Moje storczyki-Karnova

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki-Karnova

Post »

Dufin werandowanie niestety odpada bo nie posiadam balkonu ale myślę, że poradzę sobie w inny sposób :) dziękuję bardzo za wskazówki na pewno mi się przydadzą ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

hmm.. zapomniałam :D może okaże się, ze w Twoim wypadku nie będzie to konieczne, ja jak kupowałam malutkie D.nobile to sprzedawca napisał mi, ze nie traktował go w żaden wyjątkowy sposób, ani nie chłodził ani nie serwował "posuchy" :D i bez problemu zakwitało, także chyba mam tą najłatwiejszą w uprawie krzyżówkę :) Więc może Ty też, w końcu one są najpowszechniejsze :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w prawie każdym wątku coś o Dendrobium :) chyba dojrzewam do zakupu; ostatnio ojciec prawie kupił, ale były same białe i się rozmyślił...
co łatwiejsze na "pierwszy raz"? phalaenopsis czy nobile? nobile ma ciekawszy wygląd, więc skłaniam się ku niemu :roll:
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

pewnie phal.bez okresu spoczynku i bez cudaczenia z werandowaniem itp.sama juz nie wiem.a propos Furious ,swietne masz fotki na blogu ;:224
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam za krótko oba aby móc coś powiedzieć :D D. phal gubi liście na młodych pseudobulwach, więc chyba źle się nim zajmuje ale z kolei jedna pseudobulwa wypuszcza łodygę, więc chyba dobrze się nim zajmuję ;:306 a D. nobile kupiłam malutkie, więc nie wiem kiedy się doczekam kwitnienia :D

najlepiej kupić jedno i drugie ;:224

moje D.phal mam własnie białe z różową warżką i choć kolor jest oblatany to mi się najbardziej podobał, nie wiem czemu :D Zielony jest też ciekawy taki jak ma Actus albo 3velyna, miałam tez okazję kupić taki jagodowy, ale ten jakoś do mnie nie przemówił..

Pozdrawiam Ania!
x-f-us

Post »

dzięki, z tym dendr. muszę przemyśleć, dla mnie to nie takie hop siup jak kolejny falenopsis :roll:
actus pisze:Furious ,swietne masz fotki na blogu ;:224
nie chcę robić bałaganu u Karnovej w wątku, ale dzięki :roll: , taka hobbystyczna amatorka
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

furious Ja osobiście polecam Dendr. nobile chyba bardziej bo zakwitło mi po ok. 4-5 miesiącach od zakupu a nic przy nim nie robiłam szczególnego, fakt że ma aż jednego kwiatka ale Mój i rośnie mu nowa pseudobulwa :tan . Oczywiście dendr. pha też jest łatwy w uprawie ale jak na razie nie mam sukcesów w kwitnięciu ani nowych przyrostów...Oczywiście wybór należy do Ciebie :wink:

Dufin Ja kupowałam go w biedronce więc nic przydatnego nie pisało, to masz szczęście, że miałaś opis :wink: i zgadzam się z Tobą na pewno to jest z tych łatwiejszych hehehhe

actus Jak jeszcze nie masz to kup takiego jak Ci się podoba i postępuj tak jak z innymi falkami jedno co mogę powiedzieć to dendr. nobile lubi stać na przeciągach i nie szkodzi mu otwieranie okna w zimie oczywiście przy małych mrozach na chwile. Moje tak stało i jak widać na zdjęciach ma kwiat i rośnie ;:224 (tfutfu bo w końcu się zbuntuje :;230 )
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo. D. nobile to storczyk chłodnolubny :D w okresie zimy podobno najlepsze temp. dla niego to do 13 stopni ale i do 0 stopni da radę :) Najlepiej wtedy rośnie podobno ;) Natomiast D. phalaenopsis to storczyk cieplolubny, także może dlatego D. nobile było obojętne na chłodniejsza temp :D

Pozdrawiam Ania!
x-f-us

Post »

ale burak ze mnie :roll:
wszedłem do wątku i ani be ani me do gospodyni
hej hej Karnova, uwielbiam takie okazy jak na pierwszej stronie, takie obfite kwitnienia, to to, co tygryski lubią najbardziej :D
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

I na dobranoc abyście Mieli dobre sny Mój następny Falek

Obrazek

furious Nie robisz bałaganu :wink: i zgadzam się ładne zdjęcia ;:333

Pozdrawiam ;:196

-- 13 mar 2013, o 21:21 --
furious pisze:ale burak ze mnie :roll:
wszedłem do wątku i ani be ani me do gospodyni
hej hej Karnova, uwielbiam takie okazy jak na pierwszej stronie, takie obfite kwitnienia, to to, co tygryski lubią najbardziej :D
Ładnie to siebie nazywasz :lol: i dziękuję za miły komentarz ten biały to jeden z Moich najulubieńszych storczyków bo jest od Mojego N i widać, że od serca bo co roku obdarza Mnie długim i obfitym kwitnieniem.
Pozdrawiam ;:304
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

Furious ;:306
Karnova ja mam 10 dendrobiow roznych ,z tym ze procz nobile i mojej penelopy reszta to szczeniaczki.mam tez takiego giganta (jest w moim watku) dendr.cuthberstonii,jak mi zakwitnie to po prostu chyba sie ze szczescia rozplacze ,bo to dendrpotrzebuje specjalnych warunkow i zadnej gwarancji na kwiatki.poza tym jak rozwinie pierwszy kwiatek ,trzeba go oberwac zeby roslinka sie zregenerowala i zakwitla nastepnymi. ale jest sliczne. w tej chwili wypuszcza 3 listki i 2 korzonki ,zeby to zobaczyc trzeba lupe brac ;:306
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Ale ze Mnie gapa odwiedzam Twój wątek ale chyba coś Mnie ominęło i przeglądne go jeszcze raz od deski do deski :wink: To trzymam kciuki żeby Ci zakwitło i abyśmy zobaczyli u Ciebie łzy radości (mam nadzieję, że zaopatrzyłaś się w lupę :;230 ) ;:196
Moje storczyki - Karnova
x-f-us

Post »

Karnova masz może metkę na tym ostatnim? Pytam bo mam takiego samego (na pierwszy rzut oka) i wyczytałem że to "My Way", takie potwierdzenie było by mile widziane
PS. to pod względem długości kwitnienia mój wicelider, w lutym mu rok stuknął więc mam nadzieję, że Tobie też tak długo będzie cieszył oko
actus
1000p
1000p

Post »

ty nam tak dozujesz te falusie po trochu :D .sliczny.twoje kwitnienie? a co do lupy ,to okulary zakladam ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karnova jak mogłaś nie zauwazyć Dendobium actus przecież on jest taaaki wielki ;:306 a propo.. ja bym nie miała serca urwać kwiatka ;:oj

Karnova bardzo mi się podobają białe falki z taką wyrazistą warżką :D ja w ogóle miałam tylko jednego białego, którego zamordowałam i może dlatego mam takie niedosyt na białe :D

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”