Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Oj lubi jeść, ale bardzo drogie, wyrafinowane nawozy z bardzo dużą ilością fosforu
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Witam Wszystkich:) jestem nowa choc czytam Was od dawna:) prosze o info jeśli dam nasionka namoczone na keramzyt to ile tam ma byc wody? czy nasionko ma byc troche w niej zanuzone?(nie dopatrzylam sie na zdjeciach) jestem juz po 1 nieudanej probie
dlatego teraz martwie sie zeby dobrze wszystko zrobic.... z gory dziekuje za odp:)

Witaj
Nasionko nie ma być zamoczone, wody nalej ok centymetr lub trochę więcej ale tak żeby nie dotykało nasionka, i ten pojemnik w którym masz to nasionko najlepiej do jakiegoś pojemnika z dziurkami daj (inkubator) i koło grzejnika, bo jeszcze zimno jest, pojemnik przynajmniej raz dziennie wietrz, ja oczywiście częściej wietrzyłam, bo ciekawska byłam jak rośnie
Jak co to pytaj
Powodzenia
Nasionko nie ma być zamoczone, wody nalej ok centymetr lub trochę więcej ale tak żeby nie dotykało nasionka, i ten pojemnik w którym masz to nasionko najlepiej do jakiegoś pojemnika z dziurkami daj (inkubator) i koło grzejnika, bo jeszcze zimno jest, pojemnik przynajmniej raz dziennie wietrz, ja oczywiście częściej wietrzyłam, bo ciekawska byłam jak rośnie

Jak co to pytaj

Dziekuje za odp:) doslownie przed chwila nasionka dotarly,juz sie mocza... ale wlasnie ile? czytalam ze 6h, na "instrukcji" pisza zeby moczyc 12h...
Nie ja moczyłam przez 6h w ciepłej wodzie, tzn nasionka w wodzie stały mi na kaloryferze takim lekko ciepłym, potem na kermazyt i do inkubatora i po paru dniach zaczęłam widzieć korzonki 

Witamy na naszym forum shiza09, ja zawsze wysiewałem, na bardzo cieplutki kaloryfer i to zawsze bardzo szybko działa 

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
No moje nasionka juz wysiane:) trzymajcie kciuki
stoja kolo kaloryfera i maja cieplutko... 

Prosze o rade,bo rano zajrzalam do moich nasionek,zeby je odkryc i wietrzyc i na jednym jest plesn... czy spisac je juz na straty?
na razie się wstrzymaj, na moich niektórych była lekka pleść ale wykiełkowały tylko jedno nasionko spleśniało całkiem pewnie nie świeże było. Zależy też jak bardzo Ci spleśniało? i czy Twój inkubator ma dziurki? bo dobrze żeby miał 

na razie,no i mam nadzieje,ze tak zostanie:), tylko taki delikatny nalot ma. To go nie ruszam:) no i wlasie dziurek nie bylo w inkubatorku,ale zaraz juz viedzma robie ;) Dzięki ;)
Wyrzucilam to splesniale nasionko, bo plesnialo coraz bardziej i widac bylo, ze nic z niego nie bedzie. ale z dwoch innych korzonki juz wygladaja
tylko boje sie zeby nie zgnily, bo poprzednim razem tak mialam...

Szkoda, ale ważne, że inne sobie kiełkują. Jak będą miały dosyć duże korzonki to wsadzaj już do ziemi
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Witam wszystkich 
Kilka tygodni temu zakupiłam na allegro 10 nasionek plumerii. Jestem bardzo szczęśliwa, bo wygląda na to, że z 9 coś będzie.
Niektóre dopiero kiełkują, ale 5 już ma ok. 4 cm, a listki na górze wciąż są z kapturkiem osłonką nasionka.
Jak chciałam to lekko zdjąć, zeby pomóc listkom się wydostać to trzyma się dobrze, a nie chce uszkodzić roslinki. Powinna czekać az łupinka sama odpadnie?

Kilka tygodni temu zakupiłam na allegro 10 nasionek plumerii. Jestem bardzo szczęśliwa, bo wygląda na to, że z 9 coś będzie.
Niektóre dopiero kiełkują, ale 5 już ma ok. 4 cm, a listki na górze wciąż są z kapturkiem osłonką nasionka.
Jak chciałam to lekko zdjąć, zeby pomóc listkom się wydostać to trzyma się dobrze, a nie chce uszkodzić roslinki. Powinna czekać az łupinka sama odpadnie?
Jeśli chcesz to możesz to zrobić, spryskaj je i osłonki wodą by łatwiej było je ściągnąć. Ja zawsze odrobinke im pomagam i jak są gotowe to osłonki ściągam
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone