Moje storczyki-Karnova

ODPOWIEDZ
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki-Karnova

Post »

troche sobie poczytalam jeszcze wczoraj i dochodze do wniosku ze wbrew temu co sadzilam (jakie to dendrobia sa bezproblemowe) wcale nie jest latwo doprowadzic je do kwitnienia.pogadamy zima i zobaczymy co ,gdzie i u kogo :D
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

actus - co do kwitnienia to już mam małe sukcesy :tan , aż jeden kwiat, ale mój.
Co do opieki nie są problemowe, im mniej się zagląda tym lepiej. A to skromny dowodzik :heja

Obrazek

A teraz pochwalę się swoim prezentem urodzinowym. Mam nadzieję, że dożyję do następnych ;:224
Oczywiście jest to mój pierwszy Miltoniopsis ;:167 i jak dobrze pójdzie nie ostatni.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

wszystkiego najlepszego!!! ;:196 ;:304 .piekny prezent ;:138 .i gratuluje gigant ktory rosnie na dendrobium.
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

A dziękuję bardzo ;:196 Dobre dobre gigant :;230 oby
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

miltoniospsis cudo ,tylko zeby zakwitl ponownie potem.ja mam dwie cambrie ktore pieknie kwitly jak je kupilam ,teraz sie zastanawiam czy uda mi sie je doprowadzic do ponownego kwitnienia.juz sie zaopatrzylam w mini szklarenke foliowa dla tych ktore beda sie wietrzyc na balkonie od kwietnia ;:306
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

A dziękuje:) no też mam ogromną nadzieję na następne kwitnienie (oczywiście jak wcześniej go nie wykończę...)
Czytałam właśnie, że są to rośliny dość kapryśne no ale zobaczymy co to będzie. Ja niestety nie mam balkonu więc muszę radzić sobie bez werandowania ;:306 Trzymajmy kciuki za nowe kwitnienia.
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

na parapet za okno wystawisz :D .czytalam ze zmiany temperatur u dendrobiow ,cambrii,miltonii,oncydium itp sa niezbedne zeby zainicjowac kwitnienie wiec bedziesz musialapokombinowac.bedziemy sie dzielic doswiadczeniami ,wzlotami i upadkami na biezaco:D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Piękny Miltoniopsis ;:138 no i dendrobium :roll: marzę o takim przyroście ;) ale moje D. nobile są jeszcze malutkie, więc większe nadzieje pokładam w D. phalaenopsis, ze wypuści jakichś towarzyszy ;:306 ja do tej pory nie spotkałam się z informacja aby Cambria wymagała werandowania, więc chyba ją to ominie :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

kurcze Anka masz racje!!! ty jednak jestes ekspertka :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

haha.. no chyba nie, bo o tym że D. phalaenopsis ma jakiś okres spoczynku dowiedziałam się od Ciebie :D To dobrze, że się uzupełniamy :D Chociaz ja mojego nie wychładzałam ani nie wstrzymywałam podlewania, więc już sama nie wiem jak to z nimi jest ;:218

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

a wiec wyobraz sobie ze nie dendr.phal nie przechodzi okresu spoczynku!!!!sprawdzilam!!!patrz jak rozne zrodla roznie podaja ;:oj i wcale nie wymaga obnizania temperatur do zainicjowania kwitnienia.tylko nabile takich warunkow wymaga.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehe.. no tak mi się własnie wydawało bo zanim go kupiłam czytałam troche o nim i zdziwiłam się, że nie traktuje się go jak D. nobile dlatego go kupiłam :D czytałam, ze pielęgnuje się go jak falka przez cały rok i nie sprawia problemów a później zaskoczyłaś mnie tą informacją, ale nic nie znalazłam na ten temat :) Jedynie tyle, że w okresie zimy, można ograniczać podlewanie, ale podłoże nie może przeschnąć na wiór, więc w sumie żadna nowość.. No to teraz jestem spokojniejsza, ze nie muszę się gimnastykować nad nim w przyszłości :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

francuziki jednak sie nie znaja na storczykach ;:306
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

No wychodzi na to, że się nie znają ;:306 Grunt żeby rósł za dużo opieki dla tych kwiatków też nie jest wskazane. Pamiętam swojego pierwszego którego z troski zamęczyłam... ;:223
Co do Dendr. nobile na razie nic szczególnego z nim nie robię i opiekuje się nim jak innymi falkami tak jak napisałaś Dufin i rośnie.

Pozdrawiam ;:196
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karnova tylko pamiętaj, że D. nobile warto od maja/kwietnia wystawić na balkon bo amplituda temperatur inicjuje później kwitnienie. Około września/października, gdy zaczną się przymrozki trzeba go wnieść do pomieszczenia w miejsce chłodne i widne. Od września zaprzestaje się podlewania na ok. 6 tygodni. Są to warunki konieczne, bo D. nobile, które nie są przechładzane w lecie zamiast iść w kwiaty idą w keiki ;) To jest ta różnica pomiędzy D.nobile a D.phalaenopsis :) Oczywiście wiele tez zalezy od tego jakiego typu masz D.nobile bo D.nobile Yamamoto jest w uprawie najłatwiejsze i czasem nawet nie wymaga specjalnego przechładzania aby mogło zakwitnąć :)

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”