Liliowce Stefana Franczak

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce Stefana Franczak

Post »

Szkółka p.Byczyńskiego sprzedaje odmiany Franczaka i to praktycznie wszystkie.

Ale bardzo intryguje mnie jak taki DG identyfikuje prawidłowość odmian np.Franczaka, skoro my Polacy mamy z tym problemy, a zdjęć w sieci do porównania jest bardzo mało lub nie ma wcale.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieżko, nie wiem jak to robi DG. Podobno mają swoich ekspertów powiązanych z AHS. Jak do tej pory na kilkadziesiąt zdjęć różnych odmian liliowców zakwestionowano mi tylko zdjęcie liliowca Black Cat. Fakt, że wysyłam tylko zdjęcia liliowców, których prawdziwości odmiany jestem pewna (jeżeli w liliowcach można być pewnym). Mam propozycję: skoro masz tak dużo odmian liliowców brata Stefana Franczaka to załóż konto w DG (do niczego to nie zobowiązuje) i zamieść tam zdjęcia polskich liliowców. Ja m.in. dlatego tam założyłam konto. Może w ten sposób choć odrobinkę przyczynię się do spopularyzowania pięknych polskich odmian. W portalu DG jest bardzo mało zdjęć odmian brata Franczaka (właściwie tylko moje) i innych polskich hodowców. Zamieszczają tam tylko zdjęcia liliowców, które są zarejestrowane w AHS. Próbowałam zamieścić zdjęcia odmian zarejestrowanych w Europie ale tych nie uznają.
I jeszcze ciekawostka z DG - na pierwszym miejscu popularności odmian liliowców jest polska Stella d'Oro Jasińskiego.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kleksiku kochany, na początek małe sprostowanie- Stella De Oro nie jest polską odmianą i nie jest na pewno odmianą Jasińskiego. Stella jest starą odmianą, uzyskaną przez Waltera Jabłońskiego w 1975r.
Mam dużo odmian liliowców Franczaka, ale ich nie zamieszczę w żadnym ważniejszym portalu, bo mam wątpliwości, co do ich prawidłowego oznaczenia. Mnie się nie zgadzają opisy AHS z tym, co u nas można zakupić, pod określonymi nazwami, o czym w tym wątku wielokrotnie dyskutowaliśmy.

Co do odmiany Black Cat, to się z nimi absolutnie zgadzam, bo pod tą nazwą sprzedaje się u nas coś zupełnie innego, a prawdziwy Black Cat wygląda zupełnie inaczej.
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Śnieżko, a ja jestem fanem Twojej wiedzy i profesjonalizmu.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję bardzo za miłe słowa i takie bezgraniczne zaufanie do mojej wiedzy ;:196 , ale nie czuję się wielkim ekspertem, ani znawcą w temacie liliowców. :oops: Po prostu korzystam pewnie z większej ilości żródeł, stąd i obszerniejsze są moje informacje.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p

Post »

Witaj Śnieżko, masz oczywiście rację dot. Stelli. Mnie się pomyliły nazwiska a co do narodowości to w jakimś poważnym, specjalistycznym artykule było napisane, że to polskie i tak to sobie zakodowałam w pamięci i później nie sprawdzałam. Dzięki za zwrócenie uwagi.
A jeżeli chodzi o DG to jednak szkoda, że nie chcesz tam pokazać swoich pięknych polskich liliowców, przecież nie musisz wszystkich.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kleksiku.
My amatorzy i miłośnicy liliowców możemy się mylić w pewnych kwestiach, bo też i nie dysponujemy niezgłębionymi pokładami wiedzy w tym zakresie, natomiast autorzy poważnego, specjalistycznego artykułu nie mają takiego prawa, bo wtedy to podważa ich autorytet.

Moje polskie liliowce można pooglądać na początku tego tematu, a pokazywać na międzynarodowym forum, nie ma co , bo takich na 100% pewnych jest niewiele. Mając takie wątpliwości wolałabym nikogo nie wprowadzać w błąd. Jeśli będę miała 100% pewności, co do prawidłowości odmian, wtedy chętnie udostępnie ich wizerunki na zagranicznych portalach. Zresztą na pewno byłoby wskazane, żeby odmiany polskich hodowców były wizualnie znane szerokiemu gronu miłośników tych bylin.
Kiedyś nawet rozmawiałam z bardziej kompetentnymi osobami w kwestii identyfikacji odmian Franczaka i okazało się, że jedynym wiarygodnym sposobem jest porównanie materiału genetycznego dziecka i rodziców. Wówczas byłaby pewność, ale jest to bardzo drogie i na razie nie ma zainteresowania tą tematyką.

A to zdjęcie jednej z prawdopodobnych odmian Franczaka -'Justyna Korcz'.

Obrazek
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Kontakt:

Post »

Kleksik pisze:"Mój przecudny Maksymilian Kolbe" - tak zatytułowała zdjęcie Orszulka. Zdjęcie nie przedstawia MK. Prawdziwy MK na moim zdjęciu.
Myślałam, że jak kupiony od p.Sobolewskiego to nie może być mowy o pomyłce.
A jednak...
A mój, który mam podpisany 'Jan Kiepura' to zapewne 'Blanka' jak dobrze widzę
Obrazek
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z odmianami Franczaka tak już niestety jest- bez względu na źródło zakupu- nigdy nie ma się pewności, co się właściwie kupiło. Ja mam po kilka egzemplarzy odmian o takiej samej nazwie, a innym wyglądzie. Zawsze mam nadzieję, że któryś egzemplarz okaże się właściwy.

Urszulko, ten na Twoim zdjęciu raczej nie jest JK, bardziej wygląda jak Blanka, ale czy to, co znane jest nam jako Blanka, jest prawdziwą Blanką? Trzeba poobserwować inne jej cechy.

Osobną kwestią jest rozróżnianie kolorów i określanie barwy kwiatów. To co dla jednego jest brązowo-czerwonym, dla innego będzie wiśniowym albo czarno czerwonym i bądź tu człowieku mądry, co autor miał na myśli, podając opis barwy kwiatu do opisu w AHS? :D
Waldemar S
200p
200p
Od: 15 paź 2008, o 10:12
Kontakt:

Post »

Orszulka pisze: Myślałam, że jak kupiony od p.Sobolewskiego to nie może być mowy o pomyłce.
A jednak...
Jeżeli nastąpiła pomyłka odmianowa to przepraszam ale raczej więcej sprzedawałem sadzonek
odm.Mieszko.
Mam orginalny opis odm.Maksymilian Kolbe który brat Stefan Franczak
zamieścił w numerze 11 z 1983 roku miesięcznika Ogrodnictwo cyt:
kwiat średnicy 16 cm,w kolorze aksamitno czerwonym,dno kielicha żółte przechodzące
w zieleń.Płatki grube,szerokie,lekko odchylone,z piękną falbanką i mocną substancją której nie niszczy
deszcz i nie zmienia nasłonecznienie.Łodyga kwiatowa gruba,76 cm.wysoka o licznych rozgałęzieniach.
Kwitnienie rozpoczyna się w końcu lipca i trwa bardzo długo.

Ten autorski opis jest bardzo ogólnikowy i trzeba sobie wytłumaczyć co miał na myśli autor
pisząc "w kolorze aksamitno czerwonym" Płatków ta odmiana też nie ma szerokich i falbanka jest delikatna.
Odchylają się do tyłu tylko sepale.
Autor swój opis trochę wyolbrzymił.
Tak wygląda moje zdjęcie odm.Maksymilian Kolbe:
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p

Post »

Witam po przerwie :wit
Śnieżko, obiecałam że jak zakwitnie Warszawska Nike to ją pokażę. Mimo, że sadzonka była niewielka to jednak kwitła. Próbowałam się też skontaktować z p. Woźniakiem ale nie dostałam ani potwierdzenia odebrania wiadomości ani odpowiedzi. Możliwe, że poczta nie doszła chociaż nie dostałam zwrotnie takiej informacji. Spróbuję zamieścić zdjęcia zrobione w różnych warunkach. Wszystkie są bez jakiegokolwiek retuszu poza formatowaniem.
Obrazek,

Obrazek

Obrazek.

I jeszcze powrót do liliowca Maksymilian Kolbe, (przy okazji bright red znaczy jaskrawo czerwony a nie jasno czerwony), mam go już jakiś czas a w tym roku miał jeden kwiat dziwnie pomarszczony. Na zdjęciu jeszcze nie w pełni rozwinięty.

Obrazek

Zakwitła mi też pierwszy raz Marzanna kupiona w Sadzawce. Myślę, że to jednak całkiem inny liliowiec mimo, że zgadza się ze zdjęciem sklepu
Obrazek

Później jeszcze zamieszczę inne zdjęcia teoretycznie brata Stefana Franczaka.
Pozdrawiam serdecznie forumowiczów.
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kleksiku Drogi. Dzięki za pamięć i zdjęcia ,Warszawska Nike'. Kompletnie nie mam pojęcia o tej odmianie. Może jednak z P. Wożniakiem lepiej kontaktować się tradycyjnie- telefon, list?

Im dłużej zajmuję się liliowcami Franczaka, tym bardziej czuję się zagubiona i na 200% mogę śmiało napisać, ...,, wiem, że nic nie wiem''...

