Nie wiem, czy stosowanie soli jest najlepsze. Sól spływa na boki i niszczy glebę. Bardzo szkodzi to roslinom. Może teraz tego nie widać, ale po jakimś czasie możesz mieć kłopoty
Małgosiu ja ją stosuje od kilkunastu lat , i nasypuję na chwast i środek ścieżek , sól stopniowo się rozpuszcza i wnika w głąb.Nie mam porblemu z roslinkami ,które rosną blisko ścieżki .Środki chemiczne u mnie nie wchodzą w gre.
Za oknem jeszcze biało i mrożno ,czas jeszcze na wspomnienia .
A ja na chwasty stosuję gorącą parę z takiego termicznego parownika do czyszczenia .
Działa natychmiastowo i bez skutków ubocznych.
Soli też nie polecam, bo na dłuższa metę może być negatywny skutek, tak jak pisze Margo.
W starożytności, za czasów wojen punickich, kiedy wreszcie Rzymianie pokonali Kartagińczyków i zdobyli Kartaginę, po zburzeniu jej posypali wszystko solą żeby nigdy nic tam zielonego nie wyrosło i żeby to miejsce nie nadawało się do zamieszkania.
Dziewczyny każda z Was ma potrochę rację .Jakby nie patrzył to zawsze ,każda metoda będzie miała zwolenników i przeciwników , a przecież mi o to chodzi ,żeby właśnie nic mi na scieżce nie rosło .
maika witam serdecznie i miło mi bardzo ,że do mnie zaglądasz.
Dzisiaj dostałam wspaniały prezent od Iwonki- Yvonanasionka kwiatów i warzyw .
Pojechałam po ziemię do kwiatów , by wszystkie cudeńko ładnie wysiać .
Oczywiście na samej ziemi się nie skończyło , córcia kupiła do swojego ogródka lilie 'MEDUSA' cebulki czosnku ozdobnego i mieczyki .
Prezent od Yvona
Moje wysiewy , jeżówki różwoej i złocienia jak widac nie żle sobie radzą .
Pierwszy raz ywsiałam zimą roslinkę i ładnie mi rośnie , oczywiście nazwy nie pamietam ale kwitnie tak .
A teraz musze sie pięknie postarac by nie dac plamy i wszystko ładnie wysiać .
Stasiu też nie pamietam dokładnie , ale mam patyczek z nazwa wibty przy roślince, musze tylko poczekac aż snieg stopnieje i będziemy już wiedzieć .
maikateż się bardzo cieszę ,tym bardziej ,że to moje pierwsze wysiewy jeżówki .Własnie jestem w trakcie wysiewów jeszcze troszkę mi zostało .Ale będe się cieszyła jak wszystko mi wzejdzie ,a potem urosnie .