Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena patagońska
Wcześniej nasionka były w lodówce, ale z braku miejsca na parapetach poszła do ogrodu...mam nadzieje, że wzejdzie
Pozdrawiam- Marzena
aria Wg mojego doświadczenia, wschody werbeny patagońskiej zaczynają się po ok. półtora miesiąca od wysiewu. Wcześniej mogą się zdarzyć pojedyncze siewki ale nasionka tego gatunku generalnie długo się zbierają do kiełkowania.
Dzięki fogrod, cieszę się bo może moja pojedyncza siewka zwiastuje las.
Fagrod, w takim razie muszę uzbroić się w cierpliwość. Dzięki.
IwonaJ u mnie tak było
aria pamiętaj, że młode roślinki nieco przypominają pokrzywę. Niektórzy tak pozbyli się swoich werben
aria pamiętaj, że młode roślinki nieco przypominają pokrzywę. Niektórzy tak pozbyli się swoich werben

- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Dobrze, że przeczytałam o tej "pokrzywie" bo już nie raz wypieliłam to co nie trzeba....
Pozdrawiam- Marzena
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też. Posiałam jesienią i czekam na wiosenne wschody. Dobrze wiedzieć, że wyglądają jak małe pokrzyweczki
Zastanawiam się czy nasiona werbeny mają długą żywotność, bo zostało mi trochę nasion podarowanych od forumka. Może zostawić je do jesieni i posiać do ziemi?
Nie widzę powodu żeby miały stracić żywotność przy prawidłowym przechowywaniu. Przy czym, jeśli masz mało tych nasion bezpieczniej będzie wsiać jesienią do pojemnika zimowanego na dworze i wnieść do domu w marcu żeby je podpędzić. Tym sposobem nie tylko nie zaginą ale i szybciej zakwitną. Z resztą, prawdopodobnie dochowasz się tegorocznych nasion gdy werbeny z obecnego siewu je zawiążą.
Zostawię je do jesieni tak na wszelki wypadek. Liczę na to, że te posiane teraz wiosną się same rozsieją.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Ja swoje nasiona (kupione na allegro) przechowywałam póltora roku w woreczku strunowym w lodówce i wschodziły bardzo dobrze.
pozdrawiam Joasia
Po długich oczekiwaniach wyszły kolejne siewki werbeny patagońskiej.
Bardzo podoba mi się werbena patagońska, niestety teraz chyba już za późno na zakup nasionek, ich stratyfikację - choć patrząc za okno może nie jest tak źle ;).
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Moje werbeny te większe mają jakieś 4 cm, czy wsadzić je już do ziemi, czy przepikować w małych doniczek?