Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Czy wie ktoś jak prawidłowo przygotować bardzo jałową glebę pod uprawę traw ozdobnych.
Mam na myśli przede wszystkim mało wymagające kostrzewy, maki oraz rośliny na skalniak. Rośliny niedługo wysieję i chciałbym je wysiać na wiosnę , uprzednio jakoś przygotowując glebę.
Mam na myśli przede wszystkim mało wymagające kostrzewy, maki oraz rośliny na skalniak. Rośliny niedługo wysieję i chciałbym je wysiać na wiosnę , uprzednio jakoś przygotowując glebę.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To może ja opisze jak mój sąsiad przygotował sobie poletko pod ogórki i inne warzywka: w pażdzierniku przytargał wielki wór wapna-rozsypał to równomiernie na poletku-grubo było jak diabli,potem z synem nawieżli na to kilka warstw obornika króliczego i wszystko przekopali...Czekam co im na tym poletku wyrośnie...
forumowicz co Ty na to? 

- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
wpisuję się, by nie zgubić tematu 

pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
Obornik jak obornik. Ze względu na jego cenę najbardziej przydatny jest do nawożenia rzędowego lub punktowego.
No bo po co karmić chwasty i jeszcze za to płacić
No bo po co karmić chwasty i jeszcze za to płacić

- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie forumowicz, a traktować go jak kurzeniec zalewając wodą?czy takie suche granuly podsypywać w dołki??
Pozdrawiam Sylwia
A czy jest na opakowaniu podany skład NPK procentowy ? No bo jeżeli jest to nawóz skoncentrowany to korzenie będą go omijać w glebie z daleka przy nawiezieniu punktowym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
mam pytanie czy marchew tez można nawozić rzędowo .Mam dostęp do kurzeńca świeżego ale jak wyczytałam to muszę go wkopać odpowiednio wcześniej . Chodzi mi o nawożenie rzędowe ,bo takie chcę zastosować w tym roku .Do tej pory stosowałam tylko nawóz zielony.Proszę o rade.
Pozdrawiam
-- 2 mar 2013, o 21:18 --
A i jeszcze czytałam ,że można kurzeniec zmieszać z trocinami i jak się rozłoży to też jest to dobre dla warzyw .Mam i kurzeniec i trociny więc cz warto spróbować?
Pozdrawiam
-- 2 mar 2013, o 21:18 --
A i jeszcze czytałam ,że można kurzeniec zmieszać z trocinami i jak się rozłoży to też jest to dobre dla warzyw .Mam i kurzeniec i trociny więc cz warto spróbować?
Pod marchew i pietruszkę- nie. Nie powinny rosnąć na świeżym oborniku.
Natomiast można nawieź rzędowo pod marchew ale kompostem lub gotowym podłożem zawierającym substrat torfowy i nawozy. Marchew b. ładnie rośnie na torfie.
Natomiast można nawieź rzędowo pod marchew ale kompostem lub gotowym podłożem zawierającym substrat torfowy i nawozy. Marchew b. ładnie rośnie na torfie.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Marchew powinno się uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Gleby nie należy też wapnować bezpośrednio przed uprawą marchwi.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Podobno nie daje się obornika i wapna w tym samym czasie. Nie jestem fachowcem, więc tylko powtarzam co usłyszałam.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Kochani mam pytanie nie do odrzucenia
natomiast:moja ziemia jest gliniasta nawoziłam swojej roboty kompostu dawałam nawozy i ciągle nie ma efektu bo deszcze wypłukują z ziemi dobre lekkie składniki kompostu i dalej zostaje glina uprawiałam tę ziemie przez lata ale w ostatnich po obfitych deszczach z przed paru lat nie daję rady żeby doprowadzić ją do ładu.Co jeszcze można zrobić żeby ziemia rodziła nie próbowałam jeszcze dosypywać żwirku jak to gdzieś doradzano zawsze wyjmowałam kamienie z ziemi a nie na odwrót.Poraźcie bo mam sentyment do mojego kawałka nie chcę go stracić.

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Kochani od jesieni śledzę to forum i im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości,
M .twierdzi że już fiksuje , od wielu lat mam ogród ozdobny ale w tym roku chcę założyć ogród warzywny na części trawnika wraz z niedużą szklarnią ( cały czas się robi a końca nie widać ) 3mb x 6 mb w której chcę uprawiać pomidorki - rozsady już rosną i mają się dobrze . Obok szklarni robi się 8 sztuk skrzynek sosnowych na podniesione rabaty 30 cm wysokie 1,2 mb szerokie i 2,5 mb długie . Pogrupowałam je na 4 grupy A,B,C i D -wieloletni aby prowadzić 3-letni płodozman A 1 i A2 - ogórki , jarmuż , kapustne B 1 - pomidory
B2- seler,por, marchew buraki , C 1- groszek i fasola C2-cebula ,rzodkiewka , zioła jednoroczne , D 1 -truskawki , D2- rośliny wieloletnie rabarbar , szpinak , zioła wieloletnie .
Proszę o pomoc czy dobrze zaplanowałam przygotowanie podłoża - nadmieniam że dysponuję 2 przyczepki (samochodowe) podłoża po pieczarkach , 2 przyczepki kompostu przerobionego , dostęp do świeżego kurzeńca , przywiozę około 2 przyczepki tłustego torfu odkwaszonego od faceta który choduje pieczarki pH 6 i z allegro facet sprzedaje workowany przerobiony obornik zmieszany z ziemią ( twierdzi że w składzie jest w przeważającej części obornik) , mam też trochę popiołu z kominka i całą pryzmę trocin z topoli . Zaopatrzyłam się też w humus , biohumus i rosahumus.
W szklarni planuję zerwać murawę a ziemię ( III klasa z gliną) przekopać z kompostem i przerobionym obornikiem nawożenie rzędowo jak opisuje forumowicz) a jako nawóż kurzeniec.
Natomiast we wszystkich skrzyniach zerwać murawę , przekopać na dno rozsypać podłoże po pieczarkach w skrzynie A1- ogórki , A2-kapustne , B1-pomidory pomieszać odkwaszony torf , kompost i obornik a w pozostałych tylko kompost i odkwaszony obornik i tu mam wątpliwości czy nie domieszać czegoś . Jakie podłoże zrobić w skrzynce pod truskawki.
Podpowiedzcie proszę bo wiosna zbliża się dużymi krokami i czas zacząć działać. Licze się z tym ,że popełnie błędy w pierwszym roku ale chciałabym je przynajmniej zminimalizowć .
Dziękuję wszystkim za cenne rady które do tej pory wyczytałam i mam nadzieję wiedzę na forum zdobywać dalej , czapka z głowy przed forumowicz wiedza nieprzeciętna i anielska cierpliwości do laików takich jak ja .
. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
M .twierdzi że już fiksuje , od wielu lat mam ogród ozdobny ale w tym roku chcę założyć ogród warzywny na części trawnika wraz z niedużą szklarnią ( cały czas się robi a końca nie widać ) 3mb x 6 mb w której chcę uprawiać pomidorki - rozsady już rosną i mają się dobrze . Obok szklarni robi się 8 sztuk skrzynek sosnowych na podniesione rabaty 30 cm wysokie 1,2 mb szerokie i 2,5 mb długie . Pogrupowałam je na 4 grupy A,B,C i D -wieloletni aby prowadzić 3-letni płodozman A 1 i A2 - ogórki , jarmuż , kapustne B 1 - pomidory
B2- seler,por, marchew buraki , C 1- groszek i fasola C2-cebula ,rzodkiewka , zioła jednoroczne , D 1 -truskawki , D2- rośliny wieloletnie rabarbar , szpinak , zioła wieloletnie .
Proszę o pomoc czy dobrze zaplanowałam przygotowanie podłoża - nadmieniam że dysponuję 2 przyczepki (samochodowe) podłoża po pieczarkach , 2 przyczepki kompostu przerobionego , dostęp do świeżego kurzeńca , przywiozę około 2 przyczepki tłustego torfu odkwaszonego od faceta który choduje pieczarki pH 6 i z allegro facet sprzedaje workowany przerobiony obornik zmieszany z ziemią ( twierdzi że w składzie jest w przeważającej części obornik) , mam też trochę popiołu z kominka i całą pryzmę trocin z topoli . Zaopatrzyłam się też w humus , biohumus i rosahumus.
W szklarni planuję zerwać murawę a ziemię ( III klasa z gliną) przekopać z kompostem i przerobionym obornikiem nawożenie rzędowo jak opisuje forumowicz) a jako nawóż kurzeniec.
Natomiast we wszystkich skrzyniach zerwać murawę , przekopać na dno rozsypać podłoże po pieczarkach w skrzynie A1- ogórki , A2-kapustne , B1-pomidory pomieszać odkwaszony torf , kompost i obornik a w pozostałych tylko kompost i odkwaszony obornik i tu mam wątpliwości czy nie domieszać czegoś . Jakie podłoże zrobić w skrzynce pod truskawki.
Podpowiedzcie proszę bo wiosna zbliża się dużymi krokami i czas zacząć działać. Licze się z tym ,że popełnie błędy w pierwszym roku ale chciałabym je przynajmniej zminimalizowć .
Dziękuję wszystkim za cenne rady które do tej pory wyczytałam i mam nadzieję wiedzę na forum zdobywać dalej , czapka z głowy przed forumowicz wiedza nieprzeciętna i anielska cierpliwości do laików takich jak ja .

Pozdrawiam ,Beata
tencia pisze:Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?
Nie. Gotowe podłoże ma być dane w rządek zamiast obornika i przykryte ziemią. Jeśli warunki są ku temu ,to rządki wyredlone
betty68
Jak na grunt III klasy to stanowczo za dużo tego dobrego.
Jak każda mężatkalojka 63 pisze:mam sentyment do mojego kawałka

-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Ale od 5 lat jest tam trawnik i ziemia pewnie wyjałowiona pod nim a skrzynki 30 cm muszę czymś wypełnić . W skrzynkach wymyśliłam uprawę warzyw aby woda deszczowa szybciej odpływała . Nie wiem tylko dalej jak przygotować podłoże w skrzynkach pod truskawki.
Chyba naprawdę już fiksuje
Chyba naprawdę już fiksuje

Pozdrawiam ,Beata