Puste miejsce
Puste miejsce
Witam,więc tak chcę w tym roku rozpocząć sadzenie drzewek,kwiatów, itp itd. Chciałbym zacząć od przodu mojego domu lecz tu pojawia się problem. Mam dach od domu lekko wysuniety i pod dachem jest strasznie sucho, sama sucha ziemia ( kurz),i chciałbym coś tam posadzić i tu kolejny problem ze nie wiem co. Obszar na którym znajduje sie to suche miejsce to około : szerokosc 1 metr, długość 10 metrów ( długosc domu). Czy jest moża jakas roślina,drzewko które nie potrzebuje zbyt duzo wody ( bez wody nie ma zycia) Proszę o pomoc.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Puste miejsce
Nie masz możliwości podlewania? napisz coś więcej... jakie stanowisko, konkretnie co to za gleba, itp.
Mam możliwość podlewania, myślałem nad tujami w doniczkach, a co do gleby to nie wiem co to za gleba, na tym obszarze po prostu nic nie rośnie. sam piach
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To może pomyśl o nawadnianiu tego kawałka wodą z rynny? Skieruj wodę z rynny do rury drenarskiej, np. fi 100 mm, wkopanej w ziemię pod daszkiem. Za każdym razem gdy spadnie deszcz będziesz miał podlewanie, woda rurą drenarską rozejdzie się na boki. Chyba, że przeszkodą jest piwnica, która może ulec zalaniu, lub inne, podobne sprawy. Rura drenarska, wzdłuż niej wkopane tuje i będzie super.
Dobry pomysł,! a co do piwnic to akurat nie mam wiec może sie udać. I tak jeszcze pomyślałem zeby ogrodzic trawe od tych tuji,kamieniami wdłuz domu, do tego jakies kamyszki lub kora i bd ładnie 

ps : a wiecie moze czy jest jakas roslina doniczkowo która nie potrzebuje zbyt duzo wody ?Trawka pisze:Dobry pomysł,! a co do piwnic to akurat nie mam wiec może sie udać. I tak jeszcze pomyślałem zeby ogrodzic trawe od tych tuji,kamieniami wdłuz domu, do tego jakies kamyszki lub kora i bd ładnie
Mozesz zastosować hydrożel, który akumuluje wodę.
Na takich miejsca też dobrze rosną rojniki.
Na takich miejsca też dobrze rosną rojniki.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Tak samo stwierdziłem, bd sadził Rojniki ;) I juz mam plan jak to zrobie
ale teraz poszukuje jakiegos piasku ozdobnego lub kamyszków