miała już być wiosna, a za oknem nadal sypie śnieg...
Miałem zamiar powoli budzić moje kaktusy z długiego zimowego snu, ale przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
Tymczasem można poprzeglądać zdjęcia z poprzednich lat

To znaczy że moja R. pallida z białym kwiatkiem WR645 będzie czymś innym. Nasiona mam od Czecha S...lczarny pisze:Czadzik, moje klimaty :] Witam kolejnego zakrąconego rebucjopodobnymi. Świetne, zadbane rośliny. Dawaj więcej fotek, pokazuj, pisz co tam masz jeszcze ciekawego![]()
Od razu, nie złośliwie, ale jako tępiciel fejków w mediolobiwkach się przyczepię do błędu, który propagują bezmyślnie, na masową skalę czescy hodowcy (jak i kilka innych błędów). Wydawałoby się, że specjaliści od medio powinni znać się na rzeczy, a tu teraz przez nich łatwiej o pallidkę WR 645 z błędem, niż właściwą :/ Bo ta roślinka na zdjęciu to nie pallidka z opisu Rauscha. Jego opis mówi o skórce fioletowawej, a kwiatku z pomarańczowo-żółtą gardzielą, a płatkami przechodzącymi w róż. To na zdjęciu to roślinka, którą zwią M. haagei var. eratensis, acz nie jest to nazwa z żadnego opracowania, więc raczej taka umowna. Wygląda generalnie na białawą formę M. haagei var. elegantula i Hillman ma coś takiego pod numerami RH 1090 i RH 1094. Właściwa pallidka u mnie w albumie (;P), a też i roślinki, jak z Twojego zdjęciam bo też wysiałem kiedyś WR 645 i się okazało być czymś takim.