Gosia i róże
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gosia i róże
Widzisz Gosiu! Niestety prognozy się sprawdziły. Mam nadzieję, że za kilka dni zelżeje i wreszcie zacznie się wiosna.
Niestety w szklarence mam rugosy w donicach. Czy oby nie zmarzną?
Wszystko inne pod warstwą śniegu. Mam nadzieje, że to skuteczna ochrona.
Niestety w szklarence mam rugosy w donicach. Czy oby nie zmarzną?
Wszystko inne pod warstwą śniegu. Mam nadzieje, że to skuteczna ochrona.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam się pochwalić, że rano było -20, Justyna mnie przebiła
Do ogrodu nawet nie pójdę, póki te mrozy nie miną, zdążę się zmartwić podczas ocieplenia 

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Ocieplenie ma być od poniedziałku.
U nas na razie błękitne niebo, słońce świeci, śnieg razi w oczy, a na termometrze - 8 stopni.
Podawali że mrozy mają objąć zachód, u nas miało być -15 stopni tak jak w Suwałkach.
Większa część moich róż jest zasypana śniegiem ale trochę martwię się o pnące - nie osłaniałam ich.
Miłka - zawsze mogłaś wkopać doniczkę w ziemię albo zanieść ją do domu, mam nadzieję że Twoja szklarenka osłoni róże.
U nas na razie błękitne niebo, słońce świeci, śnieg razi w oczy, a na termometrze - 8 stopni.
Podawali że mrozy mają objąć zachód, u nas miało być -15 stopni tak jak w Suwałkach.
Większa część moich róż jest zasypana śniegiem ale trochę martwię się o pnące - nie osłaniałam ich.
Miłka - zawsze mogłaś wkopać doniczkę w ziemię albo zanieść ją do domu, mam nadzieję że Twoja szklarenka osłoni róże.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
U mnie tylko -10*.Nowo posadzone na noc mialy poza wloknina jeszcze folie.Acropolis ma sie dobrzeDeirde pisze:U nas w nocy była prawdziwa masakra - 18 stopni. Na szczęście była mgła która spowodowała sadź.
W tej chwili mamy -12 stopni.
Jestem ciekawa jak poradzą sobie róże - będę wypatrywać brązowych pędów i uszkodzeń na pędach - długich smug z pęknięciami bo tak wyglądają uszkodzone i zmarznięte pędy.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Matko o czym wy mówicie ?
U mnie tylko -4 w nocy i niecałe chyba 2 cm śniegu.
Wiosną wieje a kosy o 4 rano alarm taki robią, że spać się nie daje.

U mnie tylko -4 w nocy i niecałe chyba 2 cm śniegu.
Wiosną wieje a kosy o 4 rano alarm taki robią, że spać się nie daje.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Deirde
Alexia - dzięki za Acropolis, miniaturka na pewno sobie poradzi - obserwuj ją.
Grażynko - no tak zimno u mnie było i nie było chmur - to zwiększyło mróz. Na dziś też zapowiadają -18 stopni na noc, a u nas już wszystko płynie - śnieg się roztapia.
Grażynko - no tak zimno u mnie było i nie było chmur - to zwiększyło mróz. Na dziś też zapowiadają -18 stopni na noc, a u nas już wszystko płynie - śnieg się roztapia.
Gosiu aż trudno uwierzyć że w waszym rejonie taki mróz. U nas dzisiaj o 6 rano było -5 stopni i trochę poprószyło za dnia zobaczymy jak będzie ta noc. Jeszcze nie ściągałam okryć z róż.
- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Jejku, współczuję tego mrozu.
U mnie dziś nad ranem minus 11(Pomorze). Ponieważ u mnie zalega śnieg w części północnej działki ,obrzuciłam jeszcze róże śniegiem( kopczyki).Bo na kopczykach już był roztopiony...bałam się że ruszyły pod agro...lawendę tez śniegiem potraktowałam.
U mnie dziś nad ranem minus 11(Pomorze). Ponieważ u mnie zalega śnieg w części północnej działki ,obrzuciłam jeszcze róże śniegiem( kopczyki).Bo na kopczykach już był roztopiony...bałam się że ruszyły pod agro...lawendę tez śniegiem potraktowałam.
Sylwia
- Deirde
Na szczęście było tylko -12 stopni.
Dziś odebrałam paczkę z Filroses - z różami wszystko jest w porządku.
Dziś odebrałam paczkę z Filroses - z różami wszystko jest w porządku.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, czy będziesz już rozsyłała zamówienia po niedzieli?
- Deirde
Ewa - były bardzo dobrze zabezpieczone.
Monia - wysłałam PW.
U nas trochę pada śnieg.
Monia - wysłałam PW.
U nas trochę pada śnieg.
- Deirde
W ciągu 3 dni muszę wysłać zamówienie do Sipa, niestety muszę przyśpieszyć.
Jeśli ktoś chce się dołączyć to czekam na PW.
U nas nadal zimno, straszą nas że ta zima ma trwać na 2 kwietnia.
Jeśli ktoś chce się dołączyć to czekam na PW.
U nas nadal zimno, straszą nas że ta zima ma trwać na 2 kwietnia.
- Deirde
Och ta wiosna - nie tylko mnie ta pogoda zadziwia - Jantar jej też szuka bo przecież zimno w łapki.

Wyszliśmy na spacer, a tam tyle śniegu. Nie pamiętam by tak długo trwała zima. Posiałam niecierpki waleriana, teraz jestem na etapie pikowania. Na oknie też już rosną rośliny zakupione na alleg, jagodowiec niedługo zakwitnie, storczyk bletilla rozpoczął wegetację.
Dzisiejsze temperatury w nocy to -15 stopni, wczoraj było -12 stopni. Róże jeszcze się trzymają choć kiepsko widzę Evelinę, ponieważ jeszcze robimy zakupy w Rosen Dragen Park może ją dokupię.

Wyszliśmy na spacer, a tam tyle śniegu. Nie pamiętam by tak długo trwała zima. Posiałam niecierpki waleriana, teraz jestem na etapie pikowania. Na oknie też już rosną rośliny zakupione na alleg, jagodowiec niedługo zakwitnie, storczyk bletilla rozpoczął wegetację.
Dzisiejsze temperatury w nocy to -15 stopni, wczoraj było -12 stopni. Róże jeszcze się trzymają choć kiepsko widzę Evelinę, ponieważ jeszcze robimy zakupy w Rosen Dragen Park może ją dokupię.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, u Ciebie zima na całego!!
Dmuchaj, niech ten śnieg topnieje w końcu - czas sadzić róże do gruntu. Nie wiesz kiedy będzie u Ciebie paczucha z Rosen Darger? Jest szansa, że w tym tyg.?
Dmuchaj, niech ten śnieg topnieje w końcu - czas sadzić róże do gruntu. Nie wiesz kiedy będzie u Ciebie paczucha z Rosen Darger? Jest szansa, że w tym tyg.?