Pytanie może durne ,ale ja się kompletnie na tym nie znam ,a chcę znać odpowiedz

To jest bardzo ciekawe.pilosula pisze:Dokładnie mam 470 lumenów, jednak pomidory sobie radzą i rosną bardzo szybko, dobrze że mam szklarnię. Zamieściłam zdjęcia pomidora z parapetu i tych naświetlanych lampami
Nie polecam doświetlania "zwykłą" żarówką bo można sadzonki ugotować.ida74 pisze:No dobra .Czy taka lampka z żarówką 60 postawiona na parapecie koło sadzonek to coś daje czy nie
Pytanie może durne ,ale ja się kompletnie na tym nie znam ,a chcę znać odpowiedz

Jutro sprawdzę jakie to są świetlówki. Czy Twoje to są typ T5, jakiej mocy (ile W). Najlepiej odczytaj dane ze świetlówki. Wydaje mi się, że świetlówka o długości ~ 1 mb. będzie miała moc między 30-40W, i ok.3000 - 4000lm.pilosula pisze:To zaczyna robić się ciekawe... zmierzyłam moim aparatem natężenie światła wg instrukcji zawartej na tej stronie:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/sztu ... -1820.html
I wyszło mi 40 000 luksów, to ja już nic nie rozumiem. Dodam iż moje świetlówki są świetlówkami akwarystycznymi 8500 K emisja w zakresie fal czerwonych i nieco większa w zakresie niebieskich, z tego co czytałam maja wpływać na rozrost masy zielonej i silne krzewienie się.

. Proszę o radę.
. Proszę o radę.
No i jest problem bo tę butelkę razem z rurką kupił MójŚlubny kilka lat temu i póki co nie może sobie przypomnieć gdziepilosula pisze:Chudziak jaka to jest rurka w Twojej butelce do podlewania?
 -  pierwotnie zobaczył w warsztacie samochodowym jak uzupełniają w ten sposób wodę w akumulatorze więc może w motoryzacyjnym
  -  pierwotnie zobaczył w warsztacie samochodowym jak uzupełniają w ten sposób wodę w akumulatorze więc może w motoryzacyjnym