abcd - niestety rojnik na czwartym zdjęciu jest bez nazwy, po prostu rojnik.
Dla mnie nie ma większego znaczenia nazwa, ważne że jest śliczny.
Może Jurek wie?
abcd - niestety rojnik na czwartym zdjęciu jest bez nazwy, po prostu rojnik.
Dla mnie nie ma większego znaczenia nazwa, ważne że jest śliczny.
Może Jurek wie?
Ja też nie przywiązuę wagi do nazw ale one pomagają w zakupach Mam jeszcze pytanie odnośnie tego różowego rojnika , czy on cały sezon zachowuje ten piękny odcień ?
Ja już tez przestałem przejmować sie nazwami. Jak widać Moje rojniki mają numerki.Na 27 kupionych w zeszłym roku tylko 4 maja imiona.
Ten Mi wygląda na wapiennego, ale to tylko nazwa rodzajowa.
Witam Posiałam nasiona rojnika ,wzeszły niemal w 100%. I mam takie pytanie; maja już dwie pary liści i są cały czas zielone. Czy to znaczy że juz takie zostaną czy może przebarwiają się później? Z góry dziękuje za odpowiedz. a to aktualne zdjęcie,kiepska jakość ale coś tam widać
-SONIA127- pisze:Witam Posiałam nasiona rojnika ,wzeszły niemal w 100%. I mam takie pytanie; maja już dwie pary liści i są cały czas zielone. Czy to znaczy że już takie zostaną czy może przebarwiają się później? Z góry dziękuje za odpowiedz. a to aktualne zdjęcie,kiepska jakość ale coś tam widać
Na razie są za małe żeby można było stwierdzić jakie będą jak urosną. Poza tym, jak rosną w cieple i za szybą to mniej światła słonecznego do nich dochodzi i mogą być ciągle zielone. Jeśli tam jest więcej odmian, to wybarwią się jak wsadzisz je do ziemi w ogrodzie.
Piszę z własnego doświadczenia, bo chociaż nie hodowałem rojników z nasion, to nawet te które miałem już jako spore rośliny w doniczkach, traciły kolory i wszystkie stawały się mniej więcej zielone jak były za szybą. Pewnie to kwestia wyższej wilgotności, temperatury, mniejszej ilości światła/UV itp. Rok temu moje rojniki zimowały na strychu przy oknie gdzie miały zimno i nawet nie były zupełnie blade, ale jak wczesną wiosną wystawiłem je na światło to już po 1-2 dniach nabrały kolorów.
Rojniki często wracają do form wyjściowych nawet z odmian o barwnych liściach. Zakup mieszanki rojników w małym procencie przyniesie duże korzyści. Firmy trudniące się produkcją nasion wybierają raczej odmiany które nasion produkują dużo . Jednak nawet jeśli uda Ci się wyhodować choć 10 szt. o ciekawych kolorach to duży sukces. Najlepiej poprosić o nasiona osoby uprawiające rojniki takich na forum nie brakuje. Życzę powodzenia w uprawie.