Wg opisów w AHS , to mało co się zgadza. Obawiam się, że już nigdy nikt nie dojdzie do tego, które odmiany są które. Ponadto znam jeszcze nazwy kilku innych odmian, podobno Franczaka, ale nie ma do nich opisów, bo nie były zarejestrowane. Figurują w spisie Kolekcji Wojsławickiej i tylko tam można zobaczyć ewentualny oryginał. Może ktoś był na ostatnim spotkaniu Liliowcomaniaków w Wojsławicach i robił fotki odmianom Franczaka? Może zechce nam je tu udostępnić?

Jeśli chodzi o odmianę ,Maksymilian Kolbe', to jednak skłaniałabym się bardziej do wersji Kleksika, ze względu na termin kwitnienia, bo u mnie takie coś zakwitło w tym roku, dokładnie 29 lipca, czyli zgadzałoby się z opisem Franczaka, że późno kwitnie, pod koniec lipca.
To co mam od Waldka, jako M.K. zakwitło u mnie zaraz na początku sezonu, więc zdecydowanie dużo za wcześnie.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p

Post »

Witaj Śnieżko,
Mam dostęp do bardzo bogatej kolekcji zdjęć z Wojsławic ale... zdjęcia były robione niezbyt dobrym aparatem więc do porównania moim zdaniem nie bardzo się nadają. Jeżeli jednak jesteś zainteresowana to daj znać.
Inne liliowce może to te właściwe?:

Zagłoba, z Sadzawki. rośnie silnie, jest wysoki ma ok. 1,2 metra. Mnie on się bardzo podoba.
Obrazek

Kinga od p. Jasińskiego
Obrazek

Chopin, piękny mocny złotożółty kolor. Od p. Woźniaka
Obrazek,

Magdalena od p. Bilskich
Obrazek

Mewa od p. Bilskich - zdjęcie zrobione wieczorem ok. 19-ej więc kolorek jest troszkę ciemniejszy
Obrazek

Westerplatte z Sadzawki
Obrazek

Kardynał Wyszyński z Sadzawki
Obrazek

Oprócz tych liliowców mam jeszcze Blankę, Jana Pawła, Halinę, Borynę, Jana Kiepurę, Maksymiliana Kolbe, które kwitły oraz Zuzannę i Stanisława jeszcze nie kwitły
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Kontakt:

Post »

Dziś zakwitł mi liliowiec 'Boryna'
Obrazek

Moja 'Karolina Kózka' była kupowana razem z 'Bogumiłem' u brata Franczaka na Racławickiej
Obrazek

Obrazek

'Westerplatte'
Obrazek

Tego mam jako 'Jan Paweł'
Obrazek

Tego jako 'Magdalena', ale po Waszych zdjęciach widzę, że on bardziej przypomina 'Chopina'. Proszę o komentarz
Obrazek

Jako 'Blanka'
Obrazek

Jako 'Ewa'
Obrazek

Jako 'Mieszko'
Obrazek

Mam jeszcze liliowca 'Agata', ale nie kwitł.
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za nowe zdjęcia różnych odmian. Jak już wcześniej pisałam, mam wiele odmian o tych samych nazwach , lecz różnym wyglądzie, od wielu różnych osób. Widzę, że w większości pokrywają się Wasze zdjęcia z moimi. Mam jednak wątpliwości do Jana Pawła II- też mam takiego, ale opis środka się nie zgadza. Nie zgadza mi się też Westerplatte- bo mam taki sam jak Wasze. Nie jestem też przekonana do Magdaleny i Mewy od Bliskich - też je mam oraz do Urszulkowej Magdaleny. Wg mnie to Dorota- w opisach AHS jest podana jako żółta, ale już u Franczaka w ofercie figuruje jako czerwona. Jeśli autor sam mylił swoje odmiany, to jak my właściwie mamy dojść, co jest co?

Kleksiku zdjęcia Franczaków z Wojsławic jak najbardziej pożądane- może nie są takie złe i da się coś ustalić? Bardzo interesują mnie zdjęcia tych odmian, których nie ma w spisie AHS, czyli:Alicja, Anna Karolina- ta podobno jest w OB w Lublinie- więc może ktoś z tych okolic mógłby podrzucić fotkę? Inne odmiany to: Cichociemny, Edmund Bojanowski, Gabriela, Kopernik, Litwa, Sonia, Wanda Rutkiewicz, Wesoły Poranek, Wiktoria.

Ponadto mile widziane byłyby zdjęcia zarejestrowanych odmian , następujących: Dewajtis, Grażyna, Katarzyna, Piast, Symeon, Syrena, Telimena, Warta, Tekla , no i nasza nieszczęsna Marzanna, moja też wygląda jak ta tu pokazywana.

Natomiast ja mam inną Kingę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”