przez Forumowiczów .http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14 Aczkolwiek nie zaprzeczam, że mogą pojawiać się również na innych odmianach. 37/2 miał charakterystyczne czubki, dziubki. Na mojej fotce akurat tego nie widać.
Twój ma sporo ziaren.
Twój ma sporo ziaren.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dla mnie to jest szczyt ignorancji dla pracy jaką zrobiła KozulaARABELLA pisze: nie wiem,jaki to numer,bo nie przywiązuję do tego wagi ,ale na pewno wszystkie Kozulkowe

Chyba nie po to była lista 200 krzyżówek żeby to teraz zaprzepaścić i wsadzić do jednego wora?
A co z dalszym puszczaniem nasion na wymianę?
Dostałaś konkretne krzyżówki. Jak będziesz je podpisywać? Ten co smakuje Arabelli?

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Na dzień dzisiejszy mam posianych 49 odmian kozulowych pomidorów.
Każde nasiona dokładnie podpisane i od kogo, jakie F. Jutro sieję jeszcze kilkadziesiąt
.
Zasługują na to
.
Każde nasiona dokładnie podpisane i od kogo, jakie F. Jutro sieję jeszcze kilkadziesiąt

Zasługują na to

Dojedziemy np z 37/2 do 10 pokolenia i u każdego forumowicza będzie to inny pomidor. I co ?. Dalej bedzie miał ta samą nazwę ?Rybka pisze:Dostałaś konkretne krzyżówki. Jak będziesz je podpisywać?
No przecież to nonsens. I to nie ja a Wy wrzucacie różne w gruncie rzeczy pomidory do jednego worka nadając różnym genetycznie pomidorom jednakową nazwę.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
forumowicz nie chodzi mi o 37 , bo tu rzeczywiście może wyjść groch mydło i powidło, ale o to, że Arabella wrzuciła wszystkie kozulki do jednego wora 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Są osoby, które będą dokumentować i dbać o kolejne pokolenia krzyżówek kozuli.
Są też osoby, dla których pomidor to pomidor i liczy się tylko plenność i ewentualnie smak.
Tylko nie wiem czy będą wysłać nasiona na akcję bo jak je opiszą i kto się na nie zdecyduje ?
kiedyś dla mnie też nazwa nie miała znaczenia, do czasu gdy okazało się że jedne pomidory są lepsze pd wieloma względami niż inne. Od tego czasu robię notatki i porównuję.
W tym roku po raz pierwszy będę miała możliwość porównania jak się odmiany zachowują pod chmurką a jak w tunelu.
I tu prośba do osób dbających o krzyżówki kozuli - od razu opisujcie czy pomidory rosły w szklarni, tunelu czy w gruncie.
Dbajmy o pracę kozuli.
Nie mówiąc o tym że własne obserwacje i wybieranie odpowiednich pomidorków do dalszej selekcji robi z nas też troszkę twórców......
Sama dopiero w tym roku odważyłam się skromnie zacząć z krzyżówkami kozuli, wcześniej nie czułam się na siłach, a nie chciałam niczego zmarnować.
forumowicz - kolejne nicki forumowiczów pomogą określić to co wyszło z danej krzyżówki w 10 pokoleniu.
Naprawdę można, choć trzeba być dokładnym i dla wielu osób nie będzie to miało znaczenia.
Są też osoby, dla których pomidor to pomidor i liczy się tylko plenność i ewentualnie smak.
Tylko nie wiem czy będą wysłać nasiona na akcję bo jak je opiszą i kto się na nie zdecyduje ?
kiedyś dla mnie też nazwa nie miała znaczenia, do czasu gdy okazało się że jedne pomidory są lepsze pd wieloma względami niż inne. Od tego czasu robię notatki i porównuję.
W tym roku po raz pierwszy będę miała możliwość porównania jak się odmiany zachowują pod chmurką a jak w tunelu.
I tu prośba do osób dbających o krzyżówki kozuli - od razu opisujcie czy pomidory rosły w szklarni, tunelu czy w gruncie.
Dbajmy o pracę kozuli.
Nie mówiąc o tym że własne obserwacje i wybieranie odpowiednich pomidorków do dalszej selekcji robi z nas też troszkę twórców......
Sama dopiero w tym roku odważyłam się skromnie zacząć z krzyżówkami kozuli, wcześniej nie czułam się na siłach, a nie chciałam niczego zmarnować.
forumowicz - kolejne nicki forumowiczów pomogą określić to co wyszło z danej krzyżówki w 10 pokoleniu.
Naprawdę można, choć trzeba być dokładnym i dla wielu osób nie będzie to miało znaczenia.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz jeśli to nr 37/2/Kozula F... to niech tak się dalej nazywa.
Te rejestrowane odmiany mają tę samą nazwę np.Adam,Awizo,Stupice itd.
I obojętnie kto je uprawia taką nazwę mają.
To dlaczego mamy wrzucać do jednego worka te 37,które Ania kozula oznaczyła kolejno numerami.
A jeśli ktoś z nas nie przywiązuje do tego wagi to po prostu nie przekazuje nasion dalej,tylko uprawia u siebie.
Takie jest moje zdanie.
Te rejestrowane odmiany mają tę samą nazwę np.Adam,Awizo,Stupice itd.
I obojętnie kto je uprawia taką nazwę mają.
To dlaczego mamy wrzucać do jednego worka te 37,które Ania kozula oznaczyła kolejno numerami.
A jeśli ktoś z nas nie przywiązuje do tego wagi to po prostu nie przekazuje nasion dalej,tylko uprawia u siebie.
Takie jest moje zdanie.