Sosna - dziwny objaw uwiąd?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Miecho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Sosna - dziwny objaw uwiąd?

Post »

Witam

Jesienią u szwagra zostałem poproszony o identyfikację choroby na sośnie.
Obstawiał bym chorobę układową, wiązek przewodzących - fytoftoroza (Phytophtora spp.), ale może ktoś się wypowie.
Ja osobiście bym zastosował podlewanie i oprysk naprzemiennie Mildex oraz Previcur Energy

Obrazek

Obrazek

W tym roku, w czasie przebłysku wiosny widziałem podobny objaw na innej sośnie i chyba na kilku Th. occ 'Smaragd'

Obrazek

Obrazek
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sosna - dziwny objaw uwiąd?

Post »

Pierwsze dwa zdjęcia pokazują raczej objawy zamierania pędów, które może powodować kilka organizmów chorobotwórczych. W Przypadku fytoftorozy zamarła by cała gałąź a nie tylko tegoroczny przyrost.
Jeśli chodzi o dwa ostatnie zdjęcia to moja pierwsza myśli - osutka, ponieważ widzę zbrązowiałe dwuletnie igły, ale pewności nie mam.
Ja bym zastosował Mildex i Falcon skoro już przy środkach Bayera jesteśmy :wink: ewentualnie Amistar Opti, Topsin i Score
Może jeszcze ktoś cię wypowie?
Miecho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W pierwszym przykładzie przyjąłem fytoftorę ponieważ:
-pierwsze objawy pojawiają się na najmłodszych częściach roślin - na wierzchołkach i końcach pędów lub na najmłodszych liściach w przypadku wzrostu rozetowego tej rabacie chorował od 2 lat migdałek i we wrześniu go usunęli.
Krótko po kwitnieniu młode liście najpierw więdły potem zasychały i tak do jesieni krzak straszył.
Dodatkowo miedzy migdałkiem a sosna rośnie tuja chyba "Hoseri" i też powoli żółknie i zamiera całymi gałęziami.

To są moje przypuszczenia, nie robiłem przekroju pędów, a z fitopatologi byłem noga - ale dopóki mnie ktoś nie przekona będę bronił swojego zdania :twisted:

Z osutka się zgodzę, a tuje jeszcze obfotografuje jak mróz puści.
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dokładnie, bez przyjrzenia się dokładniej starszym pędom, szyjce korzeniowej i samym korzeniom trudno to jednoznacznie stwierdzić, znaczy wykluczyć fytoftorozę, jednak w przypadku migdałka opisane objawy wskazują na brunatną zgniliznę.
mucha-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2013, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moim zdaniem bardziej prawdopodobne będzie to zamieranie pędów. choroba ta objawia się wczesną wiosną lub późną zimą.
możesz sprawdzić cz niema objawów chorobowych na pędach .
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”