Ibrakadabra i zielone pokoje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i zielone pokoje

Post »

Zastanawiałam się, co mogłabym Wam zaprezentować, żeby podnieść Wasze nosy, pospuszczane w dół z powodu pogody i ...znalazłam.
Zapraszam miłośników angielskich ogrodów i głosicieli teorii, że Anglicy są narodem ogrodników. Przyznaję, zdjęcia są tendencyjne, bo dużo lepsze widoki w UK widziałam, piękne ogrody takoż.
Niemniej znacząca większość mieszkańców angielskich miast i miasteczek ma właśnie takie widoki ;:oj.

Miejski deptak.

Obrazek

Stragan ze świątecznymi wiankami ( sztucznymi :!: ).

Obrazek

Przedogródek ( dość typowy :!: )

Obrazek

Inny ogródek, też dość typowy.

Obrazek

Ten nietypowy, bo udekorowany świątecznie ;:306.

Obrazek

No i widok na ogródki właściwe, ale czy to na pewno widok na ogródki :?:

Obrazek

No, powiedzcie sami, czy nie można poczuć przypływu uczuć patriotycznych :?: Jak babcię kocham, stanowczo wolę polskie obrazki, nawet w najbrzydszej porze roku ;:306.

Pozdrawiam patriotycznie - Jagoda
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagodo ...moje róże rosną w donicach prawie 50 litrowych , największych , jakie udało mi się kupić . Ciężkie są , to fakt , ale od czego mam synów ? ...wnoszą - bez szemrania - na wiosnę ...i na zimę . Oprócz tych róż -Rosarium , N/N i żółto pomarańczowa Rumba - mam jeszcze spore oleandry , lantany ,daturę , agapanty ( cztery odmiany ) , fuksje , psiankę Rantonetta i wiele innych doniczkowców ...więc jest co wnosić .
Pozdrawiam serdecznie - aczkolwiek śnieżnie ...prawie z Zakopanego ... :wit

Bleee ...ogródki wyglądają - tym bardziej , że między domami mieszkalnymi ....niczym klatki dla wychowu świń , królików , kur ...etc...jakby ogródki działkowe ...ale w Polsce są ładniejsze . Zwłaszcza te niebosiężne płoty - ani to estetyczne - anio ozdobne ...jedynie odgradzające od wzroku sąsiada ...bo wtedy można mieć mydło i powidło ...
Jagodo ...nasze dziewczyny ...Aga ze Szkocji , Madzia z Włoch ...mają naprawdę piękne ogrody ...ale to są Polki i mają wyczucie smaku .
W życiu nie zamieszkała bym w Anglii ...tym bardziej , że pogoda , jak dla mnie jest nie do przyjęcia ...mgły , deszcze ....brrrr.
Polska jest jedyna , nawet z zimą ...jak teraz ...
Z pozdrowieniami patriotycznymi ...Iga .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jak widać brzydkie widoki na ogródki można znaleźć wszędzie , nawet w UK. :lol:
I pomyśleć, że Ci tam ludzie marnują taki wspaniały dla roślin klimat. :roll:
A przecież tam już w połowie marca widziałam na skwerach w Glasgow kwitnące łany żonkili.
A może tam , w tych ogródkach to nie Anglicy mieszkają?
:wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Eeee, Jaguś, na pewno nie w całej Anglii są takie ogródki. Że tez na takie musiałaś trafić :roll: :wink:

O moich kotach nic nie pisałam, bo jeszcze całkiem sie nie pozbierałam. 5 udało sie wyleczyć, ale dwa niestety nie dały rady chorobie ... Gabrylek i Lulu odeszły od nas na zawsze :(
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jaga, Nevada rewelacyjna. Jak inne wielkie, które skradły mi ;:167
Przyznam się do czegoś :oops: , nie przepadam za rabatówkami ;:185
Niektóre tylko potrafiły mnie zachwycić. Natomiast dzikie, parkowe, historyczne czy angielskie-uwielbiam.
Nie przeszkadza mi nawet, że niektóre kwitną tylko raz.

Może to mieszkańcy Wysp nie z gatunku gleboryjców ;:170
Widoki mało optymistyczne ;:219 .

Pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Padło imię AgaNet. Pamiętam jak zaczynała urządzać swój ogródek w Szkocji, był właśnie taki płot jak na ostatnim zdjęciu i ...nic poza tym. Teraz ma ślicznie, ale tylko ona wie ile pracy to kosztowało. Może nie wszystkim chce się chcieć?
Jagi, kupiłam floksa, bardzo podobny do twojego różowego z ciemniejszym oczkiem, który rośnie przy wodzie, nazywa się Bright Eyes.
Lisico, nie znikaj!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten piękny piątkowy wieczór przysypany świeżutkim śnieżkiem ;:oj.

