Dalekowschodnie mammillarie Marka L

Zablokowany
truskafka85
200p
200p
Od: 5 wrz 2012, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalekowschodnie mammillarie Marka L

Post »

Marek L pisze:
truskafka85 pisze:
bardzo jestem ciekawa tych echinocreusów, trudny to rodzaj w hodowli szczególnie mam na myśli taką hodowlę od nasionka, bo bardzo mnie korci żeby sobie paczuszkę E. pulchellus zakupić. Są fantastyczne ;:oj :)
Witam

Z wysiewami echinocereusów to raczej problemów nie ma .... trzeba zachować wszystkie ogólne zasady siewu a siewki reszty same nauczą.
Tylko dla czego tylko jedną paczkę? Czy posiejesz jedną porcję nasion czy 11 to robota podobna a więcej doświadczenia się nabiera.
Nasiona też nie są drogie .... najlepiej sobie przeliczać na paczki papierosów :D
Ile to porcji nasion można mieć za jedną paczkę papierosów ... a przeciętny palacz wypala takową dziennie.... i od razu jest wytłumaczenie dla naszego hobby ;:oj
no cóż, ten przelicznik do mnie zupełnie nie trafia bo nie palę ;:170 ... nie mam nawet pojęcia ile kosztuje teraz paczka fajek :P, gdybyś mi napisał ile porcji nasion można kupić na przykład zamiast przerzutki SLX, albo piasty novatec 712, to miałabym pełne rozeznanie :)

jedną paczkę echinocereusów (bo akurat jestem chora na E. pulchellus), a pozostałe to medio, i sulki i jakiś turbiniak :roll:

A tak poza tym to uwielbiam się gapić na wysiewy :shock:, mam wrażenie, że szczególnie w początkowej fazie to one dosłownie rosną w oczach 8-)
Kaktusowo :twisted:
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie dręczenie innych wysiewami w czasie kiedy większość czeka na 'towar' powinno być surowo karane :twisted: :lol: Wśród siewek echinocereusów trafiła ci się bezchlorofilowa (5318) - warto zaszczepić. Co to za gatunek tak z czystej ciekawości? Standardowo kibicuje echinocereusom.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

To i ja tutaj wskoczę :wit
Też mam u siebie trochę bobasków ;:215 , tak że dla mnie temat na czasie.
Gratuluje kolekcji i czekam na kolejne fotki.
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej.
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Po jakim czasie wykiełkowały Echinocereus'y? Moje jeszcze nie chcą:(
Piotr Mazurek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Wysiewy ekstra, choć raczej nie moje rejony. Chciałbym mieć taką kiełkowalność w mediolobiwkach... W dodatku widzę, że w przeciwieństwie do moich bestii się nie wyciągają o takiej porze.
Natomiast znów sama jakość zdjęć robi na mnie wrażenie. Mógłbyś tak offtematycznie napisać, jaki masz sprzęt do zdjęć?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

I z takiej procy wyrośnie tephrocactus ;:138 koraliczki marzenie ;:108
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

jaki porządek ;:oj poletka równiutkie, kamyczki jednokolorowe - nie ma problemu żeby na zdjęciu rozróżnić co podłoże, co roślinki :wink:

śliczne bobaski ;:138
pozdrawiam,ania
kłujące
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

abaddon1986 pisze:Prawdę mówiąc to ja też nie jestem zainteresowany czystością gatunkową :) ............... sam eksperymentalnie wysiałem sobie "Kaktus mix" i coś tam wzeszło :) Cieszy oczy 8-)
Fajne podejście :D ja się jednak staram aby roślinki miały swoje przyporządkowanie do nazwy :D

Wysiew mixa ... to rozumiem taki eksperymentalny - przed właściwymi wysiewami ;:138

-- 20 mar 2013, o 16:30 --
truskafka85 pisze: jedną paczkę echinocereusów (bo akurat jestem chora na E. pulchellus), a pozostałe to medio, i sulki i jakiś turbiniak :roll:
ja też tak przed zakupami twierdzę :D że tylko to i to ....a później lista jak papier toaletowy :D
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Takie dręczenie innych wysiewami w czasie kiedy większość czeka na 'towar' powinno być surowo karane :twisted: :lol: Wśród siewek echinocereusów trafiła ci się bezchlorofilowa (5318) - warto zaszczepić. Co to za gatunek tak z czystej ciekawości? Standardowo kibicuje echinocereusom.
Moja wina .... a w ramach pokuty już nic nie będę pokazywał do jesieni ;:oj

