Areator jaki polecacie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Areator ręczny

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze tylko dopytam netto czy brutto ? :)

Co to jest "Ostrza: wahliwe (hartowana stal)" ? Głównie to sformułowanie wahliwe.
Czy do tego jest kosz ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Jeśli urządzenie jest za 150 zł to już sam koszt przesyłki za noże jest zastanawiający :)
Po takiej cenie to się kupuje jednorazówki lub sprżet do samodzielnej naprawy.
A w jakich okolicach jest ten gościu ... może ma inny ciekawy sprzęt.
Szukam namiaru na coś takiego u Niemców. Oni mają czasami fajny lekko popsuty sprzęt za niezłe pieniądze.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Trawka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2013, o 07:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jutro jadę do niego więc zobacze co i jak, miałem jechac ostatnio lecz wypadł mi pilny wyjazd :/
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

NOTO pisze:Dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze tylko dopytam netto czy brutto ? :)

Co to jest "Ostrza: wahliwe (hartowana stal)" ? Głównie to sformułowanie wahliwe.
Czy do tego jest kosz ?
cena brutto.
"Ostrza wahliwe" oznaczą w uproszczeniu to, że nie są one sztywno zamontowane do obrotowego wałka. U nas są 4 takie wałki ułożone na przemian [każdy o szerokości połowy wertykulatora] na których wiszą ostrza. W trakcie pracy [kiedy wałki się obracają] ostrza się "usztywniają" i doskonale nacinają darń. Jest to też dobre rozwiązanie w przypadku natrafienia na kamień. No i w razie awarii nie trzeba wymieniać całego wałka z ostrzami, można wymienić tylko wyrobione ostrza.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ogrod2000 pisze:(...) Aerację też można wykonać ręcznie, ale zamie to dużo czasu, ręczne aeratory kosztują nie więcej niż 400zł. Da się nimi w tydzień (2 godziny dziennie) przygotować trawnik do piaskowania w jakości nie gorszej niż profesjonalny sprzęt z napędem. Aerator można wynonac nawet samemu :)
Możesz podać przykład takiego ręcznego aeratora (model)?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Trawka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jeśli nie kupie elektrycznego to będe musiał kupić końcówke za 20 zł, bo na moj trawnik by to wystarczyło. Ale jutro sie zobaczy.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Mandragora pisze:
Możesz podać przykład takiego ręcznego aeratora (model)?
Zaglądnij na pierwszą stronę tego wątku.

Z mojej strony, mogę zaproponować możliwość zakupu takich aeratorów ręcznych.
Cena na dzień dzisiejszy nieznana, na pewno zdecydowanie poniżej 100EU, jak to mają
w zagranicznych sklepach wysyłkowych.
gosa_ka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2012, o 12:59

Post »

Witam , można kupić ręczny aerator w cenie 139 zł , w polskim sklepie internet.,wystarczy wpisać w google aerator yeoman ,sama kupiłam ,wygląda na dość solidny, ale jeszcze nie był w użyciu .Ma pięć rurek do nakłuwania , średnica rurek ponad 1 cm .Na all widziałam też podobne za 50 zł nie wiem , jaka jakość.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Bardzo jestem ciekaw jak się Tobie sprawdzi Yeoman. Droższe o których pisałem mają nieco inną konstrukcję i wymienne "rurki" do gliny, zagięte i z profilem otwartym. Do ziemi średnio twardej proste grubośienne i oczywiście mają kosz.

Obrazek
gosa_ka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2012, o 12:59

Post »

Fakt, kosz w tym urządzeniu ułatwiłby pracę , ale jak pytałam w ogrodniczych o aerator to pokazywali mi wertykulator ( i w domyśle pukali się w czoło ,wiadomo baba się nie zna ). Mam obecnie kilkanaście metrów trawnika do piaskowania , i jeden-dwa małe placki,gdzie trochę trawa przygniła -myślę , że dam radę . Aerator z all to chyba firmy Draper czy coś w tym stylu.

Ogród2000 - dzięki Twoim poradom miałam w zeszłym sezonie trawnik jak marzenie , stosując nawozy polecane kieszeń nie ucierpiała wiele, a efekt nieporównywalny .Po zimie wydaje się ,że jest w niezłej kondycji,chyba że teraźniejsza pogoda go złamie :) Pozdrowienia
Trawka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Idzie sie pomylić,areator jak i wertykulator :D
marcin_gryfow
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2013, o 20:45

Post »

Witam, kupiłem aerator firmy Draper, kosztował 72zł z wysyłką. Jest solidnie zespawany, ma dobre malowanie i tyle mogę napisać, ponieważ jeszcze go nie sprawdzałem w praktyce. Dla sprawnego majsterkowicza nie powinno być problemu z wykonaniem go samemu.
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29

aerator a trawa

Post »

witam mam trawnik powierzchni ok 500m, założony rok temu, na wiosnę zacząłem walczyć z grabiami aby wyczesać trawę po zimie z suchej ale poddałem sie i nabyłem areaor/wertykulator 1200W z koszem. Jeszcze go nie używałem i dlatego mam pytanie do Was co najpierw i jak żeby nie uszkodzić młodej trawki i jej nie zniszczyć. Dzięki
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Re: aerator a trawa

Post »

na pewno jest to aerator? Taki z rurkami? Zapewne klasyczny wertykulator, z nożami, albo tylko ze sprężynkami do zbierania filców (trudno to nazwać wertykulatorem). Jeżeli trawnik młody to zastanów się, czy wymaga teraz wertykulacji, tzn. ile jest filcu, na ile ubita gleba etc. Jeżeli już się mocno zakorzenił, to wertykulację można zrobić. Rzeczywista aeracja prawdopodobnie nie jest potrzebna.
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Re: aerator a trawa

Post »

To nie jest prawdziwy aerator tylko taki wertykulator. Ja takim nigdy nie robiłem ale ludzie nie polecają takich urządzeń na prąd. Po prostu silnik jest za słaby i trawę tak naprawdę kaleczy zamiast porządnie wyczesać.

Aerator robi dość spore i głębokie dziury w trawie do których potem wsypuje się piasek. Tym urządzeniem czego takiego nie zrobisz. Poprawna aeracja wygląda tak:
Obrazek
Wertykulator natomiast nacina lekko ziemię i wyczesuje filc z trawy.

Jak trawnik ma dopiero rok to zabieg wertykulacji jest lekko ryzykowny, trawa mogła się jeszcze nie ukorzenić wystarczająco.

Pozdrwiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”