Jagódko, właśnie tych młodych ludzi do pomocy w taszczeniu donic najbardziej mi brak. Ależ Ty masz tych "tarasowców"! Ja mam 3 donice z agapantami, w tym jedną wielką i jedną dużą z oleandrem.
Ja też Anglii, jako całości, nie lubię, choć są miejsca przepiękne, choćby Cambridge. Anglicy mają niesamowite możliwości: łagodny dla roślin klimat i wspaniałe zaopatrzenie ogrodnicze. Ogródki małe, więc łatwo do urządzenia. Ale większość ludzi żyje furą, komórą, pubem i pilotem.
Ogródki naszych forumowiczów za granicą śledzę z uwagą i uznaniem.

Krysiu, no właśnie zaskakujące dla mnie jest to, że to w UK jest tyle brzydoty i to u Anglików. Przestrzeń publiczna i zieleń miejska, to całkiem co innego. Jest piękna i zadbana. Pewnej wiosny widziałam otoczenie lotniska Stansted w kwitnących żonkilach. Nawiasem mówiąc, hrabstwo Norfolk, w którym bywam, jest cebulowych zagłębiem z całymi polami narcyzów i żonkili. To jest faktycznie fantastyczny widok. Ale te prywatne ogródki ;:219. Nie mówię, że wszystkie, ale chyba większość.

Izuniu, zdjęcia wybrałam tendencyjnie. Widziałam też miejsca piękne i bardzo piękne. Ale miejska większość, to właśnie takie.
Jakie smutne wieści o kotach ;:145. Ale reszta w porządku :?:

Justynko, mały ogród i miłość do wielkich róż, no, no ;:224. Ja te dzikie lubię najmniej, choć też mam. A tak naprawdę, lubię wszystkie ;:215.
Sama byłam zdumiona ilością i stanem zaniedbania posesji w UK. Talent lub chęci mają widocznie nieliczni ;:209.

Megi, no właśnie, chyba im się nie chce. Ale worki ze śmieciami stoją miesiącami. Latem jest oczywiście ładniej, ale to nie zmienia postaci rzeczy, ani mojego zdania o Anglikach. Myślę, że u Niemców jest inaczej. Ty to wiesz najlepiej.

Pozdrawiam serdecznie. Następny odcinek o czymś ciepłym, pięknym i miłym - Jagoda
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór Państwu :!:
Postanowiłam ten dzień zakończyć czymś miłym. Stworzeniami, od których można się uczyć radości życia, zadowolenia z każdych, absolutnie każdych okoliczności przyrody, miłych zachowań, umiejętności rozciągania kręgosłupa, żeby nie bolał, uciechy z każdego darowanego kąska, no i niepohamowanej radości z każdego nadchodzącego dnia.

Ibrakadabra.

Obrazek

Szuwarek.

Obrazek

Wicek.

Obrazek

Ibrakadabra.

Obrazek

Szuwarek.

Obrazek

Wicek.

Obrazek

I tak można bez końca...
Kociego ciepełka życzy Jagoda
.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tak sobie pomyślałam...o czymś ciepłym i miłym...to mogły byc tylko ONE :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jaguś :wink: może i Ibrakadabra jest najpiękniejsza, ale Szuwarek wkuwający wiedzę zawartą w książkach
Radziula znaną skądinąd metodą najbardziej mi przypadł do serca ;:oj
Dobrej nocki Ci życzę. :wit
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzień Dobry ;:3 ;:4
Oglądając zdjęcia z UK myślę że ja bym tam w tych "boksach" nie wyszła z mojej klaustrofobii ;:185
Stanowczo sprzeciwiam się :wink: NIE chcę tego rodzaju widoków oglądać w Jagny wątku ;:185
Koci seans yes okey ;:196
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ech...a mnie się marzy na starość wycieczka po słynnych angielskich ogrodach :wink: I po irlandzkich też... ale to zaskakujące, ze mając taką tradycję, wzorce i klimat ludziom się nie chce jej kultywować choćby i na małej przydomowej ogrodowej chusteczce :roll:

