Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
spoko spoko ,nie dadza rady 

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem
I przepraszam za nieobecność, mam usprawiedliwienie..
Co do miniaturek, to jak już gdzieś pisałam - ja moje miałam w mchu, aż do czasu, gdy wstawiłam je do szklarenki. Tam warunki okazały się idealne dla rozwoju pleśni.. Wycinanie - topsin - zasypywanie. I tak w kółko, aż się wkurzyłam i teraz siedzą w korze. Stwierdzam, że jest im w niej lepiej, bo jednak ich tak nie moczy non-stop. Co prawda jedna mini, ta philadelphio-podobna jest podatna na pleśń, a dokładniej jej wierzchnie korzonki. Znowu zauważyłam ten jasny nalot na nich grr.. No cóż, nic nie poradzę, będę musiała znów ciąć.
Także zależy to moim zdaniem od warunków, w jakich przypadło im żyć.. Lubię sphagnum, ale latem, o tak - wtedy jest to błogosławieństwem, albo w doniczkach mocno podziurkowanych, jak sitko - moja Klementynka tak żyje i ma się dobrze
actus wysyła Ci MM z Francji? O cholera, życzę mu powodzenia, bo faktycznie nasza poczta jest bezlitosna, ale wierzę w umiejętności pakownicze actus

Co do miniaturek, to jak już gdzieś pisałam - ja moje miałam w mchu, aż do czasu, gdy wstawiłam je do szklarenki. Tam warunki okazały się idealne dla rozwoju pleśni.. Wycinanie - topsin - zasypywanie. I tak w kółko, aż się wkurzyłam i teraz siedzą w korze. Stwierdzam, że jest im w niej lepiej, bo jednak ich tak nie moczy non-stop. Co prawda jedna mini, ta philadelphio-podobna jest podatna na pleśń, a dokładniej jej wierzchnie korzonki. Znowu zauważyłam ten jasny nalot na nich grr.. No cóż, nic nie poradzę, będę musiała znów ciąć.
Także zależy to moim zdaniem od warunków, w jakich przypadło im żyć.. Lubię sphagnum, ale latem, o tak - wtedy jest to błogosławieństwem, albo w doniczkach mocno podziurkowanych, jak sitko - moja Klementynka tak żyje i ma się dobrze

actus wysyła Ci MM z Francji? O cholera, życzę mu powodzenia, bo faktycznie nasza poczta jest bezlitosna, ale wierzę w umiejętności pakownicze actus

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no nareszcie jesteś 3velyna!
właśnie miałam dość duże dziurki porobione a mimo to z wierzchu zrobił się biały kłaczek :/ a ze teraz mnie nie będzie w domu ok. 2 tygodni to wolałam zmienić podłoże na korę z domieszką, bo inaczej mogłabym po tych dwóch tygodnia mieć problemy ze znalezieniem mini w tej pleśni
Chyba mam za chłodno i to to jest odpowiedź.. wyłożyłam teraz troszkę sphagnum na wierzch dużych falków, ale tylko 3, tym którym podłoże przesycha bardzo szybko.Taką kołderkę zrobiłam, zobaczymy jak się będzie zachowywać zarówno sphagnum jak i storczyk 
Tak Kasia mi wysyła MM z Francji, mam nadzieję, że będzie mieć silną wole przetrwania hehehe.. zwłaszcza, że pogoda się zepsuła

Tak Kasia mi wysyła MM z Francji, mam nadzieję, że będzie mieć silną wole przetrwania hehehe.. zwłaszcza, że pogoda się zepsuła

- Dufin
Jak mnie mój Narzeczony odwiedzi to poproszę aby mi telewizor przeniósł na szafkę wysoko i zwolni się cały stoliczek
a póki co trochę go zsunęłam i tam postawię pięknisie, bo tv i tak nie oglądam 

ach te kobity.... nowy storczyk i zaraz będą pokój tapetować na przywitanie 

Furious

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli miałoby to poprawić jego byt, to czemu by nie?
Dostrzegam sens 

Pozdrawiam! Ewelina
nie będę zaprzeczac.wywalilkam firane, powiesilam zaluzje i koszyki,taczke sobie sprawilam i nowa kanape tez a wszystko dla nich

- Dufin
No bo nie ma miejsca a nie chcę ich wynosić do kuchni, chcę na nie patrzeć
w kuchni stały przez dwa tygodnie to ktoś zaczepił firanką i storczyk spadł
a tv może stać wyżej, mało co oglądam, może czasem wiadomości, a storczyki wyżej będą miały za ciemno ot co! no i zwolniłoby się trochę miejsca na nieplanowane zakupy
Oj będe sie musiała ładnie usmiechnąć 
chciałam kupić ze 2/3 takie kwietniki wiszące, zamontowałabym na karniszu, ale nie wiem czy wytrzyma bo on trochę niepewny był :/

chciałam kupić ze 2/3 takie kwietniki wiszące, zamontowałabym na karniszu, ale nie wiem czy wytrzyma bo on trochę niepewny był :/
no Dufin ,teraz zamiast tv storczyki bedziesz ogladala i sluchala jak rosna