Mrozy mieliśmy do -22 tej zimy, więc to chyba nie jest kwestia regionu?
Mnie też przed kilku laty nie udało się przezimować ROZMARYNU w ogrodzie , mimo okrycia...Dlatego w kolejnej próbie zrobiłam inaczej : w moim ziołowym ogródku mam ROZMARYN już od kilku lat. Rozrósł się pięknie z niewielkiej sadzonki. Sezon spędza na dworze , na słoneczku, ale przed nastaniem mrozów zabieram go do garażu , na okno- tam ma chłodno i dość jasno, ale nie przemarza. Wiosną przycinam lekko końcówki i 1 x zasilam nawozem wieloskładnikowym.Yoannak pisze:Agnieszka_,
u kogoś z Forumków, na zdjęciu, widziałam bardzo duży krzak rozmarynu, pamiętam, że napisał, że u niego zimuje ale ma go już kilka ładnych lat. Teraz nie mogę znaleźć tego wątku, a chciałabym spróbować go przezimować, nie wiem tylko czy są jakieś odmiany rozmarynu.
Kasiu, a może nasionka przykryłaś za mocno. Ja sieję rośliny na rozsadę każdej wiosny pod folią, przeważnie w ogórkach, bo tam początkowo mam dużo miejsca. Nasiona tylko lekko wgniatam w ziemię, i pilnuję, żeby miały wilgoć, zraszam, aby nie wypłukać i kiełkują naprawdę szybko! Przesadzam, jak miną przymrozki, pod koniec maja, na miejsce stałe, po dwie, a nawet trzy roślinki razem, podlewam i i czekam aż podrosną.. A później tylko ścinam i ścinamkasia1s2 pisze:Jutro mam w planie sianie majeranku. Co roku mam problemy ze wschodami, w ubiegłym roku siałam 3 razy i udało mi się wychodować, aż 3 roślinki, które po wsadzeniu na działkę, po paru dniach mąż mi wyrwał bo myślał, że to zielsko