krystian252 pisze:max do 1200zł i najlepiej żeby kupić w sklepie stacjonarnym.
niestety, nie miałem kos z tego pułapu cenowego, jeśli już to takie za 350-500 zł lub za 3000-3500 zł. z tych tańszych mogę Ci polecić Eurotec GT 110, który jako jedyny spośród 5 czy 6 rodzajów z jakimi się zetknąłem jest warty swojej ceny. Jednak trzeba pamiętać, że tylko ten typ euroteca, a nie choćby bardzo podobnie oznaczony. ta wykaszarka ma moc 3,2 KM i choć jest to moc nieco zawyżona (powiedzmy ok.10-20%), to jednak nie aż tak bardzo jak przy kosach, które reklamują jako 4-ro czy 5-cio konne (a w rzeczywistości mają 2,5 do 3 KM). prawidłową moc podają jedynie przy husqvarnie, pewnie też stihlu i innych renomowanych. w ubiegłym roku cena tej wykaszarki wynosiła 450 + 30 zł, a 3 lata temu 375+30 zł. używamy ich do 3-krotnego wykaszania trawy w sezonie, po 5-6 dni każdy zabieg, po 8-10 godzin ciągłej pracy (z przerwą na posiłki). trzeba tylko pamiętać, że w wykaszarkach (o czym przy pierwszym zakupie nie wiedziałem) trzeba po całodziennej pracy wymienić smar w głowicy przekładniowej, bo inaczej raz w sezonie (naszym sezonie, bo w twoim przypadku mogłoby być to kilka sezonów) trzeba wymienić ją na nową (koszt ok. 70 zł). poza tym, niekiedy trzeba też wymienić zasobnik na żyłkę. u nas żywotność tak eksploatowanych kos, to 2-3 sezony, natomiast u Ciebie, przy areale 8 arów i nawet cotygodniowym koszeniu, obciążenie roczne będzie co najmniej 10 razy mniejsze, więc żadnych problemów mieć nie powinieneś (a już na pewno, kiedy ty osobiście, a nie pracownik najemny, będzie jej używał). jedynymi mankamentami tych kos, w porównaniu do tych z górnej półki, jest stosowanie dwukrotnie większej dawki oleju do paliwa (1:25), trochę większe spalanie i mniej wygodna praca (co jednak możesz poprawić poprzez dokupienie szelek np. husqvarnowskich typu trilux <czy jakoś tak>, które doskonale rozkładają ciężar kosy na tułowiu - jednak ich koszt to chyba ze 300 złotych). oczywiście przy zastosowaniach typu długotrwałych prac leśnych tych wad znalazłoby się więcej, jak choćby różnica w wydajności pracy, ale przy Twoim zastosowaniu jest to całkowicie bez znaczenia. no i kosy te kupowałem zawsze przez internet, więc nie wiem, czy są dostępne w sklepach. towar może niezbyt renomowany, ale myślę, że dla Twoich potrzeb, jest to najlepsza opcja.
pozdrawiam,
jacek