Nasionka wysiane 28 01 2013r (rozsada ma 46 dni) ? po 3 dniach doświetlane 16 godzin na dobę 2 zwykłymi świetlówkami L36W/865, temperatura dzień około 21?C, noc 18?C. Rozsada, 90szt. jest w pomieszczeniu bez okna. Pomidory rosną dobrze, na kilku krzakach pojawiły się pąki.
Kubków nie przestawiam i nie obracam, do podlewania używam małego opryskiwacza z wężykiem przyklejonym do kijka, dzięki temu mogę precyzyjnie manewrować między krzaczkami.
Na zwykły opryskiwacz, bez rozkręcania dyszy nałożyłem końcówkę od kranu ogrodowego, włożyłem wężyk, owinąłem taśmą, przymocowałem kijek i gotowe. W ciągu paru sekund mogę odwinąć taśmę i korzystać z opryskiwacza w tradycyjny sposób.
Previcura nie mam. W zeszłym roku jak poszedłem do okolicznych sklepów to o takim środku nawet nie słyszeli. Z grzybobójczych to mam bravo czy mogę go użyć?
ida74 pisze:Ja ich nie doświetlam .U mnie po prostu lampka nocna stoi na parapecie .
Wymień żarówkę na energooszczędną. Im większej mocy tym lepiej. I tak mniej zapłącisz za prąd.
I żadnych własnych pomysłów w stylu żarówek diodowych.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Witam znalazłem w domu kilka świetlówek o takich oznaczeniach
L36W/840 3350lm
oraz
L36W/765 2500lm
Czy myślicie ze nadają się do doświetlania? Jeśli tak to czy zwykła oprawa będzie dobra czy trzeba jakąś specjalistyczną?
Dziś podskoczyłem z rana do Obi i znalazłem tam
takie świetlówki OSRAM L36 W/77 FLUORA 1400lm koszt 22zł jak myślicie które bedą dobre te co mam czy ta FLUORA ?
Fluora 22 zł . A ta druga to ile kosztuje ?
Pamiętaj że koszt to również oprawa i startery itp. Może się okazać że w całościowym koszcie tego co zrobisz koszt samej świetlówki będzie prawie nieistotny. Zastanów się.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
konar55 pisze:Witam znalazłem w domu kilka świetlówek o takich oznaczeniach
L36W/840 3350lm
oraz
L36W/765 2500lm
konar55 pisze:Dziś podskoczyłem z rana do Obi i znalazłem tam
takie świetlówki OSRAM L36 W/77 FLUORA 1400lm koszt 22zł jak myślicie które bedą dobre te co mam czy ta FLUORA ?
Witam, ja zastanawiam się nad kupnem czerwonej i niebieskiej żarówki LED, jest bardzo "dlugowieczna" i ma bardzo mały pobór prądu, przy tylu godzinach naświetlania naprawdę to się opłaca. Na razie jednak wsadziłam w doniczki taki srebrny plastik i od razu w doniczkach zrobiło się jaśniej:
Te żarówki led mają b.często słabe diody led lub wręcz farbowane. Bez przygotowania to będzie strata. Lepiej za kilka złotych kupić zwykła żarówkę energeoszczędną. Szukać tej z opisem 8000K (im wyżej tym lepiej).
Diody stosować jeśli kupuje się diody mocne i dobrej firmy. Można natknąć się na podróby. Wtedy szkoda kosztów i roboty. I sadzonki będą marne.
Pozdrawiam Tomek