Tuje - pielęgnacja

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
daviiid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2008, o 00:17

Tuje Pielęgnacja

Post »

Posadziłem na początku września kilkanaście Tuj w moim ogrodzie ,mają około 50 cm wysokości i były kupione w doniczkach ,podsypałem korą i regularnie podlewam.
Jakiego nawozu uzyć aby delikatnie przyśpieszyć wzrost i o jakiej porze roku nawozić ?
Myślę o zaszczepieniu Mikoryzą , co sądzicie o tej substancji , czy po szczepieniu Mikoryzą mozna stosowac jakieś nawozy czy nie ma juz potrzeby ?
Zalezy mi aby tuje rozrastały się szeroko na zywoplot ,tuje są posadzone w odstępach 60cm mam nadzieje ze nie za blisko.
Kiedy mogę najwcześniej przyciąć wierzchołek teraz jesienią czy poczekać do wiosny ?
Jak zapobiegać chorobom ,pryskać czy mikoryza wystarczy ? :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum :)

Zadałeś tyle pytań, że nie da rady tak od ręki na wszystkie odpowiedzieć :D Może najpierw zerkniesz do naszej wyszukiwarki? Wystarczy wpisać hasło "tuj*" (z gwiazdką na końcu, ale bez cudzysłowu), albo "żywotnik" i całe mnóstwo odpowiedzi dostaniesz od ręki :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
agusiaxxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2008, o 18:32

Podlewanie tui

Post »

proszę o poradę, jak często mam podlewać tuje ? Zasadziliśmy je w tamtym roku. Teraz od miesiąca praktycznie nie ma deszczu.
Nie wiemy jak często mamy je podlewać i ile ? Boję się żebyśmy ich nie przelali
pozdrawiam
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Jeśli twoja gleba jest przepuszczalna to praktycznie nie istnieje zjawisko przelania roślin w gruncie :) nadmiar wody zawsze wsiąknie i wyparuje :)
podlej co tydzień raz ale porządnie.:)
agusiaxxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hermanvip pisze:Jeśli twoja gleba jest przepuszczalna to praktycznie nie istnieje zjawisko przelania roślin w gruncie :) nadmiar wody zawsze wsiąknie i wyparuje :)
podlej co tydzień raz ale porządnie.:)

A ILE TO JEST PORZĄDNIE ? NASZE TUJE MAJĄ 2,20 M WYSOKOŚCI, TO ILE OK MAMY JE PODLEWAĆ ?
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p

Post »

3 konewki pod każdą :) czyli około 30 litrów:) aha i nie pisz dużymi literami bo to oznacza w netykiecie że krzyczysz:) pozdrawiam
agusiaxxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hermanvip pisze:3 konewki pod każdą :) czyli około 30 litrów:) aha i nie pisz dużymi literami bo to oznacza w netykiecie że krzyczysz:) pozdrawiam
oj joj, przepraszam... ja nie krzyczę :)

pięknie dziękujemy za poradę :D
pozdrawiam serdecznie
zuza.iza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2009, o 09:37

Post »

a jak czesto podlewac tuje w donicach...mam 5 i jedna cos mi marnieje chyba własie za duzo wody miała. co mam zrobic by ja uratować..... :roll:
zaczarowana
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p

Post »

Zaprzestać podlewania i czekać aż ziemia w donicy dobrze przeschnie (ale też bez przesady).
Potem już podlewać raz a porządnie gdy wierzch ziemi będzie suchy. Wtedy lejemy tyle wody aby cała bryła korzeniowa nasiąkła ( w granicach rozsądku). i tak w kółeczko :)
zuza.iza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2009, o 09:37

Post »

dzięki serdeczne oby się udało.....
zaczarowana
Karol85tp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lis 2012, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje - pielęgnacja

Post »

Szukam dobrego sposobu na podlanie tui (wschodnie i smaragdy). U mnie tworzą one szpalery, "przelecenie" przez wszystkie z wężem zajmowało mi 4h. To zdecydowanie za długo. Jak to poprawić? Myślę o zakupie 100m węża, położenie go wzdłuż drzewek i porobienie dziurek. Myślicie że to się sprawdzi?
A inny pomysł? Jakiś zraszacz?

Bardzo proszę o rady doświadczonych ogrodników-majsterkowiczów ;).
wojtekd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2012, o 15:34

Post »

Karol85tp

mozesz kupic linie kroplujaca (to w sumie wlasnie taki waz z dziurkami) i rozlozyc wzdluz tui. Lepiej pofalowac troche linie pomiedzy krzakami, a jak to nie mozliwe to polozyc z obydwu stron tui.
100m takiej lini nie kosztuje juz teraz majatku a rozwiazuje problem biegania z wezem. Do takiej lini mozesz dokupic prosty sterownik czasowy i zrobic cos w rodzyju sekcji nawadniajacej.
Karol85tp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lis 2012, o 09:50

Post »

Wielkie dzięki kolego!

Tak zrobię więc jakby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki lub uwagi to proszę zanim zamontuję :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”