Faktycznie jest jakiś mutant... niestety u mnie mają przerąbane.... jak coś samo sobie nie daje rady to znaczy że nie przeżyje.
Nie lubię kolorówki i na siłę nie ratuje siewek... nigdy z tego nic dobrego nie wyszło.
5318- to E. fendllerii v. rectispinus Hk1514

-- 20 mar 2013, o 16:37 --
BigDonn pisze:To i ja tutaj wskoczę :wit
Też mam u siebie trochę bobasków ;:215 , tak że dla mnie temat na czasie.
Gratuluje kolekcji i czekam na kolejne fotki.
Pozdrawiam Andrzej
Dzięki za odwiedziny ... temat na czasie a tak właściwie to temat zastępczy z powodu dymisji wiosny :D
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mec79 pisze:Po jakim czasie wykiełkowały Echinocereus'y?(

Wylazły dość szybko - w kilka dni.... z zapisków wynika że po 10 dniach połowa już wykiełkowała.
mec79 pisze:Moje jeszcze nie chcą:(
jeszcze wykiełkują. Moje miały dość ciepłe warunki ... stoją na parapecie po grzejnikami i pewno podczas palenia z 25-28 st.C miały
a jak się leniłem to mogła temperatura spadać do 18stC
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze: Chciałbym mieć taką kiełkowalność w mediolobiwkach... W dodatku widzę, że w przeciwieństwie do moich bestii się nie wyciągają o takiej porze.
w tym rodzaju to nie mam wielkich doświadczeń... choć się zdarzało
u mnie też niektóre się ciągną ... w tym roku to pociągnęło się kilka sulek
czarny pisze: Natomiast znów sama jakość zdjęć robi na mnie wrażenie. Mógłbyś tak offtematycznie napisać, jaki masz sprzęt do zdjęć?
Dzięki za uznanie dla fotek ... sprzęt ??? hmmmm
oczywiście lustrzaneczka do niedawna canon 40D a od roku 5d mk2 i obiektywik macro -tamron 90/2,8 i garść pierścieni

-- 20 mar 2013, o 16:53 --
nyskadu pisze:I z takiej procy wyrośnie tephrocactus ;:138 koraliczki marzenie ;:108
Dzięki.... a z procy może coś wyrośnie :D dawno temu jak siałem opuntie basilaris to podobnie wyglądało- w środku procy wyrosła kulka.
Przynajmniej tak mi się widzi
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marek L napisał(a):
Już się wymawiasz ... a ja grila przed dom już wyciągnełem ......
Ależ nie - razem z kol. mgr do Ciebie przyjedziemy na wizytację. Tylko czekać trzeba cierpliwie aż zaspy nieco się zmniejszą. Grill się przyda na pewno!
Stronami mówią o wiośnie ale to nie u nas przecież. :roll:
oczywiście lustrzaneczka do niedawna canon 40D a od roku 5d mk2 i obiektywik macro -tamron 90/2,8 i garść pierścieni
Oczywiście lustrzaneczka.... Też mi coś. :evil:
Ogromna więszość z nas w lustro nie patrzy i dobrze zdjęcia robi. Tak że można i na kompakcie jak się wydaje. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Marek L pisze:Moja wina .... a w ramach pokuty już nic nie będę pokazywał do jesieni ;:oj
Ok, zobaczymy ile wytrzymasz :twisted: Obiecałeś pokazać fotki echinocereusów także siłą rzeczy bez zdjęć się nie obejdzie :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Marek L pisze:Dzięki za uznanie dla fotek ... sprzęt ??? hmmmm oczywiście lustrzaneczka do niedawna canon 40D a od roku 5d mk2 i obiektywik macro -tamron 90/2,8 i garść pierścieni
;:224 toż to przecież samo zdjęcia robi i do tego taka ładna stałka, fotograf może iść na piwo a to samo zrobi fotki ;:306 i jaki pazerny ten fotograf już mu ''zwykły" 40D nie wystarczył :twisted:
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Wysiewy zacne a i dorosłe znakomite (lubię mammillarki)
Nie zapieraj się i wstawiaj fotki.
Nie wolno dopuścić żeby maszyna losująca się "zastała" bo widzę że ostatnio tak jakby ją odblokowało ;:65
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”