na koty nie patrzę, bo mam na nie nerwa od kiedy odkryły, że mamusia ma na parapecie rozsady i toczymy nieustającą wojnę podjazdową, kto kogo przechytrzy....z ubolewaniem stwierdzam, że koty są jednak sprytniejsze :evil:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Kotki wszystkie piękne i wszystkie niezbędne ;:173 Każdy to odrębny indywidualista, chodząca oryginalność I każdy zapełnia jakąś inną niszę potrzeb właściciela. Jeden do miziania, drugi do mruczenia, trzeci do psot, czwarty dla urody, itd.
Rozumiem Izę, że ma ich tak wiele, bo każdy jest inny i jedyny. Rozumiem też jej smutek gdy któryś odchodzi... Przepraszam Cię Jagi, że tak smętnie, ale odszedł po trzech tygodniach choroby nasz Sabinek i nie możemy się pozbierać. Dlatego to co czuje Iza jest mi tak bliskie i też nie potrafię na razie znaleźć pociechy, choć minęło już trochę czasu. Nie potrafiłam też o tym wcześniej napisać, bo nie umiałam się z tym pogodzić.
Wygłaskaj swoje futrzaki cieplutko i przytul do serca, dają nam tyle wsparcia, miłości i spokoju, zaspokajają tyle potrzeb i oczekiwań. Są jedną z piękniejszych kart naszego życia.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja mam zupełnie inne doświadczenia z pobytu w Anglii. Ich wypielęgnowane ogródeczki wspominam do dzisiaj. Chodziłam na spacery i często przystawałam na ulicy, żeby chłonąć tamtejsze urzekające widoki. Zaczerpnęłam wiele inspiracji i zawsze żałowałam, że nasz klimat nie pozwala przenieść do nas "żywcem" wzorców z tamtych okolic.
A więc Jagulko, nie przyjmuję do wiadomości innych widoków i nadal w pamięci pozostaną mi piękne scenerie, które dla mnie aż do dzisiaj są ideałem, do którego dążę.
Przypomina mi się przypowieść o słoniu i o niewidomych mędrcach, którzy na podstawie własnych doświadczeń opisywali to stworzenie, w zależności od tego, której jego części dotknęli.
Co ja się tu będę wymądrzać. Zresztą sama piszesz, że fotki dobrałaś tendencyjnie. Pewnie chciałaś nas tylko sprowokować i skłonić do bardziej przychylnego spojrzenia na to, co posiadamy. A że masz świetne poczucie humoru, to w pełni ci się to udało. Pozdrawiam weekendowo i życzę udanych spacerów, bo słońce dzisiaj i jutro ma być piękne.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Sobota, słońce świeci, z dachu leje się strumieniami, śnieg znika, dobrze jest ;:215 .

Ale żeby nie było mi za wesoło "pod czerwonym kapturkiem", to dostałam frustrującą informację z R.
Ponieważ zamówienie miało być zbiorowe, zapraszam do podjęcia decyzji udziałowców. Otóż Avalon, Martha i Souvenir du dr Jamain dostępne będą w donicach w maju. Reszta - teraz. Te donice i rozbicie zamówienia na dwie dostawy co najmniej podwaja koszty przesyłki i powoduje, że jestem zła. Zatem, co robimy :?:

A teraz odpowiadam:

Gajowa, jak Ty się uśmiechniesz, to wszystkie problemy wydają się nieważne ;:333.

Krysiu, Szuwarkowi muszę zmienić lekturę, bo Radziula zna chyba już na pamięć ;:306.

Basiu, zgoda. Nigdy więcej klaustrofobicznej angielskiej brzydoty. Od teraz samo ładne ;:306.
Najlepiej polskie. Jeśli pojadę do UK, to tylko wiosną lub latem. Za koty ;:167.

Pat, taka wycieczka byłaby na pewno wielkim przeżyciem. Te słynne ogrody są cudne, te mniej słynne też, miasteczka (np. Cambridge) mogą się śnić po nocach. Ale na gloryfikację jako całość UK nie zasługuje. Poziom niechlujstwa jakby w normie ;:219. Myślę, że tak jak wszędzie, władze miast mogłyby trochę presji na tych ... wywrzeć. Ale im pewnie nie zależy i tak się wszyscy do UK pchają.
Przez te Twoje opowieści o kocich wybrykach do dziś niczego nie zasiałam. Nie mam żadnego Akyszka, jak toto wyniosę tam, gdzie koty nie łażą - na bank zapomnę podlać. Jak nie wyniosę - będzie jak u Ciebie.

Maryś, sama mam w pamięci pożegnania z moimi zwierzętami, każde zostawiło ślad i boli do dziś. Ale mieć je trzeba w myśl zasady: kochasz - serce krwawi, nie kochasz - kamienieje.

A Wanda świetnie zrozumiała mój zamysł ;:215:
Cudze chwalicie (czasem bezkrytycznie i bezrefleksyjnie), swego nie doceniacie :!: Jestem pewna, że wiele ogrodów chociażby z naszego forum wzbudziłoby zachwyt angielskich ogrodników ;:oj.
Wandeczko, oczywiście, zachowaj w pamięci tylko najpiękniejsze obrazy, ale nie zapominaj o tych, którzy tam mieszkają i mają na codzień różne widoki...

Pozdrawiam bardzo słonecznie i idę myśleć, co zrobić z tymi różami - Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”