Którą działeczkę wybrać

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
gosiaqool
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2013, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Którą działeczkę wybrać

Post »

Witam Was. Jestem nowa na forum. Chcę kupić działeczkę. Przymierzałam się w zeszłym roku ale jakoś nie wyszło finansowo. Były wtedy 3 dostępne. Nie wiem ile będzie w tym roku ale chciałabym najpierw zasięgnąć informacji na co zwracać szczególną uwagę kupując ogród działkowy? Mam 2 małych dzieci więc chciałabym aby to było miejsce gdzie one będą się bawić, ja z mężem wypoczywać. Bardzo mi zależy na sadzeniu warzyw i owoców na jakieś przetwory na zimę. Jeśli chodzi o drzewa owocowe to czy dobrze by było aby już były czy lepiej sadzić swoje? Na swoje trzeba długo czekać... Co możecie doradzić? Może jakieś mądre artykuły do poczytania? Dzięki z góry a czas poświęcony mi. Jestem kompletnie zielonym mieszczuchem.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Którą działeczkę wybrać

Post »

Ja bym zwróciła uwagę na sąsiadów..
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O i to chyba punkt najważniejszy- sąsiedzi , bo resztę /odnośnie nasadzeń czy też ,,porządku '' jaki panuje na działce , to da się załatwić.Z tym pierwszym nie :roll:
A już odnośnie nasadzeń , no cóż różnie z tym bywa.Czasem rzeczywiście można coś ciekawego odziedziczyć po byłym właścicielu, a czasem zbędne psiary tudzież owocującą śliwkę z dwoma owocami na krzyż z parchem dodatkowo , a także gąszcz wszędobylskiej jeżyny przebijającej się gdzie da radę.
Sąsiedzi i obserwacja co jest posadzone i czy to jest coś warte.A co jest warte , to się dopiero przekonasz i tak jak to zaowocuje :uszy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bym zwróciła największą uwagę na altanę, z sąsiadami można się dogadać albo nie zwracać na nich uwagi. Nasadzenia i tak nigdy nie będą Ci odpowiadały i zorganizujesz wszystko po swojemu.
Ważne jednak by było trochę cienia, który Was uchroni w upalne dni przed słońcem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Przede wszystkim, tą na której jest prąd i woda - szczególnie ważna. I jakiś przyzwoity domek. Jeśli jest na wszystkich, weź pod uwagę sugestie przedmówców.
Pozdrawiam! Gienia.
gosiaqool
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2013, o 13:19

Post »

Ooo dzięki za odpowiedzi. Nawet się nie zastanawiałam nad sąsiadami, wodą i prądem! Altane widać zazwyczaj na pierwszy rzut oka ale nad tym też wiele nie myślałam. Fakt, wybudować nową to spore koszty. No i jeśli o te drzewa owocowe chodzi to fakt, że może być niewypałem. Myślę, że niedługo wybiorę się na zwiady.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Czy ta działka ma być w ROD ? jak tak to ja bym nie kupował.Ustawa została podważona i nie wiadomo co dalej z tym będzie kupisz a potem zostaniesz na lodzie.Wstrzymaj się jeszcze rok az do wyjaśnienia tego zamieszania.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Ja bym brała pod uwagę jakie jest ewentualne nachylenie terenu /na stoku północnym jest zimniej, a więc i wegetacja roślin opóźniona i większe prawdopodobieństwo wymarzania roślin/. ;:3
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16

Post »

Warto też zwrócić uwagę czy dach altanki nie jest kryty eternitem - jest on bardzo szkodliwy a Ty masz małe dzieci. Poza tym gdzieś czytałam ,że trzeba takie dachy likwidować a z tym już jest problem. Poza tym rozejrzyj się czy na sąsiadujących działkach go nie ma. Drobinki azbestu są roznoszone przez wiatr.
Pozdrawiam - Teresa
Pozdrawiam- Teresa
Led-Lux
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 10:36

Post »

Przed zakupem samej działki należy zwrócić uwagę na szereg czynników jak chociażby nachylenie terenu,jego położenie. Nie może być również tak,że działka jest niżej,ponieważ wtedy cały czas notorycznie będzie zalegała Ci tam woda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”