Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowa palma kokosowa
Jeżeli jest zielony jeszcze liść sercowy to tak ( to ten najmłodszy, ze samego środka !)
U mnie właśnie zawsze ten sercowy - jak to ująłeś - liść był brązowy i to od niego się to wszystko zaczynało.
- patrykgiel
- 500p
aha, czyli chyba zdechła, jak jest brązowy, u mnie z mojej winy usechł największy liść, bo wystawiłem ją na dwór i spaliło go słońce 

no tak, padła i już jej nie mam. Musiałam wywalić. Niestety to już była druga i moja ostatnia palma, która zginęła w dokładnie taki sam sposób. Jak już widziałam ten brązowy kiełek liścia to wiedziałam wszystko, kwestia czasu... Te rośliny ciężko hodować w mieszkaniach.
- patrykgiel
- 500p
popieram, palma jest trudna do utrzymania przez wiele sezonów a przynajmniej do tego momentu jak nie wypuści liści właściwych, potem jest już z górki.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy kokosy tzn palma kokosowa zaowocuje da kokosy bo kocham jeść kokosy
- patrykgiel
- 500p
u nas raczej nie 

Patryk, jak się miewa Twój kokos ?
- patrykgiel
- 500p
Niestety musiałem się z nim rozstać, ale szukam nowego, przyznam byłem uparty i wystawilem go na dwór wiosną i słoneczko zrobiło swoje, jak masz jakies namiary albo coś to chętnie sie zgłoszę, a jak tam twój kokos ??Andres74 pisze:Patryk, jak się miewa Twój kokos ?
Musimy sie kiedys umówić tylko teraz nie ma czasu :d
W Leroy Merlin w Kaliszu stoi ich kilka.
Mój ma się dobrze, choć końcówki liści są mocno przyschnięte.
Nowe liście są już prawie całkiem podzielone.
Przydałoby się więcej światła i więcej wilgoci, ale jest, jak jest.
Mój ma się dobrze, choć końcówki liści są mocno przyschnięte.
Nowe liście są już prawie całkiem podzielone.
Przydałoby się więcej światła i więcej wilgoci, ale jest, jak jest.
- kluczownik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrym sposobem na tymczasowe pozbycie się uschniętych końcówek jest przycinanie ich wzdłuż wyschnięci, zachowując kształt czubka liścia. Sam stosuję tą metodę i jestem z niej zadowolony 

Palma kokosowa w domu
Witam wszystkich Forumowiczów po raz pierwszy (Jestem nowy)
Kupiłem sobie dzisiaj w Piotrze i Pawle palmę kokosową. Dostawa nowa, wczoraj ich jeszcze nie było, data dostawy napisana na wczoraj. Palma przynajmniej w moim odczuciu wygląda bardzo dobrze, ma ponad 2 metry wysokości (szczyt najwyższego liścia), 5 podwójnych liści (tzn. tych w kształcie "Rybiego ogonku") + rdzeń palmy, który rozchodzi się na 2 liście (od rozdroża do ich czubków jest ok. 40 cm.), które są jeszcze złożone. Pień palmy na dole ma około 4 cm grubości. Doniczka ma z 15-20cm. średnicy, kokos zajmuje całą doniczkę wzdłuż, w szerz ma jeszcze ze 3cm. Ziemia jest wilgotna, generalnie roślinka wygląda bardzo ładnie, liście są całe zielone (może poza końcówkami, które są brązowe, mają one ze 2mm średnicy i max. 3 cm długości).
Chciałbym się zapytać, jak ją uprawiać, tak krok po kroku niczym w poradniku dla największych żółtodziobów
Wiem, że podstawą będzie przesadzenie. Długo można z nim zwlekać? Przejrzałem pare stron o uprawach palmy kokosowej, również tutaj na Forum i często były duże rozbieżności. (Np. widziałem, żeby ją zraszać 5 razy dziennie albo raz na pare dni.
) Czytałem również, aby ją doświetlać żarówkami energooszczędnymi. Ja u siebie mam halogeny. Nie zaszkodzi to roślince? Czytałem również gdzieś, że można ją wstawiać np. do łazienki po myciu, gdy jest tam dużo pary. Taką możliwość raczej będę miał. I jeszcze jedna sprawia. Wszędzie było napisane, że ta palma preferuje stanowisko zachód/południe. Moje okno wychodzi na wschód. Jest szansa, aby palma dostosowała się do takich warunków?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Bartek

Kupiłem sobie dzisiaj w Piotrze i Pawle palmę kokosową. Dostawa nowa, wczoraj ich jeszcze nie było, data dostawy napisana na wczoraj. Palma przynajmniej w moim odczuciu wygląda bardzo dobrze, ma ponad 2 metry wysokości (szczyt najwyższego liścia), 5 podwójnych liści (tzn. tych w kształcie "Rybiego ogonku") + rdzeń palmy, który rozchodzi się na 2 liście (od rozdroża do ich czubków jest ok. 40 cm.), które są jeszcze złożone. Pień palmy na dole ma około 4 cm grubości. Doniczka ma z 15-20cm. średnicy, kokos zajmuje całą doniczkę wzdłuż, w szerz ma jeszcze ze 3cm. Ziemia jest wilgotna, generalnie roślinka wygląda bardzo ładnie, liście są całe zielone (może poza końcówkami, które są brązowe, mają one ze 2mm średnicy i max. 3 cm długości).
Chciałbym się zapytać, jak ją uprawiać, tak krok po kroku niczym w poradniku dla największych żółtodziobów

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Bartek

- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
Re: Palma kokosowa w domu
Witaj Bartku!
Palmy gratuluję, że kupiłeś co do uprawy wystarczy 2 razy dziennie musisz ją koniecznie przesadzić do ziemi do palm aby lepiej rosła oraz specjalny nawóz. A codo tej pary wodnej to zastępuje częste zraszanie. Wstawiaj do łazienki po kąpieli i zostawiaj aż para wodna zostanie "skroplona" lub "wyssana" przez wywietrznik.
Życzę powodzenia w uprawie oraz pozdrawiam! Damian
Palmy gratuluję, że kupiłeś co do uprawy wystarczy 2 razy dziennie musisz ją koniecznie przesadzić do ziemi do palm aby lepiej rosła oraz specjalny nawóz. A codo tej pary wodnej to zastępuje częste zraszanie. Wstawiaj do łazienki po kąpieli i zostawiaj aż para wodna zostanie "skroplona" lub "wyssana" przez wywietrznik.

Życzę powodzenia w uprawie oraz pozdrawiam! Damian
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2013, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
podepnę się pod ten wątek. Chciałam zapytać czy przesadzając palmę kokosową można na dno doniczki (nie podstawki) dać żwirek. I czy ten patent z kurzym jajkiem działa też w przypadku palmy kokosowej. Tydzień temu kupiłam palmę kokosową i teraz chciałabym ją przesadzić. Przeczytałam już większość wątków dot. tej palmy.
Dzięki za info
,
Pozdrawiam
Monia
podepnę się pod ten wątek. Chciałam zapytać czy przesadzając palmę kokosową można na dno doniczki (nie podstawki) dać żwirek. I czy ten patent z kurzym jajkiem działa też w przypadku palmy kokosowej. Tydzień temu kupiłam palmę kokosową i teraz chciałabym ją przesadzić. Przeczytałam już większość wątków dot. tej palmy.
Dzięki za info

Pozdrawiam
Monia

Można dać żwir i jajko. Bardzo ważne tylko by nie uszkodzić przy przesadzaniu korzeni i nie rozwalić bryły korzeniowej.