Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3

Post »

Jeśli łuski są tylko miękkie to zostaw je w spokoju. Usuń chore korzenie i posadź z powrotem płytko do ziemi. Bardzo często się zdarza, że cebula marszczy się i robi miękkawa. Wysila się na kwitnienie i tak się dzieje, tym bardziej jak piszesz, że wysiliła się na kolejny pęd. Po kwitnieniu wypuści liście, nabierze sił i zrobi się z powrotem twarda i jędrna ;:108 (zakładając, że jest zdrowa).
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Oczyściłam,zasypałam i czekam co będzie.Dziękuję.
Kupiłam przy okazji,ale ale to nie znaczy że bez żalu się z nim w razie straty pożegnam.
Bardzo mi się podoba i gdyby nie brak miejsca na nowe rośliny może skusiłabym się na cebule z lepszego źródła.
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Otworzył się kolejny. Exposure
Obrazek

Splash w słońcu! ;:oj ;:oj ;:oj
Obrazek

Zestaw z jednej doniczki
Obrazek

I cały parapet
Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Czy hipeastrum może zakwitnąć, gdy już posiada liście? Mam takiego stwora kwitnącego i po zdjęciach poznaję, że to ta paskuda. Zawsze kojarzyło mi się, że hipeastrum kwitnie jak najprędzej po wsadzeniu.
pysiaczeka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lis 2012, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

monstera123 pisze:Otworzył się kolejny. Exposure
Obrazek

Splash w słońcu! ;:oj ;:oj ;:oj
Obrazek

Zestaw z jednej doniczki
Obrazek

I cały parapet
Obrazek
Piękne dech mi zaparło z wrażenia :D
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Monika
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Czy ktoś z Was ma odmianę Santa cruz i kwitła? Możecie pokazać fotki? Kurcze na stronie sklepu wygląda zupełnie inaczej niż to co pąk zapowiada. :?
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

A wsadzał ktoś na lato amarylisa do gruntu ? ( nie doniczkę do gruntu tylko bezpośrednio cebulę do ogrodu ) ? :D
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

takie mam dość nieczasowe pytanie, moje hipki zaczęły rosnąć w październiku i z kilkunastu w donicy zakwitło 2 a teraz chyba chcą iść spać... Jest to możliwe? Dać im odpocząć?
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

I kolejne...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kuchenne hipki ustawiły się jak trzeba :lol: :lol: :lol:
Obrazek

-- 17 mar 2013, o 08:30 --

Neneska ja bym ich nie usypiała. To, że żółkną im zapewne liście, to kwestia czasu w jakim je wypuściły. Za krótki dzień jeszcze, żeby odpowiednio się posilić. Starałabym się dać im miejsce gdzie miały by więcej światła i pobudzić do wzrostu. Oczywiście może się tak zdarzyć, że zrzucą liście i jednak będą robiły odpoczynek, nie wypuszczą nowego szczypioru ale nie wyciągałabym ich z donicy. Ograniczyłabym wtedy podlewanie i obserwowała.
x-N-a
---

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Generalnie ja swoich nigdy nie usypiałam bo nie chciały tego. Jak pisałam to starutka jakaś odmiana. Po prostu wywalałam na lato na balkon i same się deszczem podlewały i dostawały papu w płynie a jesienią kwitły. Od 3 lat jednak z tym kwitnięciem jest zasadniczy problem. Nie wiem czy może większość cebul jest za młoda czy jak? Mam tego chyba 19 w jednej donicy. Mają ciasno ale ponoć Hipek ciasno mieć musi aby kwitł. W tym roku z nimi zrobię porządek. Chętnie bym porozdawała trochę tych cebul no ale nie mam fotek i nikt mi w ciemno tego nie weźmie :D

a druga kwestia to to, że biedronkowe dwa mają już pękniete pąki i lada chwila zakwitną a jeden jaki przywiozłam taki jest i nawet nie drgnął mimo dwóch pędów. Exotic Striped mi jakoś śpi a taki miał być piękny :(
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

GeorgeLucas pisze:A wsadzał ktoś na lato amarylisa do gruntu ? ( nie doniczkę do gruntu tylko bezpośrednio cebulę do ogrodu ) ? :D
Halo, ktoś mi może odpowie? :wit
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

GeorgeLucas pisze:
GeorgeLucas pisze:A wsadzał ktoś na lato amarylisa do gruntu ? ( nie doniczkę do gruntu tylko bezpośrednio cebulę do ogrodu ) ? :D
Halo, ktoś mi może odpowie? :wit
Tak, po przymrozkach szły na grunt. Spokojnie przyrastały do początku września. Problem był jesienia, bo zamiast zasychać intensywnie rosły dzięki jesiennym deszczom, a w połowie września u nas już przymrozki i trzeba je kopać. Nieraz kopaliśmy z pięknymi zielonymi liśćmi.
No i najgorsze to pobzyga przylatująca od sąsiadów (jak ktoś uprawia cebule jadalne to jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia pobzygi), która wcinała cebule niszcząc je całkowicie :( . Trzeba pilnować i podlewać chemią.
Małgorzata i Krzysztof
x-N-a
---

Post »

e... one wytrzymałe są ;)
U mnie zgarnęłam je z balkonu na koniec października... Ciut mnie zaskoczyły bo pewnej nocy był mróz - tak ze 6 stopni. Zostawiłam na balkonie aby odtajały i żyją
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

Nenesa pisze:e... one wytrzymałe są ;)
U mnie zgarnęłam je z balkonu na koniec października... Ciut mnie zaskoczyły bo pewnej nocy był mróz - tak ze 6 stopni. Zostawiłam na balkonie aby odtajały i żyją
No tak na balkonie to i do grudnia mogą stać, tam znacznie cieple niż w gruncie otwartym (ciepło wypromieniowane przez ściany i nieszczelności).

Obecnie kwitną:
'Piccote' - zawsze zachwycamy się tą odmianą, taka arystokratka :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Alfresco'
Obrazek

Obrazek

'Monaco' ?
Obrazek

'Lemon Star' - w słoneczku mniej żółtawa
Obrazek

Obrazek

'Queen of Night' - kwitnie 3 pęd (dziś zapylony pyłkiem 'Alfresco' - może coś z tego będzie)
Obrazek

Obrazek

NN - jakiś koliberek
Obrazek

a to miał być 'Flaming Exotic' a jest 'Blossom Exotic'
Obrazek

i biedronkowy
Obrazek
Małgorzata i Krzysztof
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Falkenburg chyba Blossom peackok miało być :wit
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”