Ogrodowe marzenia Malioli :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)

Post »

Witam w sobotni wieczór. Pogoda była beznadziejna dzisiaj więc poszalałam z zasiewami, popikowłam paprykę, pomidorki, majeranek, ostróżki. Zasiałam drugą turę pomidora, lobelie (w końcu!), kapustę ozdobną i trochę ziół. A oto dowody:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz fiołeczki pokazujące nowe kwiatuszki:

Obrazek

Obrazek

I skrętnik wyhodowany z jednego listka:

Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit fajnie Ci wszystko rośnie i masz fiołeczki też mam kilka :wink:
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Piękne to wszystko i takie duże :)
Jak długo wschodziły u Ciebie zioła?
U mnie chyba porażka będzie, bo nic nie widać, teraz w czwartek siałam, a mięte we wtorek.
Z sianych w czwartek roślin pokazała się klarkia i aksamitka wąskolistna.
Lobelię też posiałam i na razie wzeszły aż dwie sztuki :?:
Wspaniałe fiołki - moje mają już chyba nawet 3 lata, no może dwa, na razie nowych kwiatuszków u nich nie widać, chyba muszę je odmłodzić, znaczy naszczepić nowe.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

przelecialam cały Twoj watek ,ogrod piekny a po roku bycia na forum piekniejszy bedzie ,mi na poczatku bycia na forum też ciagle sniło mi sie ,mam chorobe ogrodową ,2 malych dzieci i wnusia i 3 dorosłych ktorych naganiam do pomocy np przywiezienia ziemi lub skopania lub zrobienia jakis wiekszych dziur ,mam nadzieje ze nasze ogrody beda kwitły w tym roku a ile pieniazkow już wydałam ,co chwile cos dokupuje ale twierdze ze nie pale ,nie pije wiec cos mi sie nalezy ,co nie?
zapraszam do mnie
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Olu przyszłam się przywitać i na dzień dobry opadła mi szczęka kiedy zobaczyłam ile masz wysianych i już po pikowanych roślinek. Już widzę co będzie działo się wiosną i latem . Będę systematycznie zaglądać.
Kiedy zobaczyłam zdjęcie z kopcami kreta to jakbym była u siebie . U mnie pewnie ich nawet jest więcej . Nie mogę pozbyć się tych zwierzątek i ich kuzynek nornic . Może masz na nie jakiś sposób - chętnie podpatrzę...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i dziękuję za wizytę.

Justyna (roza333) - bez fiołeczków nie wyobrażam sobie kuchennego parapetu. Są to co prawda zwykłe kundelki, a nie jakieś szlachetne odmiany ale dbam o nie i odwdzięczają się pięknym kwitnieniem :D

Justyna (tynia83) - no rosną te moje zasiewy z czego się cieszę bo to w sumie pierwszy raz. Z ziół to na razie mam majeranek i bazylię. Siałam w krążkach torfowych ale nie polecam. Po wsadzeniu do doniczek dwie spore kępki majeranku się zmarnowały. Resztę powyciągałam z tych krążków bo trudno w nich kontrolować podlewanie. Siałam tak w połowie lutego. Pewno Tobie też wszytko ładnie powychodzi - cierpliwości.

Manenka71 - bardzo się cieszę z Twojej wizyty. Za dużo do czytania i oglądania to u mnie nie znajdziesz ale cieszę się z każdej wizyty i komentarza. Pamiętam Twój ogród, będę zaglądać. Dzieci i prace ogrodowe - skąd ja to znam :?:

slotys - dzięki za wizytę. Kret jest niestety problemem i nie mam na niego pomysłu, co do nornic to się okaże ile cebulowych zakwitnie. Może kret je odstraszy - jedyny pożytek z niego by był.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

:)
Och, to mnie uspokoiłaś - czwarty dzień od posiania, a ja już efektów wymagam :wink:
Z nowości ogrodniczych - przynajmniej dla mnie - zakupiłam ziemię do siewu nasion i myślałam przez jakiś czas że przedobrzyłam.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna (tynia83) widziałam u Ciebie ile ziemi zużyłaś ;:oj Ja w tym roku też kupiłam ziemię do wysiewów i jestem zadowolona. Właśnie jutro muszę dokupić bo mi się kończy. Jedynie co to te krążki torfowe uważam za niewypał i wyrzuconą kasę. Chyba, że to ja coś źle zrobiłam :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Już o tym pisałam - taki lisek chytrusek ze mnie :wink: - połowa doniczki to zwykła ziemia :wink:
Przy tym co planuję jeszcze wysiać zapewne bym zbankrutowała, kupiłam jeden mały woreczek, troszkę zostało, chyba dwa kolejne dokupię :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Wpadłam na chwilę, a przeczytałam cały wątek :D Głowa pełna pomysłów - czyli połowa sukcesu już osiągnięta :) Będę na pewno podglądać. Wypatrzyłam też namiary na szkółkę w Goczałkowicach - powiedz, warto tam jechać? Głównie chodzi mi o wybór - czy duży mają? Nie wiem, czy kojarzysz dwóch Pudełków w Pisarzowicach - czy ta w G. mniej więcej jest porównywalna czy może mniejsza?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mileno (Mandragora) - dzięki za wizytę :D, kojarzę Cię chyba z Wysypy u Marysi?
O Pisarzowicach słyszałam ale byłam tylko u Kapiasa - w sumie wybór duży, ceny w porządku, jakość też podobno dobra - posadziłam kilka roślinek więc się okaże. Obok siebie mam też Ogród Śląski u Żurka, ale na razie to muszę ogarnąć to co mam do zrobienia, a później zająć się dalszymi zakupami. Pozdrawiam.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Olu, witam w nowym tygodniu... prognozy mówią, że mniej więcej za tydzień zrobi się wiosennie i będziemy mogli cieszyć się pracą w ogrodach...
Imponują mi Twoje wysiewy... sama zamierzam po raz pierwszy wysiać pomidorki koktajlowe - podobno nie jest to wielka sztuka. Może się uda?
Pozdrawiam Cię serdecznie,
A
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Aga, cieszę się że zajrzałaś!
Z niektórymi wysiewami chyba się trochę pośpieszyłam, następne pomidorki właśnie posiałam w sobotę. A te z pierwszego wysiewu przepikowałam z krażków ale później doczytałam, że powinno się je pikować jak mają już drugie listki czyli znów się pospieszyłam :oops: mam nadzieję, że bez szkody dla roślinek. Tobie miałoby się nie udać :?:

Też pozdrawiam i dużo ;:3 życzę byle do wiosny ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Witaj, przyszłam się i ja do Ciebie przywitać. Strasznie mi się spodobała ta rabata posypana żwirkiem biało szarym. Wysoka ta lawenda urośnie Ci tam? Bardzo interesujący masz wątek. Fajnych masz małych pomocników! Ciekawa jestem co szykujesz w tym roku ;)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Olu jestem pod wrażeniem Twoich siewek .Ja nie mam do nich ,ani cierpliwości ,ani miejsca .Troszkę kwiatuszków sieję i to wszystko .U Ciebie zrobione jak się należy. ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”