Ściółkowanie folią sadzonek sosny i brzozy.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2013, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ściółkowanie folią sadzonek sosny i brzozy.

Post »

Witam.
Zamierzam zasadzić na swojej działce 300 sadzonek sosny i 300 sadzonek brzozy w odstępach 2 na 2 metry. Zastanawiam się czy ich nie zaściółkować taką folią moderacja-reklama..... Myślę, żeby ją przeciąć wzdłuż na pół i stosować kwadraty 0,6 m na 0,6 m. Jak myślicie czy to będzie korzystne dla sosny i brzozy? Wiem, że np. tuje się ściółkuje ;:oj ale czy sosny i brzozy? Czy to im pomoże czy raczej zaszkodzi? I jaki wpływ folia będzie miała na urodzajność maślaków i stojaków, gdyż głównie dla grzybów zalesiam.
Pozdrawiam.
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Re: Ściółkowanie folią sadzonek sosny i brzozy.

Post »

Witam.
jeśli chcesz później robić przecinkę, to rozstawa może być (w lesie stosują nawet 1,20 do 1,40 w rzędach, o ile dobrze pamiętam), jednakże tak prowadzone drzewa rosną prosto wzwyż (konkurencja o światło), co przy lasach towarowych jest zaletą, ale uroku w tym niema :) . Jak chcesz ładne, rozrośnięte i pięknych kształtów, to musisz sadzić je luźniej, ale jeśli na szpaler, to rozstawa 2x2 m jest akuratna.
Ściółkowanie folią raczej niekonieczne, a w każdym razie nie słyszałem, aby ktoś stosował, tym nie mniej zaszkodzić nie zaszkodzi, a dla młodych sadzonek coś tam pomoże izolując od chwastów i ocieniając glebę, chociaż bardzo istotnych różnic pewnie nie będzie. Nie są to przecież drzewa karłowe ze zredukowanym korzeniem, więc aż tak bardzo konkurencji się nie boją. Sosny rosną na suchych stanowiskach, natomiast brzozy wolą wilgotne, więc im ściółkowanie bardziej się przysłuży. Jednak jeśli już masz zamiar ściółkować, to wydaje mi się, że o wiele lepiej byłoby użyć do tego celu kory, ewentualnie trocin, czy nawet zwykłej trawy; bardziej estetyczne masz i bardziej pożyteczne. Gdybyś chciał uzyskać jeszcze lepsze efekty wzrostu, to możesz użyć preparatów mikoryzowych, które są dostępne dla iglaków, więc pewnie dla sosny też byłby pomocne, natomiast co do brzozy musiałbyś sprawdzić u sprzedawcy. Można też zastosować hydrożel (gdybyś nie ściółkował), ale przy tego typu nasadzeniach, to już według mnie przesada i zbędny wydatek.
Wpływ ściółkowania folią na urodzaj grzybów??? Przyznam, zaskoczyłeś mnie niepomiernie ;:306 . jeśli to robisz dla grzybów, to prościej przejść się do lasu; grzyby od tak sobie ci nie wyrosną od samych nasadzeń drzew, może kiedyś tam po iluś tam latach (chyba, że teren poleśny, to większa szansa). Są co prawda w sprzedaży grzybnie mikoryzowe, jednak na jakieś większe sukcesy hodowlane osobiście bym tu nie liczył. Jeśli już koniecznie chcesz jednak pobawić się w prywatne grzybobrania, bo przyznam, że piękna sprawa, to zamiast foliowania zastosuj ściółkę z kory; będzie i pożyteczniej, i bardziej klimatycznie, i bezpieczniej.

pozdrawiam,
Jacek

ps. w czasie inkubacji grzybni wskazana jest duża wilgotność powietrza, natomiast dostęp światła nie jest konieczny, jednak faza owocowania większości gatunków grzybów wymaga nie tylko szoku termicznego, ale i dostępu światła.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No pierwsze słyszę, żeby ściółkować brzozę z sosną.
Toż one zasiedlając nieużytki właśnie w trawie kiełkują i sobie świetnie radzą.
Trawa daje im ochronę od słońca, to raz, a dwa daje im wody - rosa.
Im wyższa trawa, tym więcej wody.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sąsiedzi mają zalesione działki i zbierają pełne kosze grzybów. Wg nich już po 3-4 latach od posadzenia drzew będę miał pierwsze grzyby. Oczywiście dużo fajniej jechać na grzyby do lasu ale mieć je za płotem też fajnie. :D Pomysł wziął się stąd, że na tej działce jest wysoka trawa od lat nie koszona i dodatkowo rosło tam dużo głogów, które wyciąłem piłą spalinową maksymalnie blisko ziemi i mam teraz problem ze znalezieniem traktorzysty, żeby to zaorać i zabronować. Boją się, że uszkodzą opony na wystających pniaczkach po głogach. I pomyślałem, że zamiast orania może folia po uprzednim dokładnym wykoszeniu działki kosą spalinową. Wtedy nie musiał bym przez pierwszy rok dwa wzrostu drzew plewić trawy wkoło nich. Bo posadzenie rocznych sadzonek sosny w tej trawie (a takie najlepiej się przyjmują) skutkuje tym, że kiedy wejdzie się tam później z kosą to ich nie widać i kosi się wszystko i trawę i młode sosny.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Najprościej, najszybciej, trawę wypalić, pniaczki wykarczować i zaorać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Wypalić? jokaer litości
najprościej to powtykać sadzonki nie naruszając darni (znaczy naruszając tyle, żeby wtyknąć oczywiście)..chociaż łatwo nie będzie, bo jak się nie jest fizycznym to hm.... :D Byleby korzeni sadzonek nie podwinąć. Nic nie kosić, zapomnieć na rok, dwa
A swoją drogą nie było tam samosiejek brzozy np?
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie było brzozy. Tylko orzechy włoskie, głogi i inne chwasty.
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sorry za spam. Nie kosić też nie za bardzo mi się uśmiecha, bo właśnie niestety co parę lat przychodzi ogień (bo ci co nie mają zalesione wypalają, a ci co mają zalesione gaszą i dzwonią po straż żeby im las się nie spalił) i jak będzie wykoszone i zielono to może las się nie spali. No chyba że zaryzykuję, ostatnio było kilka lat spokoju. Jakbym zaczął wypalać u siebie to sąsiedzi chyba by mnie zlinczowali. Po obu dłuższych bokach są zalesione działki, tylko od tyłu jest działka niezagospodarowana.
wallador
50p
50p

Post »

Rafalles pisze:Sąsiedzi mają zalesione działki i zbierają pełne kosze grzybów. Wg nich już po 3-4 latach od posadzenia drzew będę miał pierwsze grzyby.
z tym jest bardzo różnie; może być tak, jak u twoich sąsiadów, ale może też nic nie wyrosnąć. w każdym razie lepiej nastawić się na średnie oczekiwania wobec tej metody, a później być mile zaskoczonym, niż na pełne kosze, a chodzić ze świeczką, prawda? :D
Rafalles pisze: Pomysł wziął się stąd, że na tej działce jest wysoka trawa od lat nie koszona i dodatkowo rosło tam dużo głogów, które wyciąłem piłą spalinową maksymalnie blisko ziemi i mam teraz problem ze znalezieniem traktorzysty, żeby to zaorać i zabronować. Boją się, że uszkodzą opony na wystających pniaczkach po głogach.
zaproponuj, że w razie przebicia opony, co wcale nie jest takie łatwe, pokryjesz koszty naprawy, co też wcale nie jest takim dużym kosztem, i będzie po problemie; uda się, dobrze, nie uda, stracisz niewiele.
ale czy aż tak bardzo Ci te pieńki przeszkadzają?
są zresztą inne, nieinwazyjne metody pozbycia się ich w ciągu 2 czy 3 lat.

pozdrawiam,
jacek
x-xm-a

Post »

Rafalles to jakie tam lasy/drzewa/ po sąsiedzku są?
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niezły pomysł z ewentualną naprawą na mój koszt. Pieńki same w sobie nie przeszkadzają, ale będą z nich wyrastać nowe głogi. Karczowanie ręczne jest bardzo czaso i pracochłonne. Myślę, ze traktor wyorał by je razem z korzeniami i miałbym problem z głowy. Poza tym ta trawa jest bardzo wredna, rośnie na 1,5 metra i jest bardzo ostra, kaleczy dłonie do krwi jakby komuś przyszło do głowy ją wyrwać bez grubych rękawic. Więc traktor to chyba najlepsze i najszybsze wyjście, żeby doprowadzić tą działkę do porządku.
Jeśli chodzi o drzewa to sąsiedzi mają sosny i brzozy. W sosnach rośnie maślak zwyczajny http://grzyby-polskie.eu.interia.pl/5.htm , a w brzozach koźlarz babka http://grzyby-polskie.eu.interia.pl/1.htm
wallador
50p
50p

Post »

Rafalles pisze:Niezły pomysł z ewentualną naprawą na mój koszt. Pieńki same w sobie nie przeszkadzają, ale będą z nich wyrastać nowe głogi.
zastosuj roundup lub jakiś inny z glifosatem; nawet przy ekologii możesz mazaczami herbicydowymi za zezwoleniem. pozostałe w ziemi pieńki możesz naznaczyć krzyżykiem za pomocą piły spalinowej, zasypać to mocznikiem lub czymś azotowym, przykryc glebą, darnina czy liśćmi, i po 2 latach nie będzie problemu. ale ciągnikiem lepiej, bo troche glebę zruszysz.
Rafalles pisze:Poza tym ta trawa jest bardzo wredna, rośnie na 1,5 metra i jest bardzo ostra, kaleczy dłonie do krwi jakby komuś przyszło do głowy ją wyrwać bez grubych rękawic. Więc traktor to chyba najlepsze i najszybsze wyjście, żeby doprowadzić tą działkę do porządku.
jeśli to trawa o której myślę, to pewnie wilgotna działka? takiej trawy raczej nie zaorzesz na trwałe. możesz zastosować chemię dolistną albo po orce zasiać jakąś mieszankę traw leśnych. zresztą z chemią czy bez i tak lepiej coś zasiać, bo jak ruszysz, a nie zasiejesz, to potem zazwyczaj powschodzą ci jakies komosy, bylice itp. można tez nie ruszać całkiem gleby, tylko często kosić (ze 3 razy w sezonie), a roślinność sama się ureguluje.

pozdrawiam,
jacek
x-xm-a

Post »

No ale trzeba sobie zadać pytanie po co te wszystkie zabiegi włącznie z zastosowaniem roundupu, takiego syfu, po którym i tak zaraz zielsko wyrośnie??
żeby posadzić brzozę i sosnę? które są właściwie pionierskimi drzewami na ugorach?
A może chodzić potem pomiędzy tymi drzewkami z kosiarką? przecież tam założyciel wątku liczy na zbieranie grzybów.
Jeśli wjedzie traktor żeby wykarczować pniaki z korzeniami to kompletnie zniszczona zostanie darń i ściółka, na odbudowę tej warstwy próchnicy trzeba dłuuuugo czekać. Głóg ma straszne korzenie. Nie byłabym pewna czy będą odrosty z korzenia, u siebie nie zauważyłam, a coś tam wycinałam.
Fakt, coś z tymi pniakami trzeba zrobić, skoro za wysoko ściąłeś, u mnie kilka razy psy się pokaleczyły, a i zęby można stracić.
Mam wrażenie wallador, że Ty doradzasz nie z praktyki, sorki mogę się mylić, ale przecież to nie ma być żaden ogród z ładnie przystrzyżoną trawą. Ile jest tej ziemi? z 2000 m2?
Rafalles
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

3000 m2
x-xm-a

Post »

no tak sądziłam, wcale nie mało tego ugoru.
I rozumiem, że mówimy o takim głogu Crataegus monogyna i takim mw obrazku :wink:
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATHawt ... Series.htm
Sam musisz podjąć decyzję, byleby nie była to głupiego